Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Suntem într-o situație complicată”.…

VIDEO „Suntem într-o situație complicată”. CSM anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de magistrat în unele judecătorii

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se convoacă marți, 28 mai, în ședință. Aceștia urmează să examineze 15 subiecte, printre care cererea avocatului Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a hotărârii CSM prin care a fost declarat inadmisibil la funcția de judecător la Curtea Supremă de justiție (CSJ). Totodată, membrii CSM urmează să anunțe concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în unele judecătorii.

UPDATE 15:10 Membrii Consiliului anunță concurs pentru suplinirea posturilor vacante de judecător în următoarele instanțe judecătorești:

Judecătoria Bălți (3 posturi) – sediul Central (2 posturi), sediul Sîngerei (un post);

Judecătoria Cimișlia – sediul Leova (un post);

Judecătoria Comrat – sediul Ceadîr-Lunga (2 posturi);

Judecătoria Criuleni – sediul Central (un post);

Judecătoria Drochia – sediul Central (2 posturi);

Judecătoria Edineț – sediul Briceni (un post), sediul Dondușeni (un post);

Judecătoria Orhei – sediul Rezina (un post);

Judecătoria Soroca – sediul Central (2 posturi), sediul Florești (un post);

Judecătoria Strășeni – sediul Călărași (2 posturi).

„Candidații la funcția de judecător și la transfer inclusiv în funcția de judecător la o instanță de același nivel pot depune cererile de participare la concurs, la CSM, în termen de 30 de zile calendaristice din ziua publicării anunțului în Monitorul Oficial al R. Moldova. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile (…). Suntem într-o situație complicată (…). Avem demisiile colegilor judecători în special de la Curtea de Apel Chișinău pe care le-am examinat și le-am acceptat (…)”, a precizat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

UPDATE 12:57 CSM a decis să-l declare pe avocatul Vladislav Gribincea drept admisibil la funcția de judecător la CSJ.

„Se respinge ca neîntemeiată cererea lui Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a hotărârii CSM din 21 mai 2024. Se revocă hotărârea CSM din 21 mai 2024 privind admisibilitatea dosarului candidatului la funcția de judecător la CSJ, Vladislav Gribincea. Se declară admisibil dosarul candidatului la funcția de judecător la CSJ, Vladislav Gribincea. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile (…)”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

UPDATE 12:28 Membrii CSM s-au retras în deliberări.

UPDATE 11:23 Avocatul Vladislav Gribincea este audiat de CSM: „Eu vreau să mă asigur că în cazul meu s-a luat o decizie corectă, legală (…). Sunt două motive care mi-au fost imputate pentru inadmisibilitatea dosarului – neprezentarea certificatului medical și neprezentarea a două referințe (…). Sunt sigur că dacă era o comunicare mai bună între mine și Consiliu sau între mine și Consiliu, situația dată pur și simplu astăzi nu era discutată. Pentru ca să mă prezintă la această comisie specială trebuia să primesc o îndreptare la CSM. Eu nu am primit niciodată această îndreptare. Fără această îndreptare nu puteam să mă prezint și nu puteam să obțin acest certificat. Prin urmare neprezentarea însăși a certificatului nu era un motiv de descalificare a mea, cel puțin la acea etapă (…). În opinia mea, recenziile sunt doar o simplă formalitate. Noi știm cum ele se emit în R. Moldova de către persoane notorii. Respectiv, în opinia mea, excluderea din concurs a unei persoane anume din acest motiv este o măsură disproporțională (…)”.

Pe 21 mai, plenul CSM a declarat admisibile dosarele candidaților Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin pentru ocuparea funcției de judecător la Curții Supreme de Justiție (CSJ) în ședința de marți, 21 mai. Toți candidații au promovat evaluarea externă și, odată cu admisibilitatea dosarului, aceștia sunt promovați în următoarea etapă a concursului – interviul.

Consiliul a constatat că dosarul lui Vladislav Gribincea este incomplet. Acesta nu ar fi prezentat, în termenul prevăzut de CSM, scrisorile de recomandare și certificatul de sănătate la depunerea dosarului. Membrii CSM au recepționat o scrisoare ce datează din 17 mai.

UPDATE 11:18 Se examinează cererea lui Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a hotărârii CSM din 21 mai 2024.

UPDATE 11:17 Pronunțarea deciziei a fost amânată pentru o altă dată.

UPDATE 10:44 Consiliul examinează contestațiile împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar nr. 20/5 din 27 mai 2022, emise în privința judecătoarei Ana Panov de la Curtea de Apel Chișinău.

UPDATE 10:23 „1. Se pornește procedura disciplinară în privința inspectorului-judecător Ludmila Ouș. 2. Se instituie comitetul raportor pentru efectuarea cercetării disciplinare compuse din membrii CSM Alexandru Postica, Ioana Chironeț și Aliona Miron (…). Reieșind din prevederile legale, această comisie va putea obține explicațiile din partea persoanei vizate, inclusiv solicita și analiza documentele relevante acestei cauze. 3. Comisia va prezenta un raport cu privire la pretinsa abatere disciplinară cu propunerile de rigoare (…), a declarat membrul CSM, Alexandru Postica.

Ex-judecătoarea Ludmila Ouș s-a retras anterior din concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind candidata de pe lista propusă de Parlament. În acest fel, ea nu a promovat evaluarea Comisiei pre-vetting.

ZdG a relatat anterior că ex-judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău, Ludmila Ouș, a fost achitată în martie 2021 într-un dosar de corupție intentat în octombrie 2018.

UPDATE 10:07 Consiliul a aprobat Regulamentul privind activitatea Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor.

UPDATE 10:01 CSM a amânat examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Svetlana Balmuș.

UPDATE 10:00 Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a propus includerea pe ordinea de zi a ședinței cererea de suspendare din funcție a judecătoarei Rosița Rusu-Parii de la Judecătoria Soroca. Cererea a fost admisă.

UPDATE 09:58 A început ședința CSM.