Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Lansarea negocierilor de aderare…

VIDEO Lansarea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina, noutăți din justiție și motivul pentru care episcopul Marchel trebuie să achite prejudicii în valoare de 20 mii de lei | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Care sunt reacțiile liderilor europeni și cât timp ar putea dura negocierile? Află cui episcopul de Bălți și Fălești trebuie să-i achite prejudicii în valoare de 20 de mii de lei, dar și motivul pentru care a fost amânată o nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a fostului partidul „Șor”.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Zi istorică pentru R. Moldova. Uniunea Europeană a deschis oficial pe 25 iunie negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale de la Luxemburg. Momentul survine la doi ani de când țara noastră a obținut statutul de candidată pentru aderarea la UE.

Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Reuniunea noastră de astăzi marchează recunoașterea eforturilor și  progreselor înregistrate de țara dumneavoastră. Permiteți-mi să vă asigur că vom continua să sprijinim Moldova în calea sa către UE, precum și să abordăm numeroasele provocări cu care se confruntă țara”.

Hadja Lahbib, ministra de Externe a Belgiei: „Moldova trebuie să adopte pe deplin și să continue să pună în aplicare reformele în domeniul statului de drept și al drepturilor fundamentale, să consolideze instituțiile democratice și administrațiile publice, precum și criteriile economice”. 

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „R. Moldova vede aderarea la UE ca parte a eforturilor pentru stabilitatea păcii și prosperitatea pe continentul european pe care fondatorii au avut-o în vedere”.

După lansarea negocierilor, președinta Maia Sandu a dat asigurări că aderarea R. Moldova la UE este, cu fiecare zi, tot mai aproape. Volodimir Zelenski, în adresarea sa către poporul ucrainean, a punctat că visul acestuia a devenit realitate. După finalizarea negocierilor în toate domeniile, Comisia Europeană va emite un Aviz cu privire la gradul de pregătire a R. Moldova și a Ucrainei pentru a deveni state membre. În baza acestui aviz, UE va decide pe ce notă să încheie procesul de negociere. Potrivit unor experți, ritmul R. Moldova pe calea aderării la UE este mai dinamic față de Ucraina, din cauza invaziei ruse. 

Robert Lupițu, specialist în relații internaționale: „Ar fi ciudat să pot avansa un termen, dar totul depinde foarte mult, în cazul R. Moldova, și de rezultatul de la referendum din toamnă, și de rezultatul alegerilor prezidențiale, dar mai ales de rezultatul alegerilor parlamentare de anul viitor. Cu cât R. Moldova va avea un președinte democrat și pro-european, o majoritate parlamentară democrată și pro-europeană, cu atât acest drum va fi scurtat”.

Odată cu lansarea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, s-au autosesizat și trollii, care au asaltat rețelele de socializare. Pe „agenda de lucru” a acestora un rol important Ie revine știrilor la subiectul dat, distribuite pe pagina de facebook a Ziarului de Gardă. Comentariile trolilor au o tentă specifică narativelor promovate de pro-rușii din politica autohtonă. Detalii aflați pe ZdG.

Magistrații Judecătoriei Chișinău obligă Ministerul Justiției să-i elibereze licență de avocat fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită şi fals în declarații publice, care a fost demis din sistem în martie 2022. Anterior, instituția a respins cererea fostului adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Judecătorul Ghenadie Eremciuc, care acum un an a fost transferat temporar de la Judecătoria Bălți la Curtea Supremă de Justiție, este acuzat că ar prelucra neautorizat un teren cu suprafața de peste 12 ari, amplasat într-o localitate din raionul Sîngerei și dat în folosință Armatei Naționale. Ziarul de Gardă a constatat că pe acel teren sunt cultivate culturi de primăvară. Cazul a ajuns în atenția Procuraturii orașului Sîngerei. Judecătorul a refuzat să ofere detalii despre acest caz.

O nouă ședință de judecată în dosarul în care Evghenia Guțul este cercetată pe unul dintre capetele de acuzare de introducerea ilegală a unor sume de bani din Federația Rusă în R. Moldova a fost amânată. Motivul – absența avocaților bașcanei, Vadim Banaru și Sergiu Moraru, la ședință. Unul dintre aceștia ar fi fost implicat într-un accident rutier, iar altuia i-ar fi fost defectat automobilul. Judecătoarea care gestionează dosarul dat, Ana Cucerescu, a declarat că nu este pentru prima oară când partea apărării solicită amânarea ședinței, calificând acțiunea avocaților drept o tentativă de a tergiversa cauza. Magistrata a dispus ca Evgheniei Guțul să-i fie acordat un avocat din oficiu la următoarea ședință care este programată pentru data de 3 iulie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat inadmisibilă cererea lui Veaceslav Platon privind încălcarea dreptului la libertate și siguranță în dosarul „Frauda bancară”. Controversatul om de afaceri s-a plâns în fața Curții de la Strasbourg că, în cadrul procedurilor, nu a fost asistat de către avocatul ales, dar și de faptul că ședințele de judecată nu au fost publice. Anterior, ZdG a scris că ședințele de judecată din dosarele penale în care este vizat Veaceslav Platon se desfășoară în absența acestuia, în timp ce el se ascunde de justiție în Marea Britanie. 

