Vin, votcă și whisky. Cadourile primite de șefii de la CNA în 2021
Băuturi alcoolice, dulciuri, suvenire, cărți și flori sunt cadourile pe care le-au primit și declarat angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) în 2021. Publicarea pe pagina web a registrului care ar conține informații despre toate cadourile primite de angajații publici este o obligație legală a tuturor entităților publice.
Potrivit listei CNA, de cele mai multe cadouri au beneficiat fostul director al CNA, Ruslan Flocea, și șeful Direcției cooperare internațională, Valeriu Cupcea.
Ruslan Flocea, revocat din funcție în noiembrie 2021, după ce Parlamentul a constatat o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a CNA în prevenirea și combaterea corupției, a primit cadouri sub formă de: două sticle de vin, o sticlă de votcă, biscuiți, ciocolate, farfurie decorativă, suvenir cu emblema Republicii Belarus, insignă și medalie simbolică de onoare.
Vadim Cojocaru, directorul adjunct al instituției, și Serghei Carapunarlî, șeful Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale din cadrul CNA, declară drept cadouri câte o sticlă de whisky.
De o listă mai lungă de cadouri a beneficiat șeful Direcției cooperare internațională, Valeriu Cupcea: vin de colecție, tirbușon, cărți, dulciuri, o sticlă de votcă, suvenir emblemă, insignă de piept, suvenir cu simbolica MAI a Republicii Belarus, cană și mască personalizată, o sticlă de whisky.
Lista cadourilor declarate de angajații CNA în 2021 poate fi văzută mai jos:
Potrivit legii, fiecare entitate publică este obligată să dețină și să publice pe pagina web un registru special al tuturor cadourilor primite de către agenţii publici, cu descrierea lor, specificarea dacă sunt cadouri admisibile sau inadmisibile, a circumstanţelor în care au fost transmise. În cazul cadourilor admisibile se indică, de asemenea, valoarea estimată de către comisia de evaluare şi se face menţiunea despre transmiterea acestora în gestiunea entităţii sau, după caz, restituirea lor agenţilor publici, specificându-se date despre răscumpărarea lor. Cadouri admisibile sunt considerate a fi cele oferite din politeţe sau primite cu prilejul acţiunilor de protocol.
Valoarea totală maximă admisă a cadourilor oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol nu trebuie să depășească o mie de lei în decursul unui an calendaristic.