Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Referendumul a fost validat,…

VIDEO Referendumul a fost validat, percheziții în dosare de corupere electorală, influencerii români care fac campanie pentru Stoianoglo și investigația ZdG sub acoperire | Săptămâna de Gardă

Colaj ZdG

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie, jurnalista ZdG Natalia Zaharescu a pătruns într-o altă rețea a grupării Șor și a aflat cum a fost fraudat referendumul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și cum mașinăria de vot a lui Ilan Șor și-a mutat atenția pe Alexandr Stoianoglo.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Curtea Constituțională a validat joi rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie. Astfel, aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va fi declarată în Constituție drept obiectiv strategic al țării noastre. 

Domnica Manole, președinta Curții Constituționale: „Se confirmă rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”.

După pronunțarea deciziei, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a declarat că referendumul constituțional este meritul tuturor cetățenilor R. Moldova. La plebiscitul din 20 octombrie, 50.38% dintre alegători au ales opțiunea „DA” din buletinul de vot, în timp ce 49.62% au votat împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

Săptămâna aceasta, organele de drept au continuat să efectueze percheziții în mai multe dosare de corupere electorală. Pe 29 octombrie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii municipiului Cahul au efectuat percheziții la Cimișlia și Comrat. Descinderile au vizat șase persoane fizice, afiliate blocului „Victorie”, controlat de fugarul penal Ilan Șor. Pe 31 octombrie, organele de drept au efectuat percheziții în mai multe localități din raioanele Hîncești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Florești și Orhei. În urma descinderilor, 12 reprezentanți ai unui partid politic afiliat lui Ilan Șor au fost escortați la Centrul Național Anticorupție. Aceștia ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota în favoarea unui candidat la alegerile din 20 octombrie. Până în prezent, conform CNA, au fost aplicate amenzi de peste 2 milioane de lei pentru corupere electorală, adică vânzarea sau cumpărarea de voturi. Reprezentanții instituției susțin că au spre examinare circa 1000 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă.

Tot în aceste zile, 40 de angajați ai Agenției Servicii Publice au fost suspendați din funcții, după ce organele de drept au stabilit că aceștia ar fi primit bani din Federația Rusă, prin intermediul aplicației Promsvyazbank, în schimbul voturilor exprimate la scrutinele din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei sunt din Găgăuzia. Acțiunile sunt verificate în cadrul unei cauze penale.

În ajunul turului doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, oamenii legii au stopat o tentativă de incendiere a ușii Comisiei Electorale Centrale, dar și câteva automobile ce se aflau în parcarea Inspectoratului General al Poliției. Inițiatorii actelor de vandalism sunt trei bărbați și două femei, originari din Slobozia și Tiraspol, care aveau două sticle cu lichid special pentru incendiere, mănuși și haine. Persoanele implicate au fost reținute.

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, mai multe înregistrări audio a unor discuții dintre deputatul socialist Adrian Albu, membru al echipei electorale a lui Alexandr Stoianoglo, și Iuri Gudilin, un fost agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, au fost publicate în presa internațională. Potrivit portalului EU Reporter, discuțiile dintre Adrian Albu și Iuri Gudilin ar fi avut loc în luna aprilie 2024, iar fostul agent FSB ar fi cumpărat chiar și bilete de avion din Moldova către Rusia pentru deputatul socialist. Potrivit înregistrărilor audio, Iuri Gudilin consideră că oligarhul Ilan Șor și-a îndeplinit promisiunile față de ruși și că acum are influență la Kremlin. Reprezentanții PSRM și Adrian Albu susțin că înregistrările ar fi trucate. Ce plan avea fostul agent rus Gudilin pentru a „curăța” imaginea lui Șor, aflați de pe zdg.md.

O campanie de promovare a candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo la președinția R. Moldova a început, zilele trecute, în România, pe platforma TikTok, prin intermediul mai multor influenceri, conform portalului G4Media.ro. Influenceri cu peste 1 milion de urmăritori, printre care Iancu Sterp, Culiță Sterp și Bogdan Mocanu, vorbesc despre Stoianoglo și îl descriu în termeni elogioși, însă nu precizează vreun moment că ar fi vorba despre o acțiune de promovare contra-cost. Jador, un cunoscut cântăreț din România, a anunțat, pe pagina sa de Instagram, că i s-a propus „o sumă mare de bani” pentru a promova un candidat la funcția de președinte al R. Moldova, însă a refuzat. Artistul nu a oferit niciun nume și nici a menționat suma de bani la care a făcut referire.

Comisia Europeană a adoptat miercuri Pachetul său anual cu privire la extinderea Uniunii Europene. Instituția a constatat că R. Moldova a înregistrat progrese în 31 din 33 de capitole. Astfel, în cazul a opt capitole, printre care dreptul proprietății intelectuale și transporturile, țara a progresat mai mult decât anul trecut. De asemenea, Comisia a stabilit că nu există niciun capitol la care să fi regresat pe durata ultimului an, iar nivelul de pregătire pentru aderare s-a îmbunătățit față de anul trecut la cinci capitole – energie, mediu, educație și cultură, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, precum și uniunea vamală.

Alexei Arestovici, fost consilier prezidențial din Ucraina, afirmă că R. Moldova ar putea fi atrasă în război de partea Rusiei în cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de candidatul la prezidențiale susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo. Alexei Arestovici a îndemnat cetățenii R. Moldova „să gândească cu doi pași înainte”, iar apoi să-și exercite dreptul la vot în cadrul scrutinului de duminică.

Alexei Arestovici, fost consilier prezidențial, Ucraina: „Voi în ce calitate credeți că trebuiți Rusiei? În calitate de țară pașnică, liniștită și prosperă? Voi înțelegeți că trupele ruse din regiunea transnistreană, încă din anul 2016, în exerciții, sunt văzute drept al treilea detașament, în ajutor primului din Donețk și celui de-al doilea din Luhansk, pentru a ataca Odesa? Moldova ar fi un cap de pod perfect pentru a ataca Odesa”.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a făcut campanie electorală în biserică pentru Victoria Furtună, fosta candidată la prezidențiale susținută de fugarul penal Ilan Șor, a fost amendat cu 3 500 de lei pentru propagandă în biserică, scriu jurnaliștii de la Nord News. Episcopul subordonat Patriarhiei Ruse, care susține războiul provocat de Rusia în Ucraina, a declarat că nu va contesta amenda.

„Tanti Raia”, protagonista investigației ZdG „În slujba Moscovei”, a oferit un interviu pentru postul public de televiziune, Moldova 1, din arest la domiciliu. Deși apare în imaginile surprinse de Ziarul de Gardă cum împarte bani pentru voturi, femeia a mințit că nu ar fi făcut acest lucru. Aceasta și-a declarat intenția de a părăsi rețeaua lui Șor și a venit cu un îndemn pentru colegii săi din rețea.

A fost parte a rețelei lui Șor timp de jumătate de an, dar nu pentru că împărtășea aceleași idei cuIlan Șor, ci pentru bani. Mărturisește că se simțea „mai rău decât un cerșetor”. Mărturiile integrale ale unui bărbat care a decis să iasă din rețeaua finanțată de Ilan Șor și să povestească totul poliției le găsiți pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.

Fostul candidat la prezidențiale, Renato Usatîi, care a obținut 13.79% dintre sufragii în primul tur de scrutin, a anunțat că nu-și va îndemna simpatizanții să voteze în turul doi pentru Maia Sandu sau Alexandr Stoianoglo.

Renato Usatîi, fost candidat la alegerile prezidențiale: „Vreau să menționez faptul că eu nu am dreptul să decid ce să facă cetățenii țării noastre, cei care m-au votat pe mine și cei care au votat alte partide politice. Fiecare cetățean trebuie să-și asume responsabilitatea personală pentru alegerea și votul său”.

Avem și câteva câteva precizări importante în contextul scrutinului de duminică. Cetățenii R. Moldova care și-au depus declarația de ședere, pentru a vota în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, pot vota în baza acesteia și în turul doi al alegerilor prezidențiale. Iar dacă sunteți în străinătate, trebuie să știți că au fost modificate adresele mai multor secții de votare din mai multe state. Noile adrese le găsiți pe site-ul nostru: zdg.md

Măriuța Nistor nu a fost singura jurnalistă de la Ziarul de Gardă care s-a infiltrat printre oamenii lui Șor. Ea a fost dată afară din „partid” după publicarea investigației, dar Natalia Zaharescu a rămas cu ochii pe ei. Ea a pătruns în alt grup al acestei rețele, fiind racolată ca „activistă” sub numele de cod „Irina Zahar”.

Jurnalista Natalia Zaharescu a primit bani pentru participarea la o întâlnire electorală cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale chiar în centrul capitalei și, în final, i s-a dictat pe cine să voteze în turul doi al prezidențialelor. Noua investigație a ZdG, În Slujba Moscovei 2, poate fi privită pe canalul nostru de YouTube!