Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu,…

VIDEO Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că nu a votat „pentru cei care ne vând țara pentru 30 de arginți”

Captură de Ecran ZdG

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, și-a exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor locale generale de pe 5 noiembrie 2023. După ce a votat, acesta a oferit declarații jurnaliștilor.

„Am votat, ca și toată lumea, pentru o capitală europeană, pentru primari si consilieri care să ne reprezinte, nu pentru cei care ne vând țara pentru 30 de arginți. Vrem o capitală europeană și lucrul acesta este posibil. (…) Îndemnul meu pentru toți este să ieșim la vot, votăm primarii, consilierii”, a spus Igor Grosu în fața presei.

Președintele Parlamentului a venit cu declarații și referitor la decizia CSE de a exclude din cursa electorală candidații partidului politic Șansă, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, după ce SIS a prezentat un raport despre banii investiți de Rusia pentru finanțarea acestuia, dar și pentru destabilizarea R. Moldova.

„În sfârșit R. Moldova are curajul să le spună bandiților și altor țări, Federației Ruse în special, să nu încerce să ne compromită procesul electoral. (…) Instituțiile noastre o să acționeze de fiecare dată pentru a nu permite cuiva să ne cumpere viitorul”, a conchis Igor Grosu.

Anterior, și șefa statului, Maia Sandu, după ce și-a exercitat dreptul la vot, a comentat decizia CSE, declarând că cei care „folosesc bani nedeclarați și, mai ales, bani de proveniență din afara țării” pentru a corupe alegătorii „nu corespund standardelor democratice”.

„Alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii. Cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați și, mai ales, bani de proveniență din afara țării pentru a finanța aceste activități nu corespund standardelor democratice. Astăzi, în acest scrutin, participă reprezentanți ai 35 de partide politice, oamenii au de unde alege”, a punctat președinta.

Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au loc alegerile locale generale. Cetățenii urmează să aleagă 898 de primari și 11 058 de consilieri în consiliile locale de nivelul I și II. Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 297 de persoane, iar pentru 11 058 de mandate de consilier – 45 775 de persoane. Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați douăzeci și șapte de candidați. La urnele de vot sunt așteptați 2 758 810 de alegători.