Viorica Puica a depus jurământul de învestire în funcția de judecătoare a Curții Constituționale
Judecătoarea Viorica Puica a fost numită vineri, 24 noiembrie, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională (CC). Candidatura acesteia a fost susținută de toți cei șase membri ai CSM prezenți în ședință, după ce a fost intervievată.
După ședința CSM, membrii CSM și judecătoarea desemnată au venit la Parlament, unde avea loc ședința Legislativului. Puica a depus jurământul de învestire în funcția de judecător al CC.
Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, la intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune în faţa Parlamentului, preşedintelui R. Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului următorul jurămînt:
„Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orînduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”.
Candidatura procurorului-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale Sergiu Russu, care tot a fost intervievat, nu a mai fost pusă la vot, după ce s-a votat în ordinea depunerii dosarelor iar Puica a fost susținută cu votul tuturor membrilor.
„Se desemnează Viorica Puica în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională a R. Moldova pe un termen de 6 ani. Judecătoarea Viorica Puica este suspendată de drept din funcție pe perioada exercitării mandatului de judecător al Curții Constituționale”, a anunțat președintele interimar al CSM Sergiu Caraman.
Puica a mulțumit membrilor CSM pentru „încrederea acordată” și a menționat că contracandidatul său este „un om foarte profesionist și onest”.
CSM nu a numit încă un alt președinte sau președintă interimară a CSJ. Viorica Puica s-a înscris și în concursul pentru funcția de judecător al CSJ, începând să fie evaluată de Comisia de Vetting.
CSM a făcut public CV-ul, declarația privind integritatea etică și scrisoarea de motivare a magistratei.
„Curtea Constituţională, fiind unica autoritate de jurisdicție constituţională în Republica Moldova şi independentă de orice altă autoritate publică, garantează supremaţia Constituţiei, asigură realizarea principiului separării puterii de stat în putere legislativă, putere executivă şi putere judecătorească, garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat.
Decizia mea de a candida la funcția de judecător al Curţii Constituţionale este asumată reieşind din rolul Curţii în consolidarea unei societăți democratice şi edificarea statului de drept, responsabilitățile deduse din mandatul funcţiei, dar şi din experienţa mea vastă pe parcursul a peste 26 ani de activitate în domeniul juridic”, se arată în scrisoarea de motivare a judecătoarei Viorica Puica.
Puica a fost vizată, anterior, în două cauze civile. Pe numele acesteia au fost depuse mai multe plângeri la Inspecția judecătorilor. Aceasta a comunicat că în perioada de activitate în calitate de judecător, începând cu 26.11.2002 și până data îndeplinirii chestionarului, nu am fost sancționată disciplinar niciodată.
Magistrata Viorica Puica asigura, din 26 august, interimatul funcției de președintă a CSJ, în contextul în care cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva a fost acceptată parțial, iar judecătoarea și-a încetat activitatea.
La începutul lunii mai, șapte judecători au fost transferați pentru jumătate de an în funcția de magistrați ai CSJ.
În primăvara anului 2021, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară.
În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie 2021, Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege privind numirea în funcție a judecătoarei Viorica Puică la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă, motivând doar că proiectul de lege, fiind propus votului în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului. Astfel, cu majoritate de voturi, candidatura magistratei a fost respinsă.
Viorica Puica este judecătoare din 2002 și a activat la Judecătoria sect. Centru din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ. În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.
Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.
Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”
Funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională
În cadrul ultimelor audieri a cinci candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională, care au avut loc pe 22 iunie 2023, membrii CSM nu au susținut nicio candidatură, astfel concursul a eșuat.
ZdG a analizat în septembrie 2021 activitatea a 11 candidați la funcția de judecător la Curtea Constituțională și a oferit detalii despre cariera acestora. Numele unora au figurat sau figurează în dosare penale sau în dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie 2021, după decesul magistratului Eduard Ababei. Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) a fost anulat în iunie 2021, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în funcția de judecător la CC. Anterior, Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al CC solicitase CSM amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către aceasta în privința numirii unor membri ai CSM.
Potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, autoritatea de jurisdicţie constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.
Fostul președinte al Curții Constituționale Nicolae Roșca și judecătoarea Liuba Șova au fost numiți de Guvern, judecătoarea Domnica Manole și magistratul Vladimir Țurcan – numiți de Parlament, iar judecătorul Serghei Țurcan a fost numit prin hotărârea CSM. Aceștia fac parte din componența CC din 2019.