Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vizita lui Olaf Scholz…

VIDEO Vizita lui Olaf Scholz în R. Moldova, candidații la Președinție, „pelerinajele” preoților la Moscova și detalii despre accidentul de la Aeroport soldat cu două decese | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: Colaj ZdG

Cancelarul Germaniei a fost într-o vizită la Chișinău, Maia Sandu vrea să rămână președintă a R. Moldova, mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au plecat „în pelerinaj” la Moscova, iar polițistul Valentin Ciochină, implicat în accidentul de lângă Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea unui motociclist și a pasagerei sale, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Mai mulți preoți din R. Moldova, aflați în subordinea Mitropoliei Moldovei, au mers în această săptămână în Federația Rusă. Marți dimineață, Ziarul de Gardă a surprins un grup de preoți la Aeroportul Internațional Chișinău. Printre ei se afla și Iulian Rață, protopop de Orhei. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, preoții nu au dorit să răspundă. ZdG a aflat că biletele au fost procurate prin intermediul unei agenții de turism din Rusia și au fost achitate în numerar. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a declarat că pelerinajele nu au fost organizate de Mitropolie și a sugerat că va fi deschisă o anchetă internă în acest sens. Portalului deschide.md a scris că deplasările preoților la Moscova ar fi fost finanțate de oligarhul Ilan Șor, condamnat la închisoare în Republica Moldova, dar care se ascunde de justiție la Moscova. Voi ce credeți despre vizitele preoților în Federația Rusă. Spuneți-ne în comentarii.

„Vom sprijini R. Moldova din răsputeri”. Acesta a fost mesajul transmis, miercuri, de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău.

Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei: „Suntem conștienți de modul în care R. Moldova suferă de pe urma războiului provocat de Rusia în Ucraina. Știm că actori pro-ruși încearcă să destabilizeze țara dumneavoastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidențiale și a aderării țării dvs. la UE. Mesajul meu cel mai important este astăzi că Germania vă este alături ferm. Vom sprijini R. Moldova din răsputere”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Îndemn toți cetățenii moldoveni, indiferent de preferințele politice, să participe în număr cât mai mare la referendumul din octombrie, deoarece acesta reprezintă cea mai democratică și eficientă formă de exprimare a voinței colective. Germania, ca stat fondator al Uniunii Europene, are un rol central în construirea și menținerea acestui proiect de pace, unitate și prosperitate care a transformat Europa”.

În timpul unei conferințe de presă, cei doi oficiali au declarat că R. Moldova și Germania urmează să semneze un acord cu privire la migrație.

Săptămâna aceasta, Maia Sandu a intrat oficial în cursa pentru un nou mandat prezidențial. Joi, Partidul Acțiune și Solidaritate a constituit grupul de inițiativă care va colecta semnături pentru susținerea candidaturii Maia Sandu pentru alegerile din toamnă.

Maia Sandu, candidată desemnată de PAS la alegerile prezidențiale: „Sprijinul și încrederea voastră mi-a oferit în 2020 onoarea și responsabilitatea să fac Moldova o casă mai bună, respectată în lume, ferită de primejdii. Celor care au crezut și cred în această cale le spun că vom reuși să ducem Moldova înainte. Vom reuși să facem țara noastră parte a cele mai dezvoltate și pașnici uniuni din lume – Uniunea Europeană”.

În cursa electorală a intrat oficial și fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, desemnat drept candidat al „Partidului Nostru”. Până vineri, Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele pentru înregistrarea a 11 grupuri de inițiativă, printre care cele ale candidaților Irina Vlah, Igor Munteanu, Tudor Ulianovschi, Vasile Tarlev și Ion Chicu. Și-a desemnat candidatul și Partidul Social Democrat European. Foștii democrați au înaintat un om din afara partidului – pe fostul deputat și ministru al Apărării Valeriu Pleșca. Desemnarea acestuia a produs disensiuni în partid. Eremei Priseajniuc și-a anunțat retragerea din funcția de vicepreședinte și membru în toate organele de conducere ale PSDE. Acesta susține că procesul de desemnare a candidatului Valeriu Pleșca „a fost grav compromis” și că se disociază de conducerea actuală a formațiunii politice.

Zece cetățeni din Găgăuzia, printre care doi polițiști de frontieră, sunt cercetați penal pentru organizarea unei scheme prin care erau introduși ilegal în R. Moldova mai mulți bărbați din Ucraina contra unor sume de 6-8 mii de euro de persoană. Organele de drept de la Chișinău și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei au efectuat peste 20 de percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților. În urma descinderilor au fost ridicate mijloace de probă, inclusiv trei automobile folosite la organizarea migrației ilegale a ucrainenilor. Pe 17 august 2024, la solicitarea procurorilor PCCOCS, opt inculpați au fost plasați în arest preventiv.

