Principală  —  IMPORTANTE   —   „Viitorul nostru comun începe acum.”…

„Viitorul nostru comun începe acum.” Relația UE – R. Moldova: etapa negocierilor

Foto simbol: 23 mai 2023, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. sursa: Guvernul R. Moldova

„Suntem martorii unui moment istoric”, „25 iunie 2024 va intra în istorie. Viitorul nostru comun începe acum”, „Felicitări R. Moldova pentru trecerea unei etape cardinale pe calea aderării sale la UE”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele oficialilor europeni adresate R. Moldova cu ocazia zilei de 25 iunie, când a fost organizată prima conferință interguvernamentală la nivel ministerial pentru deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.  

La doi ani și două zile de la acordarea statutului de țară candidată, R. Moldova i s-a spus poate pentru prima dată, la unison, că „se află pe calea cea bună, pe calea cea corectă, în care se vede traiectoria și finalul”. 

Ce urmează după această zi? Cât timp vor dura negocierile propriu-zise? Care sunt momentele care vor ajuta R. Moldova să se alinieze mai devreme la marea familie europeană? Care sunt provocările acestui proces? 

25 iunie 2024, ora 11:00

Moment istoric pentru R. Moldova la Luxemburg. O delegaţie a Guvernului, în frunte cu premierul Dorin Recean, s-a aflat la Luxemburg pentru a da start oficial negocierilor de aderare la UE. Acest moment survine la doi ani și două zile de la obținerea statutului de ţară candidată la UE. Preşedinția belgiană a UE a convocat primele conferințe interguvernamentale cu R. Moldova şi Ucraina.

Din delegație au făcut parte negociatoarea șefă pentru aderarea la UE, vicepremiera Cristina Gherasimov, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Educației, Dan Perciun și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Delegația R. Moldova care a participat la prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE. 25 iunie 2024, Luxemburg. sursa foto: Guvernul R. Moldova

Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, are loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare.

„O mărturie a aspirației noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate”

În dimineața zilei de 25 iunie continuă să vină mesaje de felicitare din cele mai importante birouri de la Bruxelles. 

„Este o veste foarte bună faptul că astăzi Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea noastră și celebrăm valorile și principiile care ne unesc. UE a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică. Ea este o mărturie a aspirației noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate“, a afirmat  Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, într-un mesaj video. 

„Împreună, putem făuri o Europă mai mare, mai dinamică și mai orientată spre viitor. Așadar, vă doresc un început foarte reușit al negocierilor de aderare“, a completat Ursula von der Leyen.

„Ziua de 25 iunie 2024 va intra în istorie”, a exclamat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj în care salută debutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova și Ucraina.

„Astăzi începem negocierile cu Ucraina și R. Moldova în vederea aderării. Acesta este un moment important care ne întărește, care ne unește ca o familie. Viitorul nostru comun începe acum”, a scris Metsola pe o rețea de socializare. 

„Vom oferi resursele, expertiza și sprijinul politic necesar”

Într-un mesaj în care promite că UE va sprijini țările în călătoria lor spre aderarea la Uniune, președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat R. Moldova și Ucraina.  „Cele două țări se angajează într-o adevărată transformare în membre cu drepturi depline ale UE – un moment de mândrie pentru ambele națiuni și un pas strategic pentru UE”, a spus Michel într-un mesaj în care salută debutul tratativelor. El a precizat că deschiderea negocierilor reprezintă rezultatul eforturilor enorme de reformă ale Ucrainei și R. Moldova.

„Atunci când voința poporului este respectată, când conducerea vizionară dă rezultate și când democrația este pusă în practică, vedem roadele unui progres real. UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina și Moldova, cu atât mai mult cu cât Ucraina se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar Moldova se confruntă cu urmările  războiului. (…) Eforturile Ucrainei sunt cu atât mai admirabile cu cât războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus greutăți și adversități fără precedent. Poporul ucrainean a dat dovadă de un curaj și o solidaritate extraordinare în apărarea suveranității și a viitorului său european. Moldova, de asemenea, s-a confruntat cu provocări semnificative, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar a rămas neclintită în căutarea unor legături tot mai strânse cu UE”, a subliniat președintele Consiliului European. El a atenționat că debutul negocierilor „este începutul unui proces îndelungat”.

„Uniunea Europeană, prin instituțiile și statele sale membre, este pregătită să sprijine Ucraina și Moldova la fiecare etapă a acestei călătorii. Vom oferi resursele, expertiza și sprijinul politic necesar. Împreună, putem construi o Europă mai puternică și mai unită, în care fiecare națiune are posibilitatea de a se dezvolta în pace și prosperitate”, a conchis Charles Michel.

