Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Stare de alertă timpurie…

VIDEO Stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale, argint pentru R. Moldova la Jocurile Olimpice, percheziții și atenționarea ASP privind permisele de conducere | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: Colaj ZdG

Conducătorii auto pot deține simultan doar un singur permis de conducere. Ce pedepse riscă moldovenii care încalcă legea? Aflați detalii despre perchezițiile efectuate într-un dosar de spălare de bani de peste 75 milioane de lei, dar și la ce măsură a recurs Kremlinul după ce un spion rus a fost declarat persona non-grata în R. Moldova.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Decizia a fost luată joi, în contextul acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina, Sudja. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că în prezent nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor naturale pentru malul stâng al Nistrului, însă instituțiile au nevoie de timp, pentru a gestiona situația în caz că intervine ceva.

12 persoane din Chișinău au fost reținute, fiind bănuite de escrocherie și spălare de bani în domeniul investițiilor pe diverse platforme din România. Oamenii legii din R. Moldova și România au desfășurat, zilele trecute, 60 de percheziții în Chișinău, Ialoveni și Ocnița. În urma descinderilor, au fost ridicate calculatoare, blocuri de sistem, zeci de telefoane, cartele bancare, zeci de mii de lei și peste 35 mii de dolari. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, bănuiții din R. Moldova ar fi abordat potențialele victime din România, inclusiv prin publicitate creată pe internet. Aceștia ar fi publicat reclame prin care era promovată posibilitatea unor câștiguri, în baza unor investiții în monede virtuale. Reclamele aveau atașate link-uri către pagini web create tot de membrii „grupului criminal organizat”, care simulau platforme de investiții la distanță în monede virtuale. În acest mod, au fost sustrase circa 1 200 000 de euro.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, bănuit de spălare de bani de peste 75 de milioane de lei ce ar proveni din contrabandă cu țigări, a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Organele de drept au efectuat percheziții la domiciliul și în oficiul acestuia. În urma descinderilor au fost ridicați peste 50 mii de dolari și 60 mii de euro – bani care ar proveni din activitate infracțională, dar și peste 50 de arme, unele dintre acestea fiind tăinuite în perete. Conform Inspectoratului General al Poliției, din banii ilegali, bărbatul, dar și alte persoane din R. Moldova și România, au cumpărat cinci mașini de lux de circa 7 500 000 de lei, imobile de lux în municipiul Chișinău de peste 6 milioane de lei, dar și un teren în capitală.

Săptămâna aceasta, magistratul Aureliu Postică a fost achitat de Judecătoria Hîncești în dosarul în care era acuzat de fals în declarații. Potrivit portalului Anticoruptie.md, judecătorii au constatat că fapta lui Aureliu Postică, citez „nu întrunește elementele infracțiunii incriminate”.  Procurorii anticorupție au anunțat că vor contesta sentința. Acesta era învinuit de faptul că, în perioada 2018 – 2021, ar fi inclus date incomplete sau false în declarația de avere pentru a ascunde peste 860 de mii de lei. În iulie 2024, magistratul a fost suspendat din funcție în legătură cu dosarul în care era cercetat.

Tudor Gîrbu, directorul interimar al Asociației de Gospodărie a Spațiilor Verzi, a fost identificat de Autoritatea Națională de Integritate cu avere nejustificată de peste 300 de mii de lei pentru perioada 2022 – 2023. Dacă actul ANI va rămâne definitiv, Tudor Gîrbu va fi eliberat din serviciu și va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

Două asistente medicale sunt bănuite de extorcarea sistematică a resurselor financiare de la diverși agenți economici și persoane fizice pentru perfectarea fișelor medicale personale. Acestea ar fi fost solicitat de la diverși agenți economici sume cuprinse între 1000 și 8000 de lei, iar de la persoane fizice – sume ce variau între 250 și 1000 de lei, pentru aceleași servicii. Pe acest caz a fost pornit un dosar de corupție, iar ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii au desfășurat, miercuri, percheziții la Dispensarul municipal dermato-venerologic din Chișinău. În urma descinderilor, au fost ridicate obiecte și documente relevante pentru cauză. Cele două persoane sunt cercetate în stare de libertate. 

