Stema Rusiei și cultul personalității patriarhului Kiril – mărul discordiei la o biserică din orașul Sângera. Enoriașă: „Sfântul Stalin și Sfântul Lenin e Dumnezeu.” Preot: „Nu s-a atras atenția. Regret”
Stema Federației Ruse gravată deasupra unei biserici din orășelul Sângera a devenit motiv de gâlceavă între parohul bisericii și enoriași. Unii dintre aceștia nici nu mai calcă pragul bisericii de când au sesizat vulturul cu două capete și trei coroane care înfățișează „țara vrăjmașului”. Iar pomenirea patriarhului rus Kiril, al cărui sprijin vocal pentru invazia Moscovei în Ucraina a divizat Biserica Ortodoxă mondială, a divizat și localnicii din Sângera în două tabere. Preotul spune că regretă și ar fi dat ordin ca stema Rusiei să fie scoasă de pe clădirea bisericii, dar afirmă că pe Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii „l-a pomenit, îl pomenește și îl va pomeni”.
„Când ne-am trezit, ne-am trezit cu stema Rusiei în cap”, spun enoriașii din orășelul Sângera despre stema Federației Ruse ce stă deasupra ușii de la biserică. Potrivit localnicilor, biserica și-a deschis ușile acum cinci-șase ani, dar ei au sesizat „vulturul cu două capete” din lăcașul sfânt de câteva luni. Și de atunci, Ion Afteni nu mai calcă pragul bisericii.
„Rușii îs vrăjmașii noștri”
„Pentru biserica asta am contribuit toți creștinii, așa cum e omenește și creștinește și ne-am iscălit pentru asta”, povestește bărbatul. După o înmormântare, acesta ar fi fost luat la rost de un consătean. „Eu nu știam cum arată stema Rusiei. Nu am învățat-o, nu o știu. Un istoric de la noi de la Sângera care știe că eu nu prea sunt de acord cu toate chestiunile astea, îmi zice:
— Ia uite aici, te-ai iscălit pentru stema rușilor la biserică?
— Da′ unde e stema rușilor? zic eu.
— Iată, e la intrarea la biserică, reproduce bărbatul dialogul.
„După care am venit acasă și am deschis internetul și zic – da, într-adevăr, stema rușilor stă la biserică acolo”, povestește Ion Afteni. „Cum poți să pui stema rușilor când ei îs vrăjmașii noștri care nu ne-au susținut și nu ne susțin?” se întreabă bărbatul. „Și dacă Ucraina nu s-ar apăra, ei demult ne ocupau. Și dacă ne mai ocupă o dată, nu ne ocupă pe un an, doi, dar pe mult timp”, mai crede acesta.
„Eu mă duceam la biserică în toată duminica, la fiecare sărbătoare, dar părintele Cristofor îl pomenește pe Kiril (Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, n. r.) la toate slujbele. Când s-a terminat slujba, eu i-am zis: «Părinte, mata te rogi pentru Înaltpreasfințitul Kiril și ne pui și pe noi să ne rugăm, dar el e pentru război, susține războiul, oameni buni. Cum se poate? Războiul e distrugere, e ucidere de oameni, acolo e Doamne ferește ce se face în Ucraina, dar dvs. îl pomeniți». Și i-am zis: «Îmi pare că eu la biserică o să vin sau nu o să mai vin». Și nu m-am mai dus”, explică bărbatul.
„Dacă a ajuns vremea ca Înaltpreasfințitul Kiril să le spună la soldați că «Dacă dă Dumnezeu și muriți pe front, vă iau toate păcatele». Cine-i el ca să ierte toate păcatele?”, se întreabă bărbatul.
„Preotul are un post acolo, nu știu, și cred că-i dă comandă (să-l pomenească pe Patriarhul Kiril, n. r.), nu știu”, conchide bărbatul.
„Ne vindem pentru 30 de arginți?”
Și Efrosenia Solomițchi face parte din enoriașii care „au luptat pentru biserica asta”. Deși merge la biserică, femeia spune că nu este „cu inima împăcată”.
