Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre perchezițiile de…

VIDEO Detalii despre perchezițiile de la Parlament, condamnarea lui Iurie Roșca, sportivii noștri la Jocurile Olimpice de la Paris și averea episcopului de Bălți și Fălești | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Doi angajați ai unor instituții importante de stat au transmis periodic informații sensibile unui spion rus. Cine sunt aceștia și ce acuzații li se aduc, vă spunem astăzi. Vorbim și despre averea de milioane a episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, și ne bucurăm împreună de succesul obținut de sportivii noștri la Jocurile Olimpice de la Paris.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Un angajat al Parlamentului și un funcționar din Poliția de Frontieră au fost reținuți într-un dosar de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova, în urma unor percheziții efectuate de către organele de drept. Cei doi sunt bănuiți că ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului și a Aeroportului Internațional Chișinău asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Una dintre persoanele reținute este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, care activează în cadrul instituției de peste 30 de ani, fiind și reprezentant al Parlamentului la Curtea Constituțională. Pe 1 august, Parlamentul a anunțat că funcționarul a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării anchetei, iar ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Acesta a fost informat că spionul rus a fost declarat persona non-grata și că trebuie să părăsească teritoriul R. Moldova.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Sperăm să vedem și o finalitate, pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri dacă ele nu sunt sancționate. Mă refer, evident, la Procuratură și la instanțele de judecată. Atunci evident că nu vedem niciun sfârșit al acestor fenomene. Sper de data aceasta că și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”.

Diplomatul rus declarat persoană indezirabilă în R. Moldova este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Kelov a fost acreditat în țara noastră în august 2021. La scurt timp a fost numit membru al Delegației Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control, entitate responsabilă de monitorizarea situaţiei în zona de securitate. Mai multe detalii aflați de pe zdg.md.

Fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi și ex-președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, Iurie Roșca, a fost condamnat, vineri, de Judecătoria Chișinău la 6 ani de închisoare, pentru trafic de influență. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în decembrie 2009, Roșca, deținând funcția de viceprim-ministru, a pretins 1 milion de euro de la administratorul unei firme, pentru a-l influența pe președintele Curții Supreme de Justiție să-l favorizeze pe acesta în disputa cu un alt agent economic.

Conturile bancare ce aparțin sau sunt controlate de fostul deputat fugar Ilan Șor, oligarhul Vladimir Plahotniuc și deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, sancționați internațional pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, au fost blocate. Decizia a intrat în vigoare vineri, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova, și vizează încă opt persoane. Cine sunt acestea aflați de pe site-ul nostru.

Victoria Belous a depus, miercuri, jurământul de învestire în funcția de ministră a Finanțelor. Ceremonia a avut loc la sediul Președinției, în prezența șefei statului, Maia Sandu, și a prim-ministrului Dorin Recean.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Doamnă ministră, vă felicit și vă mulțumesc pentru că ați acceptat această provocare. Să știți că este un portofoliu dificil. Avem așteptări mari și pe partea de menținere a finanțării programelor importante, a tuturor cheltuielilor care sunt importante pentru cetățeni, dar și pe partea de transformare, pentru că Ministerul Finanțelor conduce mai multe grupuri de lucru atunci când vorbim despre procesul de negocieri cu UE”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Doamnă ministră, urmează să preluați acest portofoliu important. Avem de crescut economia, avem de crescut veniturile cetățenilor și prin asta veniturile fiscale ale Guvernului, și avem de finanțat foarte judicios programele de dezvoltare economică, dar și programele de asistență socială”.

De-a lungul timpului, Victoria Belous a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul Serviciului Fiscal de Stat. Iar fostul ministru al Finanțelor Petru Rotaru a fost desemnat de Parlament în funcția de viceguvernator și membru al Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit legislației, viceguvernatorii Băncii Naționale a Moldovei sunt numiți de Parlament, la propunerea guvernatorului BNM, cu votul majorității deputaților aleși. Aceștia sunt numiți pe un termen de șapte ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului Anei Maria, o tânără de 19 ani însărcinată, a fost trimis pe banca acuzaților. Potrivit procurorilor, în aprilie 2024 bărbatul a răpit tânăra dintr-o stație din orașul Orhei și a transportat-o la domiciliul lui din raionul Telenești. Ulterior a violat-o și a omorât-o în bătaie. Rezultatele raportului de expertiză judiciară arată că fostul polițist Gheorghe Cotorobai nu suferea de vreo maladie psihică sau tulburare de personalitate. Acesta riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detențiune pe viață.

După aproape doi ani de pauză, examinarea dosarului în care fostul procuror general Alexandr Stoianoglo și procurorii suspendați Elena Ceruța și Dumitru Răileanu sunt învinuiți de întreprinderea unor acțiuni ilegale, care ar fi dus la eliberarea lui Veaceslav Platon din închisoare, a fost reluată la Judecătoria Chișinău de un nou complet de judecată, al treilea la număr. Pe 1 august a avut loc o nouă ședință de judecată. În timp ce procurorul de caz Petru Iarmaliuc menține învinuirea înaintată lui Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general insistă că dosarul este, citez „totalmente falsificat”. 

