Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin spune care sunt condițiile…

Putin spune care sunt condițiile Rusiei de încetare a focului în Ucraina: „Repet, vom face acest lucru imediat”

Vladimir Putin a declarat că Rusia va opri ostilitățile și va porni discuții de pace dacă Ucraina va renunța la ambițiile sale de aderare la NATO. Totodată, liderul de la Kremlin vrea ca Ucraina să își retragă armata din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Aceste condiții sunt în total dezacord cu cele cerute de Ucraina, scrie Reuters.

Cu o zi înaintea unei conferințe de pace din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit o serie de condiții în total dezacord cu cele cerute de Ucraina, relatează Reuters.

„Condițiile sunt foarte simple”, a declarat Putin, enumerând acestea ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din estul și sudul Ucrainei.

„De îndată ce vor declara la Kiev că sunt pregătiți de o astfel de decizie și vor începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni, și de asemenea, vor anunța oficial renunțarea la planurile lor de a adera la NATO – din partea noastră, imediat, literalmente în același minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a spus el.

„Repet, vom face acest lucru imediat. Bineînțeles, vom garanta simultan retragerea neîngrădită și sigură a unităților și formațiunilor ucrainene”.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forțelor ruse și pe restabilirea integrității sale teritoriale.

Se așteaptă ca la summitul din weekend din Elveția, la care vor participa reprezentanți a peste 90 de națiuni și organizații, să se abțină de la problemele teritoriale și să se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară în Ucraina.

Kremlinul a declarat că reuniunea se va dovedi a fi „inutilă” fără ca Rusia să fie reprezentată.