„În Biblie scrie: «Doamne, mulțumesc ție, Hristoase, că eu știu mai multe limbi ca voi toți, dar vreau ca în biserică să spun cinci cuvinte în limba mea, decât mii de cuvinte într-o limbă străină, ca să mă înțeleagă toți». Ați văzut cât de frumos, doar Dumnezeu ne-a binecuvântat cu asta (limba română și stema R. Moldovei, n. r.), cum noi putem să, noi nu facem voia Domnului, dar facem voia dictatorului, care ne dictează – care cu bani, care cu posturi, care cu medalii, care și cu ce poate. Cum ne vindem noi așa ușor pe 30 de arginți?”, se întreabă femeia îngrozită.
Femeia se arată și ea revoltată de faptul că preotul Cristofor îl pomenește pe Patriarhul Kiril, dar și de faptul „că se închină la stema Rusiei”.
„Când a fost pusă întrebarea ca toate parohiile să plătească statului, să fie impozitare, au început toți, tocmai ieșea foc, dar Kirică (Patriarhul Chiril, n. r.) îi dă bani și se închină și îi zice întruna «preafericitul și preafericitul». Ce preafericit, dacă el ucide lumea?” se întreabă femeia.
Efrosenia Solomițchi, locuitoare a orașului Sângera
„Dar încă atunci când am mai văzut și asta (stema Rusiei, n. r.), ap’ chiar am zis: «Aici e culmea deja»”, spune femeia. Efrosenia Solomițchi mai crede că dacă în biserică nu este prezent simbolul tricolorului, nu trebuie să existe nici stema Federației Ruse.
„Cine-i Dumnezeu? Sfântul Stalin și Sfântul Lenin. Iaca deam dacă i-a făcut icoană și în Rusia este icoana lui Sfântul Stalin. Ap’ cum? Și să mai treacă vreo trei-patru generații, ap’ o s-o aducă și o să zică: «Închinați-vă că acesta-i sfânt»”, spune femeia cu îngrijorare.
Efrosenia mai spune că a încercat să-l „tragă la socoteală” pe preot, dar acesta s-ar fi eschivat de la răspuns.
„Eu i-am zis, i-am zis de multe ori, dar el «Că încolo, că încoace, că-i laie, că-i bălaie»”, povestește femeia.
„Eu socot că e o greșeală foarte mare”
Am abordat și alți localnici din Sângera referitor la cele întâmplate în cadrul bisericii din dealul orașului. Părerile acestora sunt împărțite.
Maria, o femeie care-și făcea cumpărăturile la piață, spune că frecventează biserica din celălalt capăt al orașului și că nu a auzit despre ce se petrece la biserica Sf. Părinți Ioachim și Ana unde este afișată stema Rusiei.
„A pus steagul rus?” ne-a întrebat femeia cu mirare. A urmat pauză de tăcere, după care, femeia a condamnat fapta. „Eu socot că asta-i o greșeală. Vă spun așa, după cum eu îs bătrână. Eu socot că e o greșeală foarte mare asta”, subliniază femeia, care se arată nedumerită și de întrebarea dacă ar merge la o biserică, știind că acolo e înfățișată stema Rusiei.
„Parcă nu aș vrea, dar dacă așa o fi. Nu știu. Nu știu”, spune ea.
Doi bărbați ce au auzit discuția noastră ne întreabă de ce răspândim falsuri, după care aprobă fapta preotului.
„Localnic Sângera: Dar cine a mai spus prostiile astea?
Reporteră ZdG: Noi am fost acolo și am văzut.
Alt localnic Sângera: Este steagul Rusiei acolo?
Localnic Sângera: Bravo lui, înseamnă că. Înseamnă că-i bravo lui.
Reporteră ZdG: E corect așa? Nu vă deranjează?
Localnic Sângera: Nu, deloc, absolut.
În continuare, discuția capătă o conotație politică.
Localnic Sângera: Unde ne ducem, nu vedeți că noi ne ducem în râpă de pe zi, pe zi. Nimic de lucru nu este.
Alt localnic Sângera: Vremuri bune pur și simplu avem. Intrăm în beci, cum se spune.
