Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Andronachi, în fața instanței…

Vladimir Andronachi, în fața instanței în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte. Apărarea cere conexarea dosarului la o cauză cu nouă inculpați

Colaj ZdG

Prima ședință în dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, episodul în care sunt învinuiți ex-deputatul Vladimir Andronachi, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, și alte două persoane din mediul de afaceri, a durat 20 de minute și a fost amânată pentru 20 ianuarie 2025.

Apărarea cere comasarea episodului în care sunt vizați cei patru la un dosar penal în care sunt vizați alți nouă inculpați. Avocații spun că nu ar fi o încercare de tergiversare și că numărul de 13 inculpați într-un dosar nu ar fi un impediment pentru organizarea ședințelor de judecată.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, și omul de afaceri Alexandru Vîlcu, prezenți la prima ședință de judecată din dosarul în care sunt vizați, au refuzat să discute cu noi și să ne spună cum pledează.

Joi, 16 ianuarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a desfășurat prima ședință în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, episodul în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, și alte două persoane din mediul de afaceri, Alexandru Vîlcu și Carolina Andriuță, sunt învinuiți de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. 

Prima ședință din dosar a durat 20 de minute 

La prima ședință din dosar s-au prezentat acuzatorul de stat Vitalie Codreanu, Vladimir Andronachi, însoțit de avocatul Vladimir Moșneaga, Vladislav Zara și Alexandru Vîlcu, însoțiți de apărătorul comun Vasile Nicoară, avocatul Viorel Pocaznoi, care reprezintă interesele inculpatei Carolina Andriuță, aceasta neprezentându-se în carul ședinței, din motive de ordin medical. 

Astfel, după 20 de minute de discuții, la propunerea apărării, care nu a fost contestată de acuzatorul de stat, judecătoarea Ana Cucerescu a decis ca ședința planificată pentru joi, 16 ianuarie, să fie întreruptă și amânată pentru luni, 20 ianuarie.  

Ședința de judecată din 16 ianuarie 2025

Apărarea cere conexarea dosarului cu patru inculpați la un dosar cu nouă  

La 20 ianuarie, urmează să fie pusă în discuție cererea avocatului Vasile Nicoară, privind conexarea cauzei numită generic „dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte”, episodul Andronachi, Zara, Vîlcu și Andriuță, la cauza din care a fost disjunsă – episodul în care figurează un fost șef și opt angajați din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). 

Și avocatul Viorel Pocaznoi, în discuție cu ZdG, a menționat că susține conexarea. pocaznoi spune că nu ar fi o încercare de tergiversare și că numărul de 13 inculpați într-un dosar nu ar putea fi un impediment în organizarea ședințelor de judecată.

Nu ne-au spus însă dacă vor susține ideea conexării nici Vladimir Andronachi, care a refuzat să ne spună și cum pledează și nici avocatul acestuia, Vladimir Moșneaga. „Trebuie să discut cu clientul meu”, ne-a replicat Moșneaga.  

Acuzațiile aduse de procurori: 140 milioane de lei prejudiciu adus Agenției Servicii Publice

Conform probelor administrate, directorul ASP, Vladislav Zara, împreună cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, un apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, și alte două persoane din mediul de afaceri, Carolina Andriuță și Alexandru Vîlcu, ar fi acționat în interesul unei organizații criminale, perfectând acte juridice pentru a prelungi contractul cu o companie externă căreia îi era achitată o sumă fixă (sub denumirea de „taxă royalty”) pentru fiecare act emis de ASP. Taxa royalty a fost achitată de către ASP în perioada 2019-2020, cauzând instituției un prejudiciu deosebit de mare, de peste 140 milioane de lei. Banii, în valoare de 5 milioane de euro, ajungeau în acea companie și ar fi fost ulterior spălați prin alte companii offshore, beneficiarii fiind conducătorul și persoanele afiliate grupului criminal organizat. 

Dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, disjuns în două episoade

Dosarul intitulat generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte” are două episoade.  

La 22 octombrie 2021, Procuratura Generală a inițiat urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). 

Ulterior, la 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică. 

La 11 noiembrie 2022, PA a anunțat că a fost terminată urmărirea penală în privința a nouă persoane, care figurează în dosarul penal numit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”, fiind trimis în judecată episodul în care figurează un fost șef și opt angajați din cadrul Agenției Servicii Publice.

La 27 decembrie 2024, și al doilea episod din dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte a fost trimis în judecată, compărând pe banca acuzațiilor alte patru persoane, un ex-deputat, un fost șef al ASP și doi oameni din meniul de afaceri.

Conform învinuirilor aduse de procurori în dosarul generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”, mai mulți angajați ai Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuiți că, în perioada 2013-2021, executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate. 

Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la unii membri ai grupului criminal organizat, abuzând de atribuțiile lor funcționale care le reveneau potrivit actelor normative care le reglementau activitatea, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte. 

Totodată, aceștia sunt bănuiți că, ulterior, au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei statului, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.