„Vom compensa până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică. Aproximativ 10 mii de companii sunt eligibile”, declară Dumitru Alaiba
Guvernul va compensa până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de la trei la șase luni, în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesități. Acestea sunt declarațiile ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba care a susținut un briefing de presă privind „Programul compensațiilor la energia electrică pentru agenții economici”.
În context, consumatorii achită mai mult de astăzi, 10 ianuarie, pentru energie electrică și termică. Noile prețuri au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Astfel, consumatorii din centrul și sudul țării vor achita pentru energia electrică, începând de vineri, 4.10 lei/kWh, cu 1 leu și 76 de bani mai mult decât prețul anterior de 2,34 lei/kWh. Clienții din nordul țării vor scoate din buzunare 4.68 lei pentru un kWh.
„Venim cu un program de compensații a costurilor la energia electrică care va sprijini companiile și producătorii noștri. Este un sprijin direct, care se va adresa în special sectoarelor mai sensibile, pentru a le susține competivitatea. Prioritate vor fi firmele care fac produse de primă necesitate: produse alimentare, lapte, carne, ouă, pâine și altele. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare, cum ar fi: producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele”, a precizat ministrul.
Dumitru Alaiba a declarat că Guvernul trebuie să-și asume un rol activ în protejarea cetățenilor și a economiei și că nu e prima dată când „Rusia folosește resursele energetice ca pe un instrument de șantaj și presiune în tentativa sa de destabilizare și demoralizare a oamenilor noștri”.
„Aproximativ 10 mii de companii sunt eligibile pentru aceste compensații. Vom compensa până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de la trei la șase luni, în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesități. Sprijinul va fi direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie, pentru companiile pentru care factura la electricitate reprezintă o pondere semnificativă din costurile de producție. Compensarea va fi aplicată din prima zi a creșterii tarifelor și vom anunța în zilele următoare un regulament detailat, eventual, aprobat prin deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale”, a declarat Alaiba.
Ministrul a precizat că pe lângă programul de compensare, de la 1 ianuarie 2025, antreprenorii deja pot beneficia de primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor noi în industria prelucrătoare.
„În scopul de a susține activitatea antreprenorilor, companiilor și producătorilor noștri, vom restitui până la 60% din investițiile pe care le fac antreprenorii pentru extindere și dezvoltare, pentru creșterea productivității și eficienței. Din această sumă, 25% vor fi sub formă de grant neranbursabil, iar 75% reprezintă scutiri la impozitul pe venit”, a declarat Dumitru Alaiba.