Vlad Bătrîncea se declară revoltat de știrile care prezintă voturile comune PSRM-Șor din Parlament: Manipulare și minciună
Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea spune că interpretările mass-media de la ședința Parlamentului prin care s-a scris despre voturi în comun PSRM-Șor sunt manipulatorii, iar vina principală o fac politicienii care vorbesc despre acest lucru.
Deputatul PSRM spune că nu există niciun vor în comun și reprezintă doar dorința deputaților de a susține un proiect sau altul. Mai mult, Bătrâncea afirmă că procedural, Parlamentul niciodată nu votează împotrivă, ci doar pentru. Vlad Bătrîncea s-a arătat deranjat în special de titlurile care au prezentat că PSRM și Partidul Șor au votat împotriva proiectului privind votul în Diasporă.
„Eu nu consider că manipulează jurnaliștii, dar unii deputați din Parlament care au venit cu ideea ca diaspora să voteze 2 zile. Anul trecut, noi am luptat ca diaspora să aibă mai multe condiții de vot, să asigurăm cu finanțele necesare votarea în străinătate și procesul să fie democratic și am făcut multe modificări. Orice modificare la Codul Electoral am operat-o cu partenerii externi, Comisia de la Veneția. Procedura este una sofisticată ce prevede anumite norme de drept, inclusiv internațional.
Este foarte cinic când deputații care o fac și cunosc procedura. Parlamentul e un organ care are anumite ordini interne, comisii parlamnetare, proceduri de avizare. Nu există așa că vine cineva din coridor, propune un proiect și se ridică mâna. Sunt proceduri care trebuie respectate”, a declarat Bătrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului crede că un astfel de proiect nu poate ajunge în legislativ fără avizarea Guvernului. Asta pentru că presupune cheltuieli suplimentare.
„Ei nu au depus efort ca unu, să avizeze acest proiect la instituțiile necesare, doi, să-l discute cu alte fracțiuni pentru a obține cât mai multe voturi, trei, evident că votarea presupune cheltuieli financiare și Constituția spune că atunci când proiectele propuse provoacă cheltuieli suplimentare, trebuie aprobate de Ministerul Finațelor, iar Guvernul este unica putere care are competența de executare a bugetului.
Colegii când au propus acest proiect, această modificare privind votarea în diasporă nu au calculat, nu au spus cât costă, nu au coordonat cu Guvernul și Parlamentul. Colegii știau bine că în mod practic nu va nimeri pe agenda parlamentului și știau foarte bine că nu poate fi introdus pe ordinea de zi când nu are aviz și nu trece prin Biroul Permanent, fără acoperire financiară. Nu este doar o rea intenție, dar o provocare și manipulare”, a mai spus Bătrîncea.
Deputatul socialist spune că formațiunea pe care o reprezintă nu este interesată acum de o nouă majoritate parlamentară și votează doar propunerile și proiectele care sunt în interesul cetățenilor, iar peste 80% din proiecte sunt votate împreună și cu partidele de dreapta din Parlament.
„Astazi nu există majoritate, pe noi socialiștii nu ne deranjează tare acest lucru. Vin multe proiecte ale guvernului care se votează integral, saptamana viitoare vine legea bugetului, politica bugetar-fiscală, bugetul de asigurări sociale, medicale și toți vor vota. Atunci care este necesitatea de a crea majorități acum?
Noi nu retrăim, deputații să voteze așa cum au promis oamenilor și atât. Noi nu ieșim din nu știu ce și intrăm în coaliție. Noi suntem gata să formăm o coaliție largă cu anumite partide, dar la sigur noi, având 37 de deputați vom face un supra efort pentru a crea o nouă majoritate”, a încheiat Bătrâncea.
În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, fracțiunea Platforma DA a propus introducerea pe ordinea de zi a subiectul privind modificarea Codului Electoral. Autorul proiectului, Vasile Năstase, a motivat necesitatea operării modificărilor și în contextul situației create în diaspora la alegerile prezidențiale.
Deputații socialiști, cei ai Partidului Șor și recenții plecați din Pro Moldov, care se declară drept neafiliați, au respins inițiativa acestui proiect de lege cu privire la modificarea Codului Electoral în vederea majorării numărului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate de la 5.000 la 10.000, introducerea unui sistem electronic de vot și exprimarea dreptului constituțional timp de două zile consecutiv.