Premierul Recean, după anunțul lui Krasnoselski privind gazele naturale: „Cantitatea va fi insuficientă pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină. Vor să ne împingă într-un scenariu de conflict”
Prim-ministrul Dorin Recean afirmă că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică malului stâng al Nistrului, iar aceasta va fi insuficientă pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină. Declarația premierului a fost făcută miercuri, 15 ianuarie, după ședința Guvernului și după anunțul pretinsului lider de la Tiraspol, care a spus că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”.
Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că obiectivul final al Rusiei este instalarea unui administrații proruse la Chișinău, care să faciliteze „creșterea prezenței militare a Rusiei în stânga Nistrului”. Premierul a subliniat însă că „Chișinăul nu va accepta acest joc”.
„(…) Guvernul face tot ce este necesar pentru ca să ne asigurăm că stânga Nistrului nu trăiește în beznă, nu avem o criză umanitară. Ori exact acest lucru este planificat și împins de către Kremlin. Ceea ce observăm acum este pregătirea spațiului informațional pentru următoarea etapă a acestei agresiuni hibride. Cred că vă reamintiți atunci când guvernarea a ieșit și a spus foarte clar care va fi parcursul acestei crize induse artificial de către Rusia prin intermediul Gazpromului.
Este clar deja că Gazpromul va livra gaze naturale într-o cantitate mai mică cât să producă pentru malul stâng. Este insuficient pentru ca malul drept să aibă acces la energie mai ieftină și corespunzător să ne împingă într-un scenariu de escaladare, într-un scenariu de conflict. Este exact ceea ce-și dorește Kremlinul. Chișinăul nu va accepta acest joc, aceste trucuri. Pentru noi este important să păstrăm pacea și securitatea. Chișinăul va întreprinde acele acțiuni care sunt necesare ca să asigurăm pacea și securitatea. Reamintesc că obiectivul final este destabilizarea în regiune, ceea ce s-a întâmplat deja, destabilizarea în Zona de Securitate și destabilizarea în toată țara. Ca și obiectiv final este o administrație prorusă aici la Chișinău și cu această administrație prorusă va fi facilitată creșterea prezenței militare a Rusiei în stânga Nistrului (…)”, a spus prim-ministrul Recean.
După ce a refuzat, în plină criză energetică, ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”. Anunțul vine a doua zi după ce pretinsul lider de la Tiraspol a revenit dintr-o vizită efectuată în Federația Rusă.
Liderul separatist, care a susținut o conferință de presă, nu a oferit prea multe detalii, însă a spus că „aprovizionarea cu gaze naturale pentru necesitățile locuitorilor” din regiunea transnistreană „va fi restabilită în formatul asistenței umanitare”, adică gazul va fi gratuit, se spune într-un comunicat al administrației nelegitime de la Tiraspol.
Vadim Krasnoselski neagă în continuare că a refuzat ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice. Pretinsul lider de la Tiraspol o acuză pe președinta Maia Sandu că nu i-a răspuns la scrisori. Asta deși șefa statului a spus că „Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația”.
„I-am propus în mod repetat președintei R. Moldova să ne întâlnim, i-am trimis scrisori la care nu am primit niciun răspuns. Sunt sigur că dacă doamna Sandu ar fi aflat situația de la mine personal, nu ar fi existat nici măcar jumătate din declarațiile pe care le face. De fapt, aceste afirmații sunt rezultatul ignorării informațiilor, ignorării situației, ignorării circumstanțelor”, a spus acesta.
Marți, 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Aceasta a relatat, printre altele, că așa-numitele autorități din stânga Nistrului nu cooperează: „(…) Chișinăul s-a adresat Tiraspolului, încă în luna noiembrie 2024, pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ”.