Principală  —  IMPORTANTE   —   Video/ „Școlile cu predare în…

Video „Școlile cu predare în limba rusă sunt închise”. Falsurile unor politicieni pro-ruși, demontate cu cifre de un sociolog

În ultima perioadă, s-au intensificat declarațiile politicienilor pro-ruși cu privire la închiderea școlilor cu predare în limba rusă. În cadrul unui interviu recent, fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a repetat de câteva ori această afirmație.

Sociologul Vasile Cantarji, comentând pentru Ziarul de Gardă aceste dezinformări, a accentuat faptul că este vorba despre optimizarea instituțiilor de învățământ, iar închiderea școlilor are loc indiferent de limba de predare, ceea ce, de fapt, este rezultatul crizei demografice cu care se confruntă R. Moldova. 

„Dacă eu înțeleg că, mâine-poimâine, vor fi închise școlile, iar studiile se vor desfășura în limba română, eu voi pleca în altă țară, în Rusia”

Recent, într-un interviu pentru Current Time, ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că autoritățile actuale ar închide școlile cu predare în limba rusă. 

„Închid școlile ruse, au schimbat legislația, ca să nu fie în două limbi, înainte era [legislația] în două limbi. Limba rusă nu e a doua limbă de stat, ci anume limba comunicării interetnice. (…) La noi au schimbat legislația. Dacă până acum fluxul documentar a fost în două limbi, acum este într-o limbă. Închid școlile ruse”, a declarat Igor Dodon, subliniind de mai multe ori ideea închiderii școlilor cu predare în limba rusă.

Anterior și Leonid Kiosa, fost reprezentant al lui Grigorii Uzun în campania electorală pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, mediatiza același narativ: „Vorbitorii de limbă rusă, găgăuzii, urmează studiile în limba rusă. Dacă eu înțeleg că mâine-poimâne vor fi închise (școlile), iar studiile se vor desfășura în limba română, eu voi pleca în altă țară, în Rusia.”

„Pedalarea faptului cu închiderea școlilor cu predarea în limba rusă este o manipulare”

Solicitat de Ziarul de Gardă, sociologul, Vasile Cantarji și-e spus părerea referitor la aceste afirmații. Potrivit acestuia, declarațiile politicienilor care insistă de fiecare dată în perioada electorală asupra faptului că se închid școlile cu predare în limba rusă sunt informații manipulatorii, „deoarece ei se exprimă în așa fel încât să fie subînțeles că se închid doar școli cu predare în limba rusă și se închid sub pretexte politice. În realitate, într-un fel destul de șmecher, se utilizează faptul că, în general, se reduce numărul de instituții de învățământ din R. Moldova, acest lucru fiind determinat de reducerea dramatică a contingentului de elevi, ca urmare a crizei demografice în care ne aflăm.”

„Închiderea școlilor cu predare în limba rusă” – un subiect sensibil pentru cetățeni

Politicienii jonglează cu declarații false despre închiderea școlilor cu predare în limba rusă, pentru că știu că este un subiect sensibil pentru cetățeni.

Acest fapt a demonstrat și vox-ul, realizată de reportera ZdG în stradă.

Eu n-aș dori să fie închise, fiindcă noi toți suntem foarte prietenoși și nu înțeleg care-i rostul de închis și de impus. Pur și simplu, în sistemul școlilor ruse trebuie mai profund să fie studiată limba română.

N-aș fi de acord chiar. Sunt familii care sunt vorbitori numai de limba rusă și nu cunosc limba română, moldovenească și nu au posibilitatea să-și continue studiile.

Afirmațiile politicienilor cu privire la închiderea școlilor cu predare în limba rusă sunt false

Sociologul Vasile Cantarji susține că declarațiile politicienilor cu privire la închiderea școlilor cu predare în limba rusă sunt falsuri. Pentru a dovedi acest fapt, acesta a făcut apel la statistici.

„În ultimii zece ani, numărul școlilor cu predare în limba rusă s-a redus cu patru unități sau cu 2%. În aceeași perioadă, numărul școlilor cu predare în limba română s-a redus cu 11%. Adică, statistic vorbind, viteza de reducere a instituțiilor cu predare în limba română este de cinci ori mai mare decât a celor cu predare în limba rusă”, conchide expertul.

Svetlana Ursachi, stagiară ZdG