25 iunie, ora 19:10 

S-a dat startul Conferinței interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană.

ora 19:15

Au fost lansate oficial negocierile de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 

„Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment”

ora 19:32 

Ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, au prezentat cadrul de negociere.

Conferință de presă susținută de către ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi și prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean. 25 iunie 2024, Luxemburg. sursa foto: Guvernul R. Moldova 

„Felicitări R. Moldova pentru trecerea unei etape cardinale pe calea aderării sale la UE. Deschiderea negocierilor de aderare la numai doi ani de la acordarea statutului de țară candidată este o dovadă a hotărârii Moldovei de a îndeplini agenda de reforme a UE. Pe măsură ce deschidem acest nou capitol al relațiilor noastre, este important să continuăm cu sârguință eforturile de reformă. Viitorul Moldovei și al cetățenilor ei se află în Uniunea Europeană”, a declarat Hadja Lahbib, ministra Afacerilor Externe și Europene a Belgiei, țară ce deține președinția Consiliului UE.

ora 21:00

Premierul a mulțumit Comisiei Europene, președinției belgiene, dar și miilor de oameni din instituțiile R. Moldova „care lucrează neobosit, zi și noapte, pentru a face de asemenea parte din familia UE”.

„Dragi cetățeni, azi am trecut la o nouă etapă care ne apropie semnificativ de aderarea la UE. Conferința interguvernamentală R. Moldova – Uniunea Europeană de astăzi demonstrează că avem capacitatea de a construi până în 2030 Europa acasă.

Cetățenii moldoveni sunt adevărații campioni ai procesului de integrare europeană a țării noastre. Datorită muncii enorme a miilor de oameni din instituțiile noastre și din cele europene, am îmbunătățit legislația și instituțiile noastre pentru cetățenii R. Moldova. (…) Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ.

Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria cu toții să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită. Conferințele interguvernamentale, negocierile  capitolelor, discuțiile între instituțiile noastre și cele europene sunt o normalitate pe care o așteptăm de mult – nu doar să visăm la lumea liberă, ci să facem parte din ea.

În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru. Și Uniunea Europeană ne poate ajuta să ajungem mai repede o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate”, a menționat premierul.

Și Maia Sandu, președinta țării, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proces și a dat asigurări că aderarea R. Moldova la UE este mai aproape în fiecare zi. 

„Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Azi a avut loc prima Conferință interguvernamentală Bruxelles-Chișinău, care fixează începerea negocierilor pe mai multe domenii. Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt și am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”, a menționat președinta.

„Unde-s doi, puterea crește”

„Felicitări președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski și poporului ucrainean pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE. Împreună, suntem uniți pentru un viitor pașnic și prosper”, a mai adăugat Maia Sandu. 

Și președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, s-a arătat mulțumit de ziua de 25 iunie și le-a spus ucrainenilor că aceasta demonstrează că pot să realizeze chiar și cele mai mari visuri.


„Când am semnat cererea de aderare la UE în a 5-a zi a războiului pe scară largă, mulți au spus că nu a fost altceva decât un vis. Dar am făcut din acest vis realitate. Am reușit acest lucru, am convins și am înlăturat orice îndoială. În iunie 2022, statutul de candidat al Ucrainei a fost aprobat în ciuda opoziției. În decembrie 2023, liderii europeni au susținut decizia politică de a începe negocierile cu Ucraina. Astăzi încep negocierile. Între acești pași  au existat mii de întâlniri și apeluri. Condiții pe care Ucraina le-a îndeplinit pe deplin – legile care au fost adoptate și implementate și cel mai important, determinarea poporului nostru, a națiunii noastre. Determinarea care a funcționat – Ucraina și toată Europa nu au eșuat – și care demonstrează că toți ucrainenii împreună, toți europenii împreună, sunt capabili să realizeze chiar și cele mai mari vise – capabile să câștige”, este mesajul său postat pe o rețea de socializare. 

Cum am ajuns să trăim această „zi istorică”, la ce etapă ne aflăm și ce urmează?

Călătoria R. Moldova către aderarea la Uniunea Europeană a început anterior, dar primul pas oficial s-a produs la 3 martie 2022, la câteva zile de la începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, când R. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană. 

Procesul de aderare la UE: pas cu pas 

  1. Țara transmite o cerere adresată Consiliului (state membre ale UE):
  • 3 martie 2022 – cererea de aderare la UE survine la câteva zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară, ca urmare a războiului declanșat împotriva sa de Federația Rusă;
  • aprilie 2022 – Chișinăul a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE;
  • aprilie – mai 2022 – răspunsurile la primele două părți ale chestionarului au fost transmise Comisiei Europene.
  1. Comisia prezintă un Aviz cu privire la cerere:  
  • iunie 2022 – Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE.
  1. Statele membre ale UE decid în unanimitate să acorde țării statutul de țară candidată:
  • 23 iunie 2022
  1. După îndeplinirea condițiilor, statele membre convin (în unanimitate) să deschidă negocierile de aderare:
  • 25 iunie 2024 – prima conferință interguvernamentală UE – R. Moldova –  startul propriu-zis al negocierilor

5. La cererea statelor membre, Comisia propune un proiect de cadru de negociere ca bază pentru discuții. Negocierile de aderare încep în mod oficial odată ce statele membre convin asupra cadrului de negociere.

