Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Secretarul de Stat al…

VIDEO Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar din Kiev. „Am venit în Ucraina cu un mesaj: Nu sunteți singuri”

Sursa foto: Reuters

Secretarul de stat american Antony Blinken a încercat marți, 14 mai, să le ridice moralul ucrainenilor care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, asigurându-i, în timpul unei vizite la Kiev, că nu sunt singuri și că ajutorul militar american de miliarde de dolari, care este pe drum după luni de întârzieri, va face o „diferență reală” pe câmpul de luptă, notează AP News.

După o zi de întrevederi cu înalți oficiali, reprezentanți ai societății civile și studenți, Blinken a urcat pe scena unui bar din capitala Ucrainei pentru a cânta la chitară ritmică alături de o trupă locală pe hitul lui Neil Young din 1989 „Rockin In The Free World”.

Comentariile lui Blinken despre perspectivele Ucrainei pe câmpul de luptă au fost o juxtapunere surprinzătoare la ceea ce analiștii au numit unul dintre cele mai periculoase momente pentru Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Forțele rusești au cucerit porțiuni de teritoriu de-a lungul graniței de nord-est a Ucrainei, iar mii de civili din regiunea Harkiv au fugit de atacurile din ce în ce mai intense. Dar Blinken le-a spus liderilor ucraineni, în timpul vizitei sale neanunțate la Kiev, că, în ciuda unei întârzieri îndelungate a ajutorului militar american care i-a lăsat vulnerabili la aceste noi lovituri militare rusești, mai mult armament va veni, iar o parte a sosit deja.

El a făcut această afirmație chiar și în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut personal mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja civilii aflați sub focul intens al Rusiei în nord-est. Blinken, aflat la a patra călătorie la Kiev de la începutul războiului, l-a atacat, de asemenea, pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a subestimat determinarea Ucrainei de a riposta.

„Ne întâlnim într-un moment critic”, le-a spus el studenților de la Institutul Politehnic din Kiev. „Săptămânile și lunile următoare vor solicita foarte mult ucrainenii, care au sacrificat deja atât de mult. Am venit în Ucraina cu un mesaj: Nu sunteți singuri”.

De asemenea, el a respins ideea că timpul este de partea lui Putin.

„Putin se înșeală – timpul este de partea Ucrainei”, a spus Blinken. „Pe măsură ce războiul continuă, Rusia se întoarce în timp”.

Dar realitatea de pe teren este că trupele Moscovei au capturat aproximativ până la 125 de kilometri pătrați în ultimele zile în nord-estul regiunii Harkiv, inclusiv cel puțin șapte sate, potrivit analiștilor de război. Oamenii părăsiseră deja majoritatea acestor sate, dar luptele au alungat mii de alte persoane.

Peste 7.500 de civili au fost evacuați din regiunea Harkiv, potrivit autorităților ucrainene. În același timp, forțele Kremlinului își extind înaintarea către regiunile de frontieră nordice Sumî și Cernihiv, spun oficialii ucraineni, iar soldații Kievului, depășiți numeric și ca armament, se luptă să le țină în loc.

Blinken a mers cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la prânz la o pizzerie din Kiev, fondată de veterani ucraineni, pe care a numit-o „superbă”. La ultima vizită a lui Blinken, cei doi au mâncat la un restaurant McDonald’s recent redeschis. Blinken și alți oficiali americani au declarat că, în ciuda unor eșecuri recente, Ucraina ar putea încă să revendice victorii semnificative. Printre acestea se numără recuperarea a aproximativ 50% din teritoriul luat de forțele rusești în primele luni ale războiului, creșterea poziției sale economice și îmbunătățirea legăturilor de transport și comerciale, nu în ultimul rând prin succesele militare din Marea Neagră.

Între timp, Putin intenționează să efectueze o vizită de două zile în China în această săptămână, a declarat Ministerul chinez de Externe. Beijingul a sprijinit politic Moscova în război.