Peste 800 de percheziții, 28 de persoane reținute și circa 50 de milioane de lei în dosarele de viciere a proceselor electorale. Procurorul general: „Avem timp, resurse, putere și răbdare. Vom respecta toate drepturile procedurale”
Procuratura Generală (PG) a organizat luni, 28 octombrie, o conferință cu tema „Contextul actual al fenomenului corupției electorale”.
Șeful PG Ion Munteanu a menționat că organele de urmărire penală și investigații, sub conducerea procurorilor, au desfășurat peste 800 de percheziții, fiind executate peste 380 de măsuri speciale de investigare, au reținut 28 de persoane, fiind ridicați circa 50 de milioane de lei. Treizeci și cinci de persoane au fost puse sub învinuire.
Făcând referire la dosarul deputatei ex-partidului Șor, Marina Tauber, care a fost expediat în instanță acum mai bine de un an, în iunie 2023, Munteanu a declarat că presa cunoaște numele judecătorului care examinează cauza penală și a îndemnat să adreseze „întrebări de genul „până când vor dura procedurile?””.
UPDATE 11:40 Procurorul general al R. Moldova a făcut și un apel către juriștii din țară care „s-au înregimentat în desfășurarea schemelor criminale” coordonate de condamnatul fugar Ilan Șor.
Mai multe detalii aici: Avertismentul emis de procurorul general pentru juriștii care „s-au înregimentat” alături de Șor: „Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi”
UPDATE 10:45 „Avem timp, resurse, putere și răbdare. