Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Viorica Zaharia, realeasă la șefia…

Viorica Zaharia, realeasă la șefia Consiliului ce examinează încălcările Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova

Jurnalista Viorica Zaharia a fost realasă în funcția de președintă a Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea  prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă.

Viorica Zaharia este jurnalistă și expertă media, are masterat în jurnalism și științe ale comunicării. A fost angajată la diferite instituții de presă (PRO TV Chișinău, Centrul de Investigații Jurnalistice, Radio  Europa Liberă, agenția de știri „Flux”), a fost lectoră la Facultatea de Jurnalism și Științe ale  Comunicării a USM, este redactoare a portalului Moldovacurata.md. Din 2016, V. Zaharia este membră  a Consiliului de Experți și Experte și a deținut până acum trei mandate de președintă a Consiliului. 

În perioada mai 2024 – aprilie 2026, din componenta Consiliului de Experți și Experte fac parte nouă  persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis, inclusiv cinci reprezentanți ai mediului  jurnalistic (Viorica Zaharia, propusă de Asociația Presei Independente; Valeria Batereanu, propusă de  redacția portalului Diez.md; Mariana Colun, propusă de Asociația Media-Guard; Sergiu Niculiță, propus  de Asociația Media Alternativa și Olga Stăvilă, propusă de Centrul de Investigații Jurnalistice) și patru  reprezentanți ai consumatorilor de produse mass-media (Natalia Porubin, propusă de un grup de 10  consumatori de produse media; Ludmila Andronic, propusă de Asociația Investitorilor Străini; Daniel  Goinic, propus de Centrul de Resurse Juridice, și Irina Gușan, propusă de Centrul de Informare și  Documentare privind Drepturile Copilului).  

La prima ședință a noii componențe a Consiliului de Experți și Experte, Ruslan Mihalevschi,  președintele Comisiei de selectare, i-a felicitat pe noii membri ai Consiliului, exprimându-și speranța  că autoreglementarea jurnalistică se va consolida în Republica Moldova și va influența benefic  respectarea standardelor profesionale. La ședință au fost prezentate Regulamentul de activitate și  procedura de examinare a plângerilor și autosesizărilor. Membrii Consiliului au decis privind  admisibilitatea unor plângeri depuse la Consiliul de Presă în perioada anterioară. 

Consiliul de Presă din R. Moldova este structura națională de autoreglementare a activității  instituțiilor mass-media și jurnaliștilor, care activează în baza prevederilor Codului deontologic al  jurnalistului, promovând jurnalismul de calitate și respectarea standardelor deontologice. Pentru  realizarea scopurilor sale statutare, Consiliul de Presă selectează, urmare a unui concurs deschis,  un Consiliu de experți și experte, mandatat să examineze plângerile privind încălcarea  prevederilor deontologice în activitatea profesională a instituțiilor mass-media și jurnaliștilor. 

Consiliul de Presă din R. Moldova este membru al Alianței Europene a Consiliilor de Presă  Independente (AIPCE).