Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Putin a propus schimbarea…

VIDEO Putin a propus schimbarea doctrinei ruse de descurajare nucleară

Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în cadrul unei reuniuni permanente a Consiliului de Securitate privind descurajarea nucleară. Această reuniune a fost prezentată public pentru prima dată, pe fondul așteptărilor că Ucrainei i s-ar putea permite să lovească Rusia cu arme occidentale, scrie Meduza.

În cadrul ședinței, Putin a propus ca agresiunea din partea unui stat nenuclear, la care participă sau care este sprijinită un stat nuclear, să fie considerată ca fiind atacul lor comun asupra Rusiei.

Totodată, acesta a declarat că Rusia „va lua în considerare” un răspuns nuclear în cazul în care există „informații veridice cu privire la lansarea de avioane strategice și tactice, rachete de croazieră, drone, hipersonice și alte aeronave” către Federația Rusă.

Drept bază pentru un răspuns nuclear va considerată „amenințarea critică la adresa suveranității ruse”, a mai spus liderul de la Kremlin, fără a preciza ce înseamnă.

Mai mult, Putin a subliniat că Rusia ar putea folosi arme nucleare și în caz de agresiune împotriva Belarusului, în calitate de membru al statului Uniunii.

În plus, categoria de state și alianțe militare împotriva cărora Rusia „conduce descurajarea nucleară” va fi extinsă.

„Modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei îi vor permite acesteia să devină mai flexibilă și mai eficientă”, a declarat pentru RIA Novosti șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, Andrei Kartapolov. Potrivit acestuia, modificările au fost făcute pentru a se asigura că doctrina corespunde realităților de astăzi.