6. Pe parcursul negocierilor, care sunt structurate pe grupuri și capitole, țara se pregătește să implementeze legislația și standardele UE.

Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în 6 grupuri tematice. sursa: EUneighbourseast.eu.ro 

7. După finalizarea negocierilor în toate domeniile, Comisia emite un Aviz cu privire la gradul de pregătire a țării pentru a deveni stat membru. 

8. Pe baza acestui aviz, statele membre ale UE decid în unanimitate să încheie procesul de negociere. Parlamentul European, de asemenea, trebuie să-și dea acordul. 

9. Toate statele membre ale UE și țara candidată semnează și ratifică un tratat de aderare, care permite țării respective să devină stat membru al UE. 

„Trebuie să conștientizăm faptul că este o ocazie unică, alta nu vom primi”

Am analizat relevanța acestei zile istorice pentru R. Moldova împreună cu unii experți în domeniul integrării europene și relațiilor internaționale. 

Angela Grămadă, președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs”

„Acum doi ani și câteva luni, nimeni dintre noi nu se gândea că va apărea acea oportunitate unică pentru a depune o cerere de aderare, dar mai ales, că acea oportunitate va fi generată de un război împotriva statului vecin. Din aceste considerente, faptul că a existat această mobilizare în interiorul R. Moldova, dar și în afara țării, pentru a susține acest demers, este cu adevărat un moment pe care trebuie să-l apreciem foarte mult și să-l valorificăm. Nu ne permitem un altfel de comportament. Trebuie să muncim atât de mult, atât de eficient, încât să ajungem la rezultatul final într-o perioadă de timp cât mai scurtă. Iar obiectivul final este integrarea noastră în Uniunea Europeană prin realizarea de schimbări calitative pentru noi, nu pentru Bruxelles. Trebuie să conștientizăm faptul că este o ocazie unică, alta nu vom primi și că trebuie să demonstrăm că ne dorim cu adevărat acest lucru”, explică Angela Grămadă, președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs”. 

Am întrebat experta ce ne oferă această zi la modul practic. 

„Vom primi  «ghidul» și  «regulile» de urmat. Vom ști exact unde trebuie să înaintăm în pași rapizi, unde putem să evaluăm, unde trebuie să acceptăm că suntem restanțieri și trebuie să recuperăm, unde trebuie să mai învățăm, unde trebuie să cerem ajutorul și cum să ne dozăm răbdarea și să nu ne descurajăm, chiar dacă ne va fi destul de greu să acceptăm că schimbarea trebuie să o facă fiecare dintre noi”, susține Grămadă. 

Robert Lupițu, redactor-șef al portalului „Calea Europeană” din România, specialist în relații internaționale, explică ce urmează după această „zi istorică”, ținând cont de experiența României. 

Robert Lupițu, redactor-șef al portalului „Calea Europeană” din România, specialist în relații internaționale, analist politic

Urmează, evident, negocieri tehnice pe capitole, apoi conferințe interguvernamentale, adică astfel de reuniuni ministeriale pentru deschiderea diferitor capitole de negociere pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. În toată această perioadă, la finalul fiecărei conferințe interguvernamentale, dar și anual, când Comisia Europeană va publica pachetul său anual de extindere, vor apărea diferite recomandări.

Acelea trebuie transpuse, fie că vorbim de domeniul de afaceri interne, de justiție, fie că vorbim de consumatori, de piață unică, de economie, de energie.

Toate trebuie transpuse în legislația națională, pentru ca R. Moldova să implementeze treptat acquis-ul comunitar al Uniunii Europene. Acquis-ul comunitar desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene”, a punctat el. 

„Viteza de deplasare a R. Moldova va fi un pic mai alertă decât cea a Ucrainei”

L-am întrebat pe Lupițu de ce depinde durata și viteza negocierilor și cât ar putea să dureze acestea. Expertul sugerează că ritmul R. Moldova pe calea aderării este mai dinamic față de Ucraina, așa cum țara noastră se bucură de sprijinul de neclintit din partea României, dar și pentru că pe teritoriul R. Moldova nu există război. 