Reporteră ZdG: Mai mult de un an deja, Rusia omoară oameni în Ucraina.
Localnic Sângera: Nu, asta eu condamn. Eu condamn lucrurile astea, astea nu-mi plac, dar stema nu mă deranjează.
Preot: „S-a instalat, dar pe urmă desigur că am regretat”
Am mers la biserica Sf. Părinți Ioachim și Ana. La intrare în biserică, deasupra ușii este o gravură ce înfățișează stema Rusiei, doar că fără culorile reprezentative.
Mai exact – un vultur cu două capete ce poartă deasupra capului trei coroane, în simbolistica Federației Ruse acestea reflectând regiunile și suveranitatea. Într-o gheară, vulturul ține un sceptru, iar în cealaltă – un glob. În centru se află Sfântul Gheorghe care ucide un șarpe. Acest simbol este unul dintre cele mai vechi simboluri rusești, reprezentând lupta dintre bine și rău, precum și apărarea Patriei, descriu istoricii.
Într-o altă zi, am reușit să-l găsim pe preotul Cristofor Tverdostup la biserică. Explicând apariția stemei Federației Ruse în sfântul lăcaș, preotul spune că … „nu s-ar fi atras atenția” și că regretă.
„Nu s-a atras atenție. S-a instalat, dar pe urmă desigur că am regretat”, a răspuns preotul. Totodată, acesta susține că după indignarea enoriașilor, stema Rusiei va fi scoasă.
„Am vorbit chiar două zile în urmă cu constructorul și mi-a spus: «Părinte, cum sunt gata, eu vin și modificăm și o să fie totul în regulă. Atunci nu s-a atras atenția»”, repetă părintele Cristofor.
Chiar și așa, preotul consideră că nu ar trebui să fie o problemă pentru enoriași prezența stemei.
„Credinciosul nu se roagă pentru acela (simbolul Rusiei, n. r.), el se roagă pentru sine. Creștinii între dânșii vor găsi limbă comună. Noi vom face tot ca să fie unitate în biserică”, spune acesta.
Preotul recunoaște că-l pomenește pe patriarhul Kiril al Moscovei și Întregii Rusiei la fiecare slujbă și spune că nu va renunța la acest ritual.
„L-am pomenit, îl pomenesc și îl voi pomeni. Asta nu are nimeni dreptul să-mi interzică”, specifică preotul.
Preotul Cristofor: El e întâistătătorul Bisericii Noastre Creștin-Ortodoxe, căreia noi ne supunem. Noi avem canoane.
Reporteră ZdG: Este vreo obligație?
Preotul Cristofor: După tot îndrumarul nostru și toată Liturghia pe care o avem, este scris să pomenesc patriarhul. Noi îl avem până când pe el, când va fi înlocuit de sinod, atunci vom primi și noi hotărârea.
Preotul s-a eschivat atunci când am invocat că Patriarhul Kiril este un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Reporteră ZdG: Dvs puteți să pomeniți pe cineva care cheamă la război, la ucidere de oameni?
Preotul Cristofor: Noi iată acum petrecem drumul crucii, dacă ați observat. xEu sunt persoana care răspund de aceasta și chiar și tematica care este, este pentru redobândirea păcii și încetarea războiului.
Reporteră ZdG: Dar totuși, el…
Preotul Cristofor: Totuși, Dumnezeu îl va judeca dacă el va fi incorect. Și pentru asta este organul superior al bisericii, care trebuie să-i dea acea măsură, nu sunt eu, un preot de rând.
Iar despre Rusia, declarată de Parlamentul European drept stat care sponsorizează terorismul, preotul Cristofor a dat un răspuns generalist.
„Noi toți avem păcate și Dumnezeu, până la urmă, va lumina și pe cei care poate nu au făcut pasul corect, dar desigur că război nu trebuie să fie. Asta-i menirea noastră. Nu este rugăciune în biserică în care să nu spunem «Pentru pace în toată lumea, pentru unirea tuturor, pentru asta ne rugăm în biserică, nu ne rugăm pentru războaie»”, a spus părintele Cristofor.