Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sprijin european pentru R.…

VIDEO Sprijin european pentru R. Moldova, plecarea lui Tauber în Rusia, protestele fermierilor și punerea sub învinuire a fostului comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: Colaj ZdG

Țările occidentale s-au angajat să susțină R. Moldova în drumul către Uniunea Europeană, deputata Marina Tauber a plecat în Federația Rusă, iar fostul comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan, care ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești, a fost pus sub învinuire.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

R. Moldova a găzduit marți cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru țara noastră. Peste 65 de delegații formate din parteneri internaționali și oficiali de rang înalt și-au reafirmat susținerea pentru integrarea europeană a țării noastre. La eveniment au participat și miniștrii afacerilor externe ai Lituaniei, Poloniei și Țărilor de Jos. În cadrul reuniunii de la Chișinău, au fost semnate nouă acorduri de finanțare, pentru a sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă a R. Moldova. Este vorba despre 80 de milioane de euro sub formă de granturi și 305 milioane de euro sub formă de împrumuturi „în condiții avantajoase”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut partenerilor noștri”.

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova: „Obiectivul nostru principal în prezent este de a transforma abordarea noastră dintr-un sprijin ad-hoc și de urgență într-un parteneriat pe termen lung care să ghideze Moldova pe calea sa către aderarea la UE și să consolideze reziliența Moldovei”.

Stéphane Séjourné, ministru în exercițiu al Afacerilor Externe, Franța: „Susținerea va fi pe termen lung, vor fi luate măsuri de către partenerii noștri pentru a ne concentra pe sectoarele identificate ca fiind prioritare, prin planul de acțiune și dezvoltare al R. Moldova. Agenția Franceză pentru Dezvoltare a început activ să lucreze pentru a moderniza sectorul energetic al R. Moldova. Noi suntem la a doua fază a programului de susținere. 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru acest program”.

Annalena Baerbock, ministră a Afacerilor Externe, Germania: „R. Moldova nu este singură în fața provocărilor. Suntem uniți astăzi, în viitor și pentru totdeauna. Suntem alături de dvs., pentru ca cetățenii moldoveni să-și poată decide propria cale, să-și poată decide propriul viitor”.

La finalul evenimentului, miniștrii afacerilor externe ai Franței, Germaniei, României și R. Moldova au adoptat o declarație comună prin care partenerii europeni își reafirmă sprijinul pentru agenda de reforme și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Următoarea Conferință a Platformei va avea loc în 2025.

Tot săptămâna aceasta, la Chișinău a venit și noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, care a avut întrevederi cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Aderarea Ucrainei și R. Moldova la Uniunea Europeană a fost unul dintre principalele subiecte de discuție.

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova: „În acest context dificil am reafirmat angajamentul ferm al R. Moldova de acorda în continuare sprijin politic, diplomatic și umanitar prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Țara noastră condamnă hotărât agresiunea armată, neprovocată, nelegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Andrii Sybiha, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei: „Ucraina e alături de R. Moldova în combaterea dezinformării ruse. În discuțiile de astăzi, ne-am coordonat acțiunile pentru combaterea acesteia atât la nivel național, cât și regional. Atâta timp cât Ucraina rezistă în fața agresiunii ruse, puteți fi convinși că sunteți în siguranță”.

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, bănuit că ar fi transmis informații serviciilor secrete rusești, a fost pus sub învinuire în dosarul privind pretinsele acțiuni de spionaj în interesul Rusiei. Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au declarat pentru TV8 că bănuitul se prezintă în fața organelor de drept atunci când este citat.

Un intermediar și un funcționar public au fost reținuți joi dimineață de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii municipiului Bălți într-un dosar de trafic de influență. Bănuiții ar fi pretins și primit 1500 de euro de la denunțător pentru a facilita promovarea examenului de obținere a permisului de conducere de categoria B. După ce nu și-ar fi onorat promisiunea, aceștia au decis să returneze suma primită. Joi, organele de drept au efectuat percheziții la domiciliile și în automobilele celor doi. De la fața locului au fost ridicate mai multe probe, inclusiv purtători de informații și seturi de acte ale candidaților la perfectarea permiselor de conducere cu sume de bani atașate.

O femeie din nordul Moldovei, care gestionează un canal de Youtube, a fost trimisă în judecată pentru că nu ar fi plătit statului impozite din venitul de aproximativ 3 milioane de lei obținut de la compania Google. Ziarul de Gardă a aflat că este vorba despre vloggerița Cristina Moroi. Potrivit organelor de drept, femeia ar fi trebuit să achite statului impozite de peste 370 000 de lei. Legislația prevede că evaziunea fiscală a persoanelor fizice care nu practică activitatea de întreprinzător se pedepsește cu amendă de până la 117 500 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore.