Polițistul Valentin Ciochină, implicat în accidentul de lângă Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea unui motociclist și a pasagerei sale, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. În raportul de expertiză judiciară, consultat de ZdG, se menționează că motociclistul putea evita impactul cu mașina de patrulare care aparținea Inspectoratului Național de Securitate Publică. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md. În jurul orei 8:00, în timp ce victima dormea, inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri cu un ciocan în regiunea capului. Avocatul a opus rezistență și a solicitat vecinilor să apeleze la poliție. Bărbatul din Ocnița nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat pentru escrocherie. Acesta nu și-a recunoscut vina.

Lucrările de construcție în blocul I al complexului locativ „Palmieri și Stele” din sectorul Ciocana al capitalei au fost reluate după mai mulți ani de stagnare. Ruslan Vasiliev, actualul administrator al procesului de insolvabilitate al companiei care a demarat proiectul, dă asigurări că imobilul urmează să fie dat în exploatare până în luna decembrie a anului curent. De cealaltă parte, președintele Asociației Investitorilor în complexul locativ, Nicolae Golubenco, afirmă că „schimbări mari nu sunt, ci doar promisiuni” și spune că „al doilea imobil se află în paragină”. Între timp, palmierii de pe fațada imobilului au dispărut. „Au scos pentru ca să spele toată mizeria lor”, afirmă președintele Asociației Investitorilor în complexul locativ. 

Ziarul de Gardă a scris anterior cum cunoscutul proiect imobiliar „Palmieri și Stele” a lăsat zeci de familii fără bani și fără locuințe, după ce au investit zeci de mii de euro, iar locuințele așa și nu au fost date-n exploatare. Detalii găsiți pe zdg.md. 

Guvernul va aloca, în următoarele două săptămâni, 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli din cauza secetei. După discuțiile cu fermierii, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că până acum au fost întocmite peste 2400 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Anul acesta este un an extrem de atipic, care a demonstrat vulnerabilitatea agriculturii din R. Moldova în fața schimbărilor climatice. În nordul R. Moldova sunt cazuri de secetă atmosferică care au dus la pagube foarte mari pentru agricultorii care produc porumb, sfeclă de zahăr. Deja sunt afectate peste 230 de hectare de sfeclă de zahăr”.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Alexandru Bădărău, directorul Asociației „Forța Fermierilor”, s-a arătat nemulțumit de soluția propusă de Guvern. Acesta a declarat că banii alocați de Executiv nu stopează procesul de executare silită, mai ales a agricultorilor din sudul țării roada cărora a fost compromisă aproape în totalitate. Conform autorităților, peste 97 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în toate regiunile țării. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Agenția Proprietății Publice a inițiat pe 19 august procedura de preluare în administrarea statului a gărilor și stațiilor auto din R. Moldova. Autoritățile au explicat că procesul a fost demarat după ce partenerul privat „Gările Auto Moderne” nu și-a executat obligațiile contractuale. De cealaltă parte, firma concesionară a acuzat Agenția Proprietății Publice că ar vrea să preia forțat gările și stațiile auto.

În R. Moldova a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile, la un bărbat de 49 de ani. Autoritățile din sănătate susțin că în perioada 26-30 iulie, bărbatul s-a aflat în Italia, acolo unde a fost înțepat de țânțari. În prezent pacientul este internat în spital și primește îngrijiri medicale. Starea acestuia este satisfăcătoare. Infecţia cu virusul West Nile se transmite prin înțepătură de țânțar. De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap. Primul caz a fost înregistrat în țara noastră în anul 2019, cel din acest an fiind al doilea.

Ziua Independenței R. Moldova va fi sărbătorită în acest an printr-un program cultural care se va desfășura pe parcursul a trei zile, pe 26, 27 și 28 august. În Piața Marii Adunări Naționale vor evolua artiști locali, dar și internaționali, printre care formația din Ucraina Okean Elzî, și interpreta suedeză Loreen, care a câștigat de două ori concursul Eurovision Song Contest. Astfel, în perioada 26-29 august, circulația transportului public va fi suspendată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală. Transportului public care traversează Piața Marii Adunări Naționale va fi redirecționat pe străzile adiacente.

Armata ucraineană-și continuă incursiunea în regiunea rusă Kursk. Luni, ucrainenii au distrus un pod peste râul Seim, pentru a bloca trecerea trupelor ruse. Tot în această săptămână forțele ucrainene au recunoscut că au folosit sistemele americane HIMARS în operațiunea lor pe teritoriul rus. Între timp, autoritățile din Germania au promis că-i vor furniza Ucrainei patru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, până la sfârșitul anului curent. La 20 de ani de la lansare, Ziarul de Gardă dă start unui nou proiect. ZdGust va aduna cititorii în jurul unor subiecte de uz cotidian: sănătatea lor și a familiei, bunăstarea fizică, psihică, spirituală, starea mediului ambiant și efectele acestuia asupra sănătății. Vom scrie despre produse locale, despre afaceri care ajută oamenii să ducă o viață mai bună și vom discuta cu medici, nutriționiști și ecologiști.