Tergiversarea examinării cauzelor penale de rezonanță reprezintă o problemă majoră pentru sectorul justiției. În prezent, pe rolul instanțelor de fond din R. Moldova se examinează, de mai bine de cinci ani, 822 de cauze penale în care figurează 1845 de inculpați. Deși în 2023 autoritățile au efectuat modificări în legislație pentru a preveni încălcarea termenului rezonabil de examinare a unei cauze, fenomenul continuă să crească anual cu 20%. Cum are loc tergiversarea cauzelor penale și cine se face vinovat, aflați dintr-un material publicat pe canalul nostru de YouTube.

Comisia Electorală Centrală a respins, miercuri, cererea de înregistrare a blocului „Victorie”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, pentru participarea la referendumul republican constituțional și la alegerile prezidențiale din această toamnă. Motivul respingerii constă în faptul că denumirea blocului este asemănătoare cu denumirea partidului „Victorie” – una dintre formațiunile care face parte din blocul electoral propriu-zis. Totodată, membrii CEC vor sesiza Autoritatea Națională de Integritate pentru verificarea unor membri ai blocului, care nu au depus declarația de avere. La rândul său, blocul „Victorie” intenționează să conteste la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC.

Un membru al Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata pe teritoriul Federației Ruse și urmează să revină acasă. Decizia autorităților ruse a fost luată la nici o săptămână după ce Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova, după ce ar fi primit, periodic, de la doi angajați ai unor instituții importante de stat informații care „dăunează intereselor R. Moldova”.

Cetățenii moldoveni care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, riscă amenzi sau închisoare de până la un an, atenționează Agenția Servicii Publice. Conform autorităților, respectarea acestei prevederi este importantă pentru a evita situațiile în care un șofer ar putea utiliza mai multe permise de conducere pentru a eluda sancțiunile aplicate în cazul încălcării regulilor de circulație. Totuși, cetățenii R. Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, în momentul dat, s-au stabilit cu traiul.

La vârsta de 63 de ani, s-a stins din viață interpretul de muzică populară, Anatol Latîșev. Mai mulți colegi de breaslă au venit cu mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare. Anatol Latîșev era Artist al Poporului și membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Iurie Păsat, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară, s-a stins din viață pe 5 august. Decesul a survenit din cauza unui șoc anafilactic provocat de înțepături de viespe. În R. Moldova nu există posibilitatea de trata alergiile la înțepături de insecte. Cu ce recomandări vin medicii în astfel de situații aflați pe ZdG.md. Mandatul de deputat va fi preluat de Oleg Botnaru, candidatul supleant al formațiunii politice.

Falsurile despre Uniunea Europeană continuă să împânzească spațiul mediatic al R. Moldova. Săptămâna aceasta, mai mulți funcționari publici au primit pe adresele lor electronice o scrisoare, atribuită Comisiei Europene, prin care au fost anunțați că ar putea fi concediați dacă nu cunosc limba engleză și că în fața ministerelor din țara noastră trebuie atârnat steagul LGBT în zilele când sunt marcate anumite sărbători.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a negat veridicitatea acestei scrisori și îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „În perioada următoare vom avea mai multe astfel de tentative, care vor fi curmate din start de către autoritățile statului, de a transmite aceste falsuri și aceste minciuni pentru a dezinforma cetățenii, conaționalii, diferite grupuri sociale. Această scrisoare, la fel ca și întreg conținutul acesteia, este falsă”.

R. Moldova continuă să scrie istorie la Jocurile Olimpice de la Paris. Luptătoarea de stil liber Anastasia Nichita a obținut medalia de argint în finala categoriei de greutate de până la 57 de kg. Este pentru prima dată în istoria luptelor feminine din R. Moldova când o sportivă din țara noastră urcă pe podiumul de premiere la Olimpiada de Vară. 

Armata rusă a lansat în noaptea de 6 august un atac masiv cu rachete asupra orașului ucrainean Harkiv. O persoană a fost ucisă, iar cel puțin 12 au fost rănite. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a prelungit, cu încă 90 de zile, legea marțială și perioada de mobilizare generală în Ucraina. Jurnalista ucraineană Iryna Romaliyska a fost invitata celui mai nou episod al Podcastului ZdCe, moderat de colega noastră Natalia Zaharescu. Aceasta a vorbit despre traumele războiului de care suferă ucrainenii, dar și despre sentimentul de vinovăție care-i macină pe mulți dintre ei.