Virusul „mpox” face ravagii în Africa. Organele de Sănătate Publică au declarat stare de urgență
Cel mai înalt Organ de Sănătate Publică din Africa a declarat marți, 13 august, „stare de urgență privind sănătatea publică a securității continentale” din cauza unui focar de „mpox” care s-a răspândit din Republica Democrată Congo în țările vecine, potrivit Reuters.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au avertizat la începutul lunii august cu privire la o rată alarmantă de răspândire a infecției virale, care este transmisă prin contact strâns și provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi.
Cele mai multe cazuri sunt ușoare, dar dacă se boala se agravează, aceasta poate ucide: „Declarăm această urgență de sănătate publică a securității continentale pentru a ne mobiliza instituțiile, voința colectivă și resursele pentru a acționa rapid și decisiv”, a declarat directorul general Jean Kaseya într-un briefing care a fost transmis în direct pe Zoom, potrivit presei internaționale.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I, însă noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact strâns de rutină, în special în rândul copiilor, scrie Reuters.
Autoritățile din Africa declară că ar avea nevoie de 10 milioane de doze de vaccin, însă doar aproximativ 200 000 sunt disponibile.
Organele de Sănătate au declarat că peste 15 000 de cazuri de „mpox” și 461 de decese au fost raportate pe continent de la începutul anului 2024, reprezentând o creștere de 160% față de aceeași perioadă a anului trecut. Un total de 18 țări au raportat cazuri.
„Mpox” a fost endemică în unele părți ale Africii timp de decenii după ce a fost detectată pentru prima dată la om în Republica Democrată Congo în 1970.
O versiune mai blândă a virusului s-a răspândit în peste o sută de țări în 2022, în mare parte prin contact sexual, determinând Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă.
OMS a pus capăt stării de urgență 10 luni mai târziu, spunând că criza sanitară a ajuns sub control.
Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis săptămâna trecută o a doua alertă de sănătate pentru a notifica clinicienii și departamentele de sănătate despre noua tulpină fatală.
De asemenea, săptămâna trecută, Africa CDC a declarat că a primit 10,4 milioane de dolari în finanțare de urgență de la Uniunea Africană pentru răspunsul său „mpox”, scrie Reuters.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a promis că va convoca un comitet de urgență pentru a discuta dacă focarul din Congo reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Potrivit OMS, „mpox” este o boală infecțioasă cauzată de virusul variolei maimuței. Aceasta poate provoca erupții dureroase, ganglioni limfatici măriți și febră. Majoritatea oamenilor se recuperează complet, dar unii, dimpotrivă, se îmbolnăvesc foarte grav. Virusul se răspândește de la contactul cu cei infectați.