Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Preot: „Ar fi un…

VIDEO Preot: „Ar fi un păcat să vorbim despre faptul că Europa ar fi necreștină. Valorile creștine sunt cu mult mai bine puse la punct decât în spațiul post-sovietic”

Captură de ecran/Privesc.eu

Inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” a organizat o conferință de presă cu tema „Creștinismul în UE: între sperietori și adevăr”.

Conform directorului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și co-fondatorului inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, Vadim Pistrinciuc, Europa este fundamentată pe morala creștină.

„Legislația și foarte multe practici își au rădăcina în morala creștină. Europa este un spațiu al creștinității, în care coexistă foarte multe biserici creștine, care conlucrează. Valorile fundamentale ale Uniunii Europene au rădăcini creștine. Sunt țări laice, cum este Franța, dar sunt și state în care creștinismul este ridicat la nivel de religie de stat, cum ar fi Grecia, Cipru și Danemarca”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Andrei Rusu, preot la biserica „Sfântul Dumitru” din mun. Chișinău, a declarat că atât duhovnicii, cât și enoriașii, sunt „bombardați” cu informații false care denigrează creștinismul.

„Ar fi un păcat să vorbim despre faptul că Europa ar fi necreștină. De fapt, fundamentul construcției europene este unul creștin, iar sfântul apostol Pavel și sfântul apostol Petru, ca ucenici ai mântuitorului Hristos, atunci când au mers să propovăduiască Evanghelia din Ierusalim, au mers întâi în Europa, la Roma, care era capitala Imperiului Roman, și din mijlocul civilizației romane au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu, iar de acolo s-a extins în întreaga lume (…).

Este adevărat că, odată cu Revoluția Franceză, biserica și statul au mers pe drumuri diferite. Statul s-a laicizat, iar biserica nu mai este componentă a politicilor de stat, ceea ce de multe ori se propagă ca fiind un lucru rău. Din punctul de vedere al propovăduirii Evangheliei, despărțirea bisericii de stat este un lucru favorabil creștinismului, prin faptul că biserica nu mai este forțată să vorbească despre politicile imperiale. Pe de altă parte, statul se obligă să nu se implice în treburile bisericești. Din acest punct de vedere, biserica vine cu un mesaj autentic hristologic, încât această separație este doar pentru a aduce un beneficiu bisericii”, a spus părintele Andrei Rusu.

Acesta a mai spus că propaganda rusă poate fi ușor dezmințită de cei care călătoresc în Europa.

„Am avut ocazia să merg vara aceasta pentru o cercetare doctorală în Italia și m-am convins de faptul că Europa pare a fi mai creștină, iar valorile creștine sunt cu mult mai bine puse la punct decât în spațiul post-sovietic, unde creștinismul a fost afectat moralicește și prin inducerea de frici care încă persistă în mintea noastră încât încă suntem forțați să vorbim ceea ce se vrea, nu ceea ce se crede”, a mai afirmat preotul.

În cadrul conferinței, va fi explicat și demontat mitul precum că Uniunea Europeană este împotriva creștinismului, iar aderarea la UE ar însemna pentru moldoveni renunțarea la valorile creștin-ortodoxe.

Evenimentul face parte din campania Inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa” de informare și combatere a falsurilor și manipulărilor cu privire la impactul aderării Republicii Moldova la UE.