Fostul candidat al Partidului Ligii Orașelor și Comunelor la funcția de primar general al capitalei, Mihail Bagas, cercetat în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, a depus pe 18 septembrie mărturie în dosarul în care deputatul transfug Alexandr Nesterovschi este acuzat de corupere pasivă și pregătirea finanțării ilegale a partidelor politice.  Conform Europei Libere, acesta a declarat că este prieten cu Ilan Șor de mai bine de 20 de ani, iar în 2023 Șor i-a cerut să-l ajute să creeze un nou proiect politic cu vector proeuropean. Bagas a refuzat, invocând lipsa de timp, dar i-a recomandat lui Șor să-l contacteze pe Adrian Culai, cu care este prieten din 2013, când ambii erau membri ai Partidului Liberal Democrat.  În iunie 2023, Bagas a zburat alături de Culai în Israel pentru a i-l prezenta lui Șor. Mai multe detalii găsiți pe zdg.md.

Deputata Marina Tauber, o acolită a condamnatului penal Ilan Șor, cercetată și ea în mai multe dosare penale și care are interdicție de a părăsi țara, a fost lăsată să plece în Federația Rusă pentru câteva zile. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis, luni, solicitarea avocaților deputatei pentru efectuarea unei călătorii la Sankt-Petersburg. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru ZdG că acuzatorii de stat au solicitat instanței să respingă cererea avocaților. Tauber susține că a plecat în Federația Rusă pentru a participa la un forum al femeilor.

Renato Usatîi și Vasile Tarlev au fost înregistrați oficial de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidați la funcția de președinte al R. Moldova. Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a fost desemnat în calitate de candidat de către „Partidul Nostru”, iar fostul prim-ministru comunist Vasile Tarlev – de către „Partidul pentru Viitorul Moldovei”. Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional vor avea loc în R. Moldova pe 20 octombrie 2024. Anterior, președinta Maia Sandu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo au fost înregistrați în cursa pentru fotoliul de președinte al țării.

A mai rămas doar o lună până când moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a anunțat că moldovenii aflați în străinătate își vor putea exercita dreptul la vot în 234 de secții de votare. Acestea fiind cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 60 la număr. În Germania vor fi deschise 26 de secții, în Franța – 20 de secții, în Marea Britanie – 17 secții, iar în Statele Unite ale Americii și în România – câte 16 secții.

Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului nu va mai fi sancționată cu puncte de penalizare. Astfel, încălcările care generează urmări nesemnificative pentru securitatea cetățenilor vor fi sancționate doar cu avertisment. Vor scăpa doar cu avertisment numai șoferii care, pe parcursul ultimului an înainte de comiterea faptei contravenționale, nu au mai fost sancționați pentru o contravenție similară și au achitat amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Fermieri din mai multe raioane ale țării au protestat zilele trecute împotriva unui proiect de lege, aprobat recent de Parlament, care prevede că agricultorii vor fi scutiți de plățile față de creditori doar timp de șase luni. Primii care au ieșit la proteste au fost fermierii din Cahul și Cantemir. Ulterior s-au alăturat cei din Autonomia Găgăuză și din alte raioane. Joi, aproximativ 300 de agricultori au manifestat fără tehnică agricolă în fața Președinției. Aceștia au cerut șefei statului să întoarcă proiectul în Parlament, însă legea fusese deja promulgată. Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a declarat pentru ZdG că agricultorii vor avea săptămâna viitoare o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

În seara zilei de 17 septembrie, trupele ruse au atacat masiv regiunea Zaporijjea. În urma bombardamentelor, două persoane au fost ucise, iar altele cinci au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene. A doua zi după atacurile rușilor, în orașul Toropeț, din Federația Rusă, un depozit de muniție a luat foc în urma unui atac cu drone. Rusia dă vina pe Forțele Armate ale Ucrainei pentru atac. Între timp, ministrul Apărării din Țările de Jos, Ruben Brekelmans, consideră că războiul ruso-ucrainean nu se va încheia în acest an și nici în anul viitor. Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să beneficieze de cât mai mult sprijin militar, dar totuși să „rămână realistă”, deoarece situația de pe câmpul de luptă este foarte dificilă.

Prin proiectul „Farmacie în satul tău”, statul și-a propus să subvenționeze o parte din cheltuieli pentru farmaciile deschise în mediul rural, pentru a motiva agenții economici să meargă în sate. În februarie 2024 a avut loc prima licitație pentru a obține dreptul de a deschide farmacii subvenționate de stat. La licitație, trei firme și-au adjudecat dreptul de a deschide farmacii în 71 de localități. Totuși, la sfârșitul lunii august erau deschise doar 21 de farmacii. Care au fost problemele apărute în calea acestui proiect, aflați dintr-un material publicat pe canalul nostru de YouTube.