Reacții internaționale după scrutinele din 20 octombrie, amenzi pentru persoanele care și-au vândut votul și dezbateri electorale între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo | Săptămâna de Gardă
Peste 500 de persoane care și-au vândut votul au fost amendate de către organele de drept, iar „Tanti Raia”, protagonista investigației sub acoperire „În slujba Moscovei”, a fost plasată în arest la domiciliu. Cum au comentat liderii internaționali rezultatele scrutinelor din 20 octombrie din R. Moldova, vă spunem în ediția de astăzi a Săptămânii de Gardă.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană au fost urmărite îndeaproape de comunitatea internațională. Liderii europeni au venit cu mesaje de susținere pentru cetățenii R. Moldova, după ce aceștia au votat, cu un scor la limită, în susținerea referendumului privind aderarea R. Moldova la UE. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, afirmă că cetățenii moldoveni au făcut „alegerea istorică de a-și ancora viitorul în cadrul Uniunii Europene, în ciuda interferențelor masive și a unei campanii hibride din partea Rusiei”. La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că țara noastră a demonstrat că este independentă, puternică și că-și dorește un viitor european.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că, deși Rusia a alocat milioane de dolari în ultimele luni pentru a submina alegerile și parcursul european al țării noastre, totuși nu i-a reușit acest lucru. Prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, a declarat la rândul său că trebuie intensificate eforturile pentru a convinge și cetățenii din zonele Republicii Moldova unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul nostru este doar către Vest.
După ce au ajuns în turul doi al prezidențialelor, între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a avut loc un ping-pong cu declarații privind modul de organizare și desfășurare a dezbaterilor electorale dintre cei doi. Echipa lui Stoianoglo l-a propus în calitate de moderator al discuțiilor pe fostul jurnalist Gheorghe Gonța, cel care a boicotat referendumul privind aderarea R. Moldova la UE și și-a declarat public intenția de vot în favoarea candidatului propus de Partidul Socialiștilor. Staff-ul președintei în exercițiu a acceptat inițial propunerea înaintată de candidatul socialiștilor, menționând că, deși nu este de acord cu această candidatură, cetățenii au nevoie să vadă o dezbatere dintre cei doi cât mai curând posibil. Ulterior, după mai multe reacții negative din partea mai multor jurnaliști notorii, a unor posturi de televiziune, precum și a Consiliului de Presă, Maia Sandu i-a propus contradanditatului său să fie organizate dezbateri fără moderator.
Maia Sandu, candidată la Președinția R. Moldova: „Domnule Stoianoglo, am vrut o dezbatere despre Moldova și soarta țării. Dumneavoastră ați transformat-o într-o dezbatere despre moderator. Nu asta așteaptă moldovenii. Oamenii vor să vadă planul meu și planul dumneavoastră pentru Moldova. Să scoatem moderatorul din discuție. Dumneavoastră sunteți contracandidatul, anume dumneavoastră trebuie să le vorbiți oamenilor”.
Alexandr Stoianoglo a acceptat propunerea Maiei Sandu. Dezbaterile urmează să aibă loc duminică, la ora 10, la Palatul Republicii.
Aproximativ 520 de persoane, care și-au vândut votul la scrutinele din 20 octombrie, s-au ales cu amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, pentru corupere electorală. Amenzile sunt de câteva ori mai mari decât remunerațiile pe care le-au primit aceștia de la fugarul penal Ilan Șor pentru a-și vinde votul. Oamenii legii susțin că, doar în luna octombrie, Șor ar fi pompat peste 24 de milioane de dolari pentru a influența rezultatele scrutinelor din R. Moldova. Oligarhul ar fi recurs la transferuri bănești prin intermediul băncii rusești Promsvyazbank, aflată sub sancțiuni internaționale, care apare și în investigația ZdG „În slujba Moscovei”. Oamenii legii au identificat 97 de chatbot-uri de Telegram, care instruiau persoanele implicate în schemă cum să beneficieze de aceste transferuri.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Când vorbim despre acestea peste 138 de mii de numere unice care au beneficiat, nu înseamnă că ne referim la atâtea persoane. Aceste persoane de contact care ne sunt cunoscute transmiteau transferurile de pe contul său și pentru alți membri”.
Oamenii legii susțin că au inițiat procedurile de acces la informații despre toți utilizatorii Promsvyazbank care au primit bani pentru a vota „NU” la referendum. Cei care cooperează cu ancheta și oferă informații organelor de drept, vor fi scutiți de amenzi. „Tanti Raia”, protagonista investigației „În slujba Moscovei”, realizată de Ziarul de Gardă, a fost plasată, joi, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Raisa Surdu, președinta organizației primare Dobrogea din cadrul blocului „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor, urma să fie audiată de oamenii legii încă săptămâna trecută, doar că aceasta s-ar fi eschivat.
În prezent, alți doi protagoniști ai investigației ZdG, Alexandr Martinovici, cunoscut drept „Sașa”, și fostul polițist Oleg Crîlov, se află în arest preventiv pentru 20 de zile. Cei trei sunt cercetați într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali și corupere electorală. Tot în arest preventiv rămân și cele trei persoane reținute pe 11 octombrie la Orhei într-un dosar de corupere electorală. Decizia a fost luată, miercuri, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.