Fostul executor judecătoresc Oleg Casian a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la 9 ani și 6 luni de închisoare, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Conform Procuraturii Anticorupție, în perioada în care gestiona procedura de încasare a unei datorii de peste 2 milioane de lei de la o entitate economică privată în beneficiul unei întreprinderi de stat, executorul și-a reținut pentru sine peste un milion și jumătate de lei, pe care l-a extras în numerar și l-a folosit ulterior în interes personal. Instanța a mai decis încasarea de la inculpat în beneficiul întreprinderii de stat, cu titlu de prejudiciu material, a sumei de un milion 687 de mii de lei. Oleg Casian s-a eschivat de la organul de urmărire penală și de la instanța de judecată, cauza fiind examinată în lipsa acestuia.

Irina Toncoglaz, procuroră în Procuratura raionului Nisporeni, urmează să fie eliberată din funcție. Aceasta nu a promovat evaluarea externă a integrității. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat, joi, raportul Comisiei de evaluare și a decis să propună procurorului general, Ion Munteanu, eliberarea din funcție a Irinei Toncoglaz. Aceasta urmează să fie privată de dreptul de a ocupa funcția de procuror și alte funcții de demnitate publică timp de 5 ani. Totodată, nu va avea dreptul la indemnizația unică de concediere.

Alegătorii care vor primi, accepta sau pretinde avantaje sub orice formă în scopul exercitării sau neexercitării drepturilor electorale în cadrul alegerilor, inclusiv a celor regionale, vor risca amenzi, dacă fapta nu constituie infracțiune. Un proiect de lege adoptat de Parlament prevede amenzi de la 25 000 la 37 500 de lei, pentru coruperea pasivă în perioada campaniei electorale. Totodată, persoana vizată poate fi liberată de răspundere contravențională, dacă s-a autodenunțat ori a contribuit activ la descoperirea faptei de corupere electorală.

Procurorii anticorupție vor contesta decizia primei instanțe prin care fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, și alți patru figuranți în dosarul gajării parterului Spitalului Clinic Republican au fost achitați. Procurora de caz, Mariana Bocșanean, a solicitat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, în privința celor cinci inculpați. Mai multe detalii găsiți pe zdg.md.

Pe terenul fostului Stadion Republican, de pe strada Tighina din Chișinău, va fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, precum și un parc public. Deputații au ratificat, în ședința plenară din 31 iulie, Acordul cu Guvernul SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al misiunii diplomatice. Terenul a fost cumpărat contra sumei de 18 milioane de euro. Banii vor fi alocați de autorități pentru realizarea unor proiecte precum reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”. 

O investigație a jurnaliștilor de la Nord News arată că Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, ar avea un fiu dintr-o relație neoficială și că deține o avere impresionantă, pe care a împărțit-o și cu băiatul său. Deși nu a recunoscut niciodată public că ar avea un fiu, episcopul l-a susținut pe acesta să-și facă studiile la Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și i-a donat mai multe bunuri în decursul anilor. Episcopul deține un automobil de lux, Mercedes GL Class 350, pe care l-a transmis în folosință fiului său anul trecut. Valoarea mașinii ajunge la aproape 800 de mii de lei. Episcopul locuiește într-o casă impunătoare de 316 metri pătrați, vopsită în nuanțe de galben.

Judocanii Denis Vierul și Adil Osmanov au scris istorie pentru R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivii noștri au obținut medalii de bronz după ce au învins în finalele mici judocani din Italia și Franța. Joi, medaliații noștri au revenit de la Paris, fiind întâmpinați de fani și presă.  Iar arcașul Dan Olaru a fost eliminat în șaisprezecimile de finală ale competiției de tir cu arcul de la Jocurile Olimpice. După o victorie categorică împotriva unui sportiv din Vietnam, Dan Olaru a cedat în lupta pentru un loc în optimi în fața oponentului său din Columbia.

Rămânem la Jocurile Olimpice și vă spunem că înotătorul român David Popovici a cucerit aurul în proba sa preferată – cea de 200 de metri liber. Popovici a câștigat și medalia de bronz, de această dată la 100 de metri liber, probă câștigată de un înotător din China, care a stabilit și un nou record mondial. Vineri, România a mai obținut două medalii de argint la canotaj. Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au urcat pe podium în proba de dublu vâsle feminin, categorie uşoară, iar  Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au cucerit argintul în proba de dublu rame feminin.

Săptămâna aceasta, prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliații NATO a sosit în Ucraina, iar Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a declarat într-un interviu că Ucraina este gata pentru procesul de negociere cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Rusia și SUA au făcut cel mai mare schimb de prizonieri după Războiul Rece. Trei cetățeni americani care ispășesc în Rusia pedepse cu închisoarea sub acuzația de spionaj, printre care reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, au fost eliberați.

Mai mulți politicieni pro-ruși din Republica Moldova au lansat în ultima lună falsuri și manipulări în legătură cu referendumul privind integrarea europeană ce urmează să aibă loc în această toamnă. Experții Igor Boțan, Victor Ciobanu și Valeriu Pașa, consultați de Ziarul de Gardă, combat declarațiile acestora.