„Scenarii false”. Cum comentează Guvernul de la Chișinău noile speculații despre livrările de gaze pentru regiunea transnistreană
Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au anunțat miercuri, 22 ianuarie, că nu au fost informați despre noi soluții de aprovizionare cu gaze naturale a regiunii transnistrene. Reacția vine după ce o publicație de la Moscova a scris că o companie din Cipru, asociată Gazpromului, ar fi rezervat capacități de livrare prin gazoductul transbalcanic.
Anterior, Ministerul Energiei de la Chișinău a comunicat că, la 20 ianuarie, au fost făcute rezervări la frontiera Turcia – Bulgaria, de circa 3.1 milioane de m3/zi din cei circa 6.1 milioane de m3/zi ofertați. Totuși, potrivit autorităților din țările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali, nu de Gazprom.
Guvernul a anunțat că, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la „eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană”.
„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația R. Moldova și cea internațională.
Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa federală de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”, se arată în mesajul Executivului de la Chișinău.
Potrivit autorităților, în fiecare zi, Federația Rusă și regimul ei de la Tiraspol „inundă spațiul informațional cu tot felul” de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente.
„Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi – Gazprom să livreze gazele naturale către „Moldovagaz”, conform contractului. Rusia prin Gazprom creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”, a mai transmis Guvernul.
Autoritățile moldovenești au venit anterior cu propunerea ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din R. Moldova și să le livreze în regiunea transnistreană. Acest lucru ar fi posibil imediat, dacă întreprinderea „Tiraspoltransgaz” plătește pentru acest gaz.
„Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună și să ofere ajutor și rămâne deschis pentru asigurarea livrărilor legale. Rusia însă ține ostatici oamenii din stânga Nistrului în frig și întuneric, provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Republica Moldova”, se mai menționează în mesajul publicat.
Gazprom nu se grăbește să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană: compania NU a făcut rezervări de capacitate pentru februarie, deși Tiraspolul rămâne fără cărbuni
Gazprom nu a făcut luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut marți, 21 ianuarie, de către Ministerul Energiei, deși liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”.
Lipsa rezervărilor pentru a livra gaze naturale în stânga Nistrului ar putea însemna că regiunea va continua și în februarie să fie lipsită de gaze. Ba mai mult, conform unor estimări anterioare ale autorităților de la Chișinău, Tiraspolul ar avea cărbuni pentru a produce energie electrică doar până la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar însemna că din februarie trebuie să găsească alte modalități de producere sau import de energie. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari, a notat Ministerul.
Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.
La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:
- frontiera Turcia – Bulgaria, circa 3.1 mln m3/zi din circa 6.1 mln m3/zi ofertați
- frontiera Bulgaria – România, circa 0,7 mln m3/zi din circa 9,7 mln m3/zi ofertați
- la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de circa 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări
- frontiera România- Moldova (gazoductul Iași – Chișinău) au fost rezervate circa 5 mln m3/zi din cei circa 6,1 mln m3/zi scoși la licitație.