În perioada 8-10 octombrie 2024, organele de drept au efectuat peste 100 de percheziții la lideri raionali, președinți de sector și activiști în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate fugarului penal Ilan Șor. În timpul descinderilor, au fost documentate mai multe persoane care efectuează transferuri de ruble prin diferite platforme financiare, după care le achită activiștilor o parte din suma care le-a fost transferată prin intermediul aplicației Promsvyazbank.
Contestația fugarului Vladimir Plahotniuc împotriva deciziei Consiliului Uniunii Europene din mai 2023, prin care acesta a fost sancționat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a fost admisă, miercuri, de către Tribunalul Uniunii Europene. Consiliul UE nu ar fi prezentat suficiente dovezi pentru a justifica includerea lui Vladimir Plahotniuc pe lista de sancțiuni, este una dintre constatările Tribunalului. Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova au declarat pentru ZdG că Plahotniuc rămâne în continuare pe lista de sancțiuni a UE.
Pe 20 octombrie, candidatul socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a votat, alături de soția sa, Ţvetana Curdova și fiicele lor Corina și Cristina. Fostul procuror general, susținut la prezidențiale de un partid pro-rus, nu a luat însă și buletinul de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Cu toate acestea, fiicele lui Alexandr Stoianoglo frecventează instituțiile europene pentru studii și joburi încă din 2014. Corina, fiica cea mică a lui Alexandr Stoianoglo, a studiat în Olanda și lucrează în Germania, iar fiica cea mare, Cristina, activează în calitate de consultantă fiscală în filiala unei companii internaționale, cu sediul în Elveția. Mai multe detalii despre „familia europeană” a lui Alexandr Stoianoglo găsiți pe zdg.md.
Fostul ministru interimar al Apărării Igor Panfile, care în 2018 făcea parte din anturajul oligarhului Ilan Șor, îl susține astăzi în campania electorală pe candidatul socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo. Ziarul de Gardă a constatat că la evenimentul de lansare în campania electorală a lui Stoianoglo, Panfile stătea chiar în spatele fostului procuror general, fără însă a ține vreun discurs. Ce spune fostul ministru interimar al Apărării, Igor Panfile, despre relația cu Alexandr Stoianoglo, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.
Primarul capitalei, Ion Ceban, care a ajuns la Primărie, fiind propulsat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, iar ulterior și-a creat propriul partid, a anunțat, joi, că a avut o „întrevedere” cu Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor în cursa pentru funcția de președinte. Ceban a menționat că întâlnirea ar fi avut loc la inițiativa lui Stoianoglo. Deși infrastructura și alte domenii nu intră în atribuțiile unui șef de stat, edilul a spus că „a venit cu anumite propuneri” pentru Stoianoglo „pe care să le analizeze în viitor”. Într-o postare pe Facebook, Ceban a invitat-o la discuții și pe candidata Maia Sandu.
La scrutinele din 20 octombrie, în Federația Rusă au votat mai puțin de 10 mii de cetățeni moldoveni, atât cât era capacitatea maximă a celor două secții, chiar dacă programul lor a fost prelungit cu două ore. Precizarea a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.
Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova: „Nu s-au epuizat buletinele, lucru care dovedește o dată în plus că am avut o deschidere pentru toți cei care au dorit să voteze și așa vom face și în turul doi”.
Anterior, unii politicieni din opoziție au acuzat autoritățile de la Chișinău că, prin deschiderea a numai două secții de votare, ar încălca dreptul la vot a „sute de mii de moldoveni” care s-ar afla în Federația Rusă.
Toate dosarele penale și contravenționale vor fi disponibile pe o platforma digitală „e-Dosar”. Guvernul susține că aceasta ar urma să faciliteze schimbul de informații între autorități și ar urma să automatizeze procesele juridice și administrative. De asemenea, prin implementarea platformei va putea fi urmărită executarea deciziilor aplicate, statistica infracțiunilor și accidentelor rutiere, dar și alte informații relevante pentru organele de urmărire penală.
12 sportivi care au obținut performanțe la Jocurile Olimpice și Paralimpice din vara acestui an vor fi remunerați cu premii bănești. De remunerare vor beneficia și antrenorii, medicii și maseurii acestora, au decis, miercuri, Cabinetul de miniștri. Anastasia Nichita, și Ion Basoc, care au obținut medalii de argint la lupte feminine și para judo, se numără printre sportivii care vor primi premii din partea statului – câte 2,6 milioane de lei.
Compania aeriană Transavia France vine pe piața din R. Moldova. Firma low-cost va lansa prima cursă directă, Chișinău – Paris Orsay pe 7 iulie 2025. Zborurile vor fi disponibile de două ori pe săptămână, în zilele de luni și vineri. Parlamentul European a aprobat pe 22 octombrie un împrumut de 35 miliarde de euro pentru Ucraina. Banii vor fi rambursați din veniturile provenite din activele rusești înghețate. Între timp, armata rusă a atacat orașul ucrainean Kupiansk. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 10 persoane au fost rănite, iar o femeie a decedat la spital. Vasile Munteanu și-a dorit dintotdeauna să dețină o fermă de oi. Pentru a-și împlini visul, în urmă cu 10 ani a hotărât să cumpere 400 de animale. Pentru că nu aduceau profitul pe care și-l imagina, a vândut o parte dintre ele și a luat calea străinătății. Deși avea un venit stabil în Germania, câțiva ani mai târziu se întoarce definitiv în R. Moldova pentru a-și împlini visul de a gestiona o stână, chiar la câțiva kilometri de Chișinău.