Schimbare de discurs la Chișinău? Vicepremierul pentru reintegrare acuză Tiraspolul că ar avea „o atitudine genocidară”: „Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm”
Chișinăul schimbă discursul față de criza energetică din regiunea necontrolată de autorități, deși prim-ministrul a declarat chiar joi, 16 ianuarie, că guvernarea nu ar putea întreprinde acțiuni „mai agresive” pentru că își dorește pace.
Cetățenii din regiunea transnistreană ar fi „folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice”. A spus-o viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, într-o conferință de presă susținută vineri, 17 ianuarie, despre procesul de reintegrare și măsurile executivului în acest domeniu. În plus, acesta a acuzat Tiraspolul că ar avea „o atitudine genocidară”.
Declarațiile vin după ce Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune și modul de cooperare dintre cele două maluri, pentru a depăși criza energetică.
„Am spus de atâtea ori public: suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele nostre raioanele din stânga Nistrului. Nu e oare o atitudine genocidară a celor de la Tiraspol ceea ce fac acum cu acești oameni? Pe care îi țin în prizonierat”, s-a întrebat reprezentantul Guvernului.
Viceprim-ministrul susține că „rămâne un mister” de ce Tiraspolul nu s-a adresat Chișinăului pentru a ajuta cetățenii din partea stângă a Nistrului, chiar refuzând propunerile autorităților constituționale. Serebrian susține că, dacă ar fi fost în locul așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, ar fi venit la discuții „oriunde, chiar dacă s-ar fi propus că întâlnirea să aibă loc nu la Chișinău, ci la Vinnîțea (oraș din Ucraina, n.r)”
„Sute de mii de cetățeni care așteptau această întâlnire și rezultatul ei, oameni care se află în dificultate în toate localitățile de pe malul stâng al Nistrului și municipiul Bender, rămân mai departe fără un sprijin substanțial. Folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine, străine chiar și lor, celor care nu sunt decât instrumente ieftine în atingerea unor obiective geopolitice.
Nedumerirea reiese din situația aproape suprarealistă care se creează în momentul de față asupra acestei probleme”, a declarat Oleg Serebrian.
Oficialul a prezentat „pe scurt, lanțul logic” al ultimelor evenimente din stânga Nistrului:
- Contractul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la 1 ianuarie 2025. Despre acest lucru știe toată lumea. Guvernul de la Chișinău spune din timp că nu vor exista impedimente pentru ca Gazprom să respecte mai departe, până la 30 septembrie 2026, prevederile contractului cu Moldovagaz, întrucât Chișinăul oferă rute alternative, inclusiv prin coridorul transbalcanic. Această poziție a fost exprimată pe parcursul întregului an 2024 de către diverși oficiali moldoveni. Gazprom nu a emis nicio reacție publică la aceste poziții până în noiembrie 2024.
- Gazprom sistează livrarea gazelor către regiunea transnistreană a R. Moldova la 1 ianuarie 2025, dar invocă alte pretexte decât cel legat traseu. Apare problema pretinsei datorii a Moldovagaz către Gazprom. Ce are pretinsa datorie a Moldovagaz cu așa-numitul gaz umanitar pentru regiunea transnistreană nu e deloc clar. Nici chiar domnul Krasnoselski nu poate înțelege această înlănțuire de cauză și efect.
- În regiunea transnisteană se instituie o stare de dezastru umanitar. Chișinăul se oferă public să-i sprijine. În loc ca Tiraspolul să se folosească de aceste oferte ale Chișinăului, auzim narațiunea isterică a unor reprezentanți ai Tiraspolului care susțin convulsiv „Chișinăul nu ne propune ajutor. Nimeni nu ne ajută”. Întrebarea nu este nici măcar despre oferta de ajutor a Chișinăului. Noi ne-am grăbit să facem trimitere la corespondența pe care am avut-o recent și am demonstrat că suntem gata să îi ajutăm și că le-am comunicat din timp despre acest lucru. Întrebarea logică care se cere este „Dar Tiraspolul, în aceste condiții dramatice pentru locuitorii din partea stângă a Nistrului, a cerut ajutorul Chișinăului?”. În afara sfaturilor despre mesaje comune ale Chișinăului și Tiraspolului către Moscova și Kiev, și a nesfârșitelor apeluri despre necesitatea imperativă a unei întrevederi Maia Sandu-Vadim Krasnoselski, nu am văzut nimic, absolut nimic. Doar invective, doar pretenții. Să fie clar, nu putea exista nicio adresare externă comună a Chișinăului și a unei părți inalienabile a teritoriului R. Moldova. Autoritățile moldovene au făcut toate demersurile necesare, la vreme, pentru a găsi soluții crizei care se apropia.
Apelul lui Serebrian: „Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm”
„Reiterez încă o dată, a câta oară, public, în numele autorităților Republicii Moldova. Suntem gata să oferim tot ajutorul concetățenilor noștri din stânga Nistrului. Avem o singură solicitare către Tiraspol. Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm. Nu împiedicați ambulanțele noastre să treacă în regiune la chemare, lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept pentru asistența de care au nevoie. Dați voie IGSU să aducă și să instaleze generatoare în spitale și în școli. Scoateți în această perioadă critică toate piedicile pe care le-ați creat în calea liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri. E și o regulă a situațiilor de criză umanitară, să nu fie piedici, așa încât toți ce care au nevoie de ajutor să poată veni și să ajute oamenii.
Primiți ajutorul oferit atât de generos de poporul Ucrainei, în aceste momente. Ei chiar știu ce înseamnă criză umanitară. Ei știu ce e frig, suferință și durere. Și chiar dacă au ei nevoie, mai mult decât orice în acest moment, s-au oferit să ne ajute. Aveți mărcar atâta bun-simț și dați un răspuns. Înțeleg că nu aveți curajul să respingeți deschis acest ajutor”.
Reuniunea, solicitată de Chișinău, urma să aibă loc vineri, ora 10:00. În cadrul acesteia, autoritățile de la Chișinău urmau să obțină un răspuns din partea Tiraspolului în legătură cu livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești.
Locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.
Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.
În plină criză energetică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova, scrie Zona de Securitate. Informația a fost confirmată chiar de șefa statului Maia Sandu marți, 14 ianuarie. Sursele Ziarului de Gardă menționează că Vadim Krasnoselski a prezentat, la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pașaportul rusesc.
Mai exact, Vadim Krasnoselski a fost într-o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Sursele ZdG susțin că acesta a zburat prin Istanbul, iar la AIC a prezentat cetățenia Rusiei. Zona de Securitate a scris că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova sau permis de ședere în țara noastră, „astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal”.
Miercuri, 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi insuficientă pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină.