Principală  —  IMPORTANTE   —   Viorel Cernăuțeanu: Poliția documentează trei…

Viorel Cernăuțeanu: Poliția documentează trei cazuri în care preoții s-au implicat în campania electorală

Imagine simbol

Mai mulți preoți din nordul țării au ajuns în vizorul poliției după ce au fost implicați în agitație electorală, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și neutră din punct de vedere politic. Cazuri similare au fost înregistrate în municipiul Bălți și raionul Râșcani, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru Teleradio-Moldova (TRM).

„Avem în prezent trei cazuri în nordul țării, în care preoți sau reprezentanți ai bisericii s-au implicat în campania electorală. Două dintre acestea au avut loc în municipiul Bălți, iar unul în raionul Râșcani”, a precizat Cernăuțeanu pentru TRM.

Șeful IGP a declarat că oamenii legii au înregistrat și anchetează fiecare caz în parte: „La moment ne sunt cunoscute trei cazuri, care sunt documentate de poliție. Dacă sunt și altele, unde în cadrul lăcașelor sfinte se desfășoară astfel de acțiuni, noi recomandăm cetățenilor, reprezentanților mass-media să ne comunice, să ne sesizeze, pentru a asigura procesul de documentare ulterior”. Recent, într-o declarație pentru Teleradio-Moldova, Moșneguțu a subliniat că Biserica Ortodoxă din Moldova condamnă implicarea preoților în politică, afirmând că amvonul trebuie să fie folosit exclusiv „pentru a vorbi despre Hristos, Evanghelie și cele sfinte”. El a reiterat că preoții au o interdicție clară de a se implica în politică și nu au nicio binecuvântare pentru asemenea acțiuni.

Reamintim că portalul Nord-News a scris despre episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică.

În luna august mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar. 

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.

VIDEO/ Preoți, în drum spre Moscova, surprinși în aeroport. Reacțiile fețelor bisericești și ale primarilor din localitățile în care slujesc, între: „Care ar fi problema?” și „Dacă pleacă după bani de la Șor, nu-i normal”