„Toți actorii internaționali care au salutat astăzi deschiderea negocierilor au precizat că este un proces complex, îndelungat și care va necesita timp pentru ca aceste reforme să fie realizate. În egală măsură, Uniunea Europeană va sprijini cu toată expertiza sa ambele state pentru îndeplinirea și rezolvarea tuturor capitolelor, adică negocierea lor și, prin urmare, statele respective să se alinieze la legislația europeană.

Așa că nu putem spune exact cât va dura. Avem diferite experiențe. În cazul României, de la debutul negocierilor de aderare până la închiderea lor a durat cinci ani, dar era alt context  –  și politic, și geopolitic, și economic, și democratic. 

În cazul, de exemplu, al Muntenegrului, care este un stat destul de avansat, negocierile durează de 12 ani deja. Acum există obiective, atât din partea Kievului, cât și din partea Chișinăului, ca aceste negocieri să se desfășoare cât mai bine și cât mai rapid, iar pentru ca să se întâmple aceasta – trebuie implementate reformele și aici este important sprijinul, atât al României, cât și al altor state. 

Când spun R. Moldova și parcursul său european, imediat spun și România, pentru că știm că există o relație bilaterală puternică de sprijin din partea României pentru R. Moldova.

Și atunci, în acest context, mă aștept personal ca viteza de deplasare a R. Moldova să fie un pic mai alertă decât cea a Ucrainei, pentru că, din nefericire, Ucraina se află în acest război purtat de Rusia împotriva sa.

R. Moldova este o țară mai mică, prin urmare, cu mai puține probleme, deși are și ea problemele sale. Are acquis-ul european tradus în limba română, pentru că este limba oficială. Are sprijinul României, care a trecut prin acest proces, o țară care este deja membră a Uniunii Europene de 17-18 ani, deci, cunoaște foarte bine procesul european”, punctează expertul.

„Dacă R. Moldova va avea un președinte democrat și pro-european, o majoritate parlamentară democrată și pro-europeană, cu atât acest drum va fi scurtat”

În toamna acestui an, în R. Moldova, la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, se va desfășura și referendumul constituțional privind dezideratul integrării europene. Lupițu precizează cum rezultatele acestor scrutine vor influența calea aderării.  

Ar fi ciudat să pot spune un termen, dar totul depinde foarte mult, în cazul R. Moldova, și de rezultatul de la referendum din toamnă, și de rezultatul alegerilor prezidențiale, dar mai ales de rezultatul alegerilor parlamentare de anul viitor. Dacă R. Moldova va avea un președinte democrat și pro-european, o majoritate parlamentară democrată și pro-europeană, cu atât acest drum va fi scurtat.

Imaginați-vă dacă forța pro-europeană de la Chișinău nu-și păstrează majoritatea, vom vorbi de un proces întârziat într-o primă fază și poate înghețat ulterior.

Dacă vom avea această majoritate pro-europeană păstrată și revigorată, ne putem aștepta ca până la finalul acestui deceniu, șase ani, poate un pic peste, 2031-2032, să vedem R. Moldova în Uniunea Europeană. Însă nu m-aș fixa pe termene, nu m-aș fixa pe ani și aș vorbi mai degrabă de ritm, în funcție de aceste considerente – și politice, și economice, și geopolitice. Trebuie să vedem și ce soluții se găsesc pentru regiunea transnistreană și autonomia găgăuză”, precizează Robert Lupițu. 

Iar la capitolul mesaje pentru cetățeni și autorități, expertul punctează că e nevoie de „răbdare, reforme și rezistență”. 

„Cred că primul mesaj este legat de răbdare. Este începutul unui proces, nu se va întâmpla peste noapte. Este o decizie importantă, este o decizie colosală, cu impact categoric nu doar pentru generația actuală a R. Moldova, ci pentru generațiile ce vor veni.

România, când a intrat în Uniunea Europeană, avea un PIB de 40-50 de miliarde de dolari. Acum vorbim de peste 300. Fondurile europene care vor veni și cele de preaderare sunt foarte importante și vor ajuta R. Moldova să se dezvolte.

Dar astăzi putem spune cu siguranță că R. Moldova se află pe o cale bună, o cale corectă. Traiectoria se vede, finalul se vede, fie și datorită faptului că avem această legătură istorică între România și R. Moldova și astfel, R. Moldova poate înțelege mai ușor experiența prin care a trecut România și poate avea așa, la orizont, o formă a finalului, să vadă cum arată acea formă. Deci, are aceste avantaje, dar e nevoie de răbdare, e nevoie de reforme și e nevoie de rezistență”, a conchis expertul în relații internaționale. 

Pentru istoria R. Moldova, ziua de 25 iunie a început la Luxemburg, dar a culminat la Chișinău, în scuarul Parlamentului, care a fost iluminat în culorile drapelului Uniunii Europene.