Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Șeful Legislativului, Igor Grosu,…

VIDEO Șeful Legislativului, Igor Grosu, și președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, declarații de presă: „Am primit asigurări că vom fi ajutați în procesul de lansare a negocierilor de aderare la UE”

Sursa: Captură privesc.eu

Șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră, susțin miercuri, 15 mai, declarații de presă. În cadrul unui briefing de presă, oficialul moldovean a declarat că a primit asigurări din partea lui Miloš Vystrčil că R. Moldova va fi ajutată în ceea ce privește procesul de lansare a negocierilor de aderare la UE.

Igor Grosu: „Am discutat despre agenda noastră de integrare europeană, procesul de demarare a negocierilor. Am rugat continuarea susținerii din partea prietenilor noștri cehi în lansarea oficială a negocierilor. Am primit asigurări că vom fi ajutați în procesul de lansare a negocierilor (…). Am discutat despre situația de securitate din regiune, situația din Ucraina. Am discutat despre acțiunile noastre la capitolul consolidării eficienței energetice (…). Am mulțumit pentru ajutorul de care am beneficiat până acum. Contăm pe amplificarea și valorificarea noilor oportunități”.

Miloš Vystrčil: „(…) Această componență face proba solidă a faptului că Cehia sprijină aderarea R. Moldova la UE. Am oferit unele posibilități concrete ale colaborării la nivel parlamentar. Eu aș aprecia mult dacă domnul președinte ar veni în vizită în Cehia ca să putem continua și dezvolta această colaborare. Paralel aș dori să subliniez că apreciez progresul realizat de Moldova în procesul de aderare la UE. Am găsit comun un acord în ceea ce privește combaterea corupției în țările noastre și cum să asigurăm libertatea mass-mediei în contextul actual. Am găsit de comun acord și necesitatea de a colabora în domeniul securității (…). Ambele țări au trecut printr-o perioadă grea care a început cu dependența totală față de gazele ruse (…). Aș dori să menționez că Cehia a celebrat anul acesta a 20-a aniversare din momentul aderării țării la UE (…)”.

Președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, efectuează, în perioada 15-16 mai, o vizită în R. Moldova. Oficialul ceh este însoțit și de alți senatori, membri ai Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene, ai Comisiei pentru educație, cultură, drepturi ale omului și petiții și ai Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate a Senatului Republicii Cehe, conform unui comunicat al Legislativului.

Potrivit programului, oficialii cehi vor depune flori la Monumentul eroilor legionari cehoslovaci din Chișinău și vor merge la Muzeul Național de Istorie pentru a participa la vernisajul expoziției „Cetăți și castele din Republica Cehă”.