R. Moldova va primi un împrumut în valoare de 160 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Banii vor fi utilizați pentru a implementa reforme în sectorul energetic, dar și pentru finanțarea altor necesități ale bugetului de stat. Împrumutul va fi acordat țării noastre pentru o perioadă de 20 de ani.

Un vameș de la postul vamal Sculeni a fost reținut, miercuri, într-un dosar de corupere pasivă. Funcționarul ar fi pretins și acceptat peste 10 mii de euro de la un transportator de colete pentru a asigura trecerea unui lot de marfă de contrabandă prin postul vamal Sculeni. De asemenea, în timpul acțiunilor de urmărire penală a fost reținut și un complice de-ai vameșului. Ofițerii CNA au ridicat mai multe mijloace financiare, telefoane mobile, un automobil și marfa introdusă prin contrabandă.

Procurorul din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Pavel Vinițchi, a fost stabilit de Autoritatea Națională de Integritate cu o diferență substanțială de aproape 860 de mii de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale. Contactat de ZdG, procurorul s-a arătat surprins de calculele făcute de Autoritatea Națională de Integritate, declarând că va contesta actul în instanța de judecată.

Pavel Vinițchi, procuror în Procuratura municipiului Chișinău: „Când am dat explicații, le-am arătat greșelile unde au calculat. Parcă au înțeles. Nu m-am așteptat la așa hotărâre, dar bine, asta este”.

Autoritatea Națională de Integritate susține că va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare pentru confiscarea averii nejustificate a procurorului.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost obligat de Judecătoria Chișinău să achite prejudicii morale în privința a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Preotul va trebui să achite câte 10 000 de lei fiecărui reclamant. Cauza a fost câștigată în instanță la doi ani distanță de la declarațiile homofobe pe care episcopul Marchel le-a făcut înainte de Marșul Pride, desfășurat în 2022.

Un cetățean moldovean a fost prins în flagrant de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în timp ce transporta, ilegal, în R. Moldova, 7 bărbați ucraineni, apți pentru serviciul militar. Pentru serviciile oferite, acesta ar fi perceput taxe cuprinse între 5000 și 7700 de dolari. Joi, magistrații au dispus plasarea bărbatului în arest preventiv pentru 30 de zile.

Mircea Catîrău este noul membru al Comisiei Electorale Centrale. Acesta a depus, joi, jurământul în fața deputaților. Catîrău a activat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și la Ministerul Finanțelor, unde, până în prezent, a fost șef adjunct al Direcției coordonare politici publice. Mircea Catîrău a devenit membru al Comisiei Electorale Centrale după ce Alexandr Berlinschii și-a dat demisia din această funcție. Potrivit legislației, Comisia este constituită din nouă membri, iar opt dintre ei sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Cerealele originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul R. Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Joi, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.

R. Moldova și Republica Elenă vor recunoaște reciproc permisele de conducere eliberate în cele două state. Actele ar urma să fie convertite fără necesitatea de a susține un test teoretic sau practic. Până în prezent, R. Moldova a semnat alte cinci tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia, Lituania, Italia, Albania, Spania, dar și o declarație comună de intenție cu Germania.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, joi, un acord de securitate cu Uniunea Europeană, în timpul unui summit la Bruxelles. Prin acest document, Ucraina se angajează să realizeze reforme inclusiv în domeniul securității și apărării, iar Uniunea Europeană – să trimită în continuare arme Kievului. Între timp, 90 de soldați ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că se depun eforturi pentru ca și alți prizonieri să se întoarcă acasă. Peste 20 de persoane au fost ucise pe 23 iunie în urma unor atacuri teroriste împotriva unor biserici ortodoxe și a unei sinagogi din regiunea Daghestan, amplasată în sudul Rusiei. Deși autoritățile ruse aruncă acuzații în adresa serviciilor speciale ucrainene, mai mulți experți susțin că doi dintre fiii și unul dintre nepoții unui membru al partidului lui Putin – „Rusia Unită” – ar fi implicați în atentate. Analiștii militari consideră că autorul atentatelor ar putea fi și organizația teroristă Vilayat Kavkaz, suspectată de organizarea atacului de la Crocus City Hall. 

Discursul de ură împotriva comunității LGBTQ+ este, deseori, motivat de prejudecățile din societate. În spațiul public, discursul de ură este alimentat constant de propaganda Kremlinului și acoliților săi care operează în R. Moldova. Pe lângă faptul că sunt vizați de discursul de ură, persoanele LGBTQ+ sunt frecvent ținte ale altor infracțiuni motivate de prejudecată.