Referendumul de aderare la UE: Între „eu sunt pentru” și „nicidecum, nu-i posibil referendumul”
În toamna acestui an, când urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, este anunțat și un referendum constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. În timp ce autoritățile declară că așteaptă „cât mai mulți cetățeni” la plebiscit, am cerut și opiniile câtorva cetățeni de rând despre acest exercițiu electoral.
În timp ce unii spun că „doar prin așa inițiative vom putea spera la un viitor mai bun”, alții declară nu este binevenit acest scrutin și nu vor merge. Mulți dintre cei intervievați au recunoscut că nu cunosc prea multe despre acest exercițiu.
Expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră că acum este necesară mai mult ca oricând informarea și dialogul.
„Noi trebuie să înțelegem, asta nu-i referendumul Maiei Sandu, asta nu e referendumul guvernării, asta este referendumul R. Moldova. Asta este referendumul și al celor care sunt „pentru” integrarea europeană și al celor care sunt „contra”. Haideți să avem dezbatere, haideți să comunicăm unii cu alții și, într-un final, în ziua referendumului ne ducem toți la vot și votăm. Care or fi mai mulți, aceia au câștigat. Este un proces cu care ne resemnăm”, susține acesta.
Totodată, Pașa a explicat ce reprezintă pentru R. Moldova acest scrutin.
„Ce înseamnă asta pentru țară? Dacă în Constituție scrie că direcția de politică externă este integrarea europeană, eventuale acte care contravin acestui deziderat, pe care unele Guverne ar putea să le aprobe în viitor, ar putea să fie declarate neconstituționale” explică Valeriu Pașa.
„Noi avem nevoie de asta acum, astfel încât și la Bruxelles, și în fiecare capitală a țărilor Uniunii Europene, să fie convinși că moldovenii chiar vor și asta nu se va schimba, asta este bătut în cuie”, punctează expertul WatchDog.
„Contează foarte mult ca asta să fie referendumul tuturor”, accentuează Valeriu Pașa.