Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Recean, adresare în limba…

VIDEO Recean, adresare în limba rusă: „Kremlinul vrea să ne întoarcem unii împotriva altora, vrea ca oamenii de pe malul drept să fie supărați pe cei de pe malul stâng și invers”

Sursa: Dorin Recean/Facebook

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, apare cu un mesaj în limba rusă pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Premierul declară că „suferința oamenilor din regiunea transnistreană este pe conștiința Kremlinului, așa cum Guvernul R. Moldova dorește ca în regiunea transnistreană să fie gaz, dar Kremlinul NU vrea reluarea livrărilor de gaze”.

„Atât eu, cât și întregul Guvern al Republicii Moldova suntem profund îngrijorați de faptul că peste 300 de mii de oameni de pe malul stâng al Nistrului, frații și surorile noastre, sunt nevoiți să trăiască în condiții insuportabile, în frig și întuneric. Înțelegem și împărtășim indignarea și durerea voastră. Ne dorim foarte mult ca în locuințele voastre să fie lumină și căldură.

Suntem pregătiți să facem tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Chiar în acest moment, există mai multe soluții pentru a asigura căldura în locuințele din regiunea transnistreană. Gazprom poate relua livrările directe conform contractului existent, gazul poate fi cumpărat pentru regiunea transnistreană sau pot fi identificate și alte opțiuni legale. Totuși, orice soluție trebuie să fie transparentă și clară. Nu putem accepta scheme criminale obscure de furnizare a gazului, menite să destabilizeze situația din Moldova.

Guvernul Republicii Moldova dorește ca în regiunea transnistreană să fie gaz. Dar Kremlinul vrea NU reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora, vrea ca oamenii de pe malul drept să fie supărați pe cei de pe malul stâng și invers. Să ne învinuim reciproc pentru toate problemele și să nu vedem ceea ce este evident – că suferința oamenilor este pe conștiința Kremlinului.

Kremlinului nu i-a păsat și nu îi pasă de oamenii care locuiesc în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Kremlinul nu s-a gândit nici măcar o clipă la soarta acestor oameni, lăsându-i fără gaz și căldură în mijlocul iernii și aducând regiunea în pragul unei catastrofe umanitare. Rusia planifică să folosească tragediile umane ca instrument pentru a semăna vrajbă. Politica Kremlinului este extrem de cinică – crearea haosului în întreaga țară.

Destabilizarea nu este dorită de oameni nici pe malul drept, nici pe malul stâng al Nistrului. Destabilizarea este dorită exclusiv de Rusia. Dar aceste planuri nu vor reuși. Kremlinul se va înșela din nou în calculele sale cinice. Guvernul Republicii Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a menține pacea și armonia în țară – pe ambele maluri ale Nistrului.

Căutăm soluții și suntem pregătiți să oferim tot sprijinul locuitorilor de pe malul stâng – oamenilor, nu așa-numiților „șefi”. Sunt convins că înțelepciunea și armonia dintre oameni vor prevala în fața cinismului, agresiunii geopolitice și disprețului față de viețile umane”, se arată în mesajul video.

Locuitorii din regiunea transnistreană au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.

Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate.md, în lipsa energiei, majoritatea întreprinderilor din regiunea transnistreană și-au suspendat activitatea, iar mii de oameni au rămas temporar fără serviciu. Autoritățile de la Chișinău susțin că au propus în repetate rânduri ajutor pentru locuitorii din stânga Nistrului, însă pretinsele autorități de la Tiraspol l-au refuzat.

Gazprom nu a făcut luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut marți, 21 ianuarie, de către Ministerul Energiei, deși liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”.

Lipsa rezervărilor pentru a livra gaze naturale în stânga Nistrului ar putea însemna că regiunea va continua și în februarie să fie lipsită de gaze. Ba mai mult, conform unor estimări anterioare ale autorităților de la Chișinău, Tiraspolul ar avea cărbuni pentru a produce energie electrică doar până la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar însemna că din februarie trebuie să găsească alte modalități de producere sau import de energie. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari, a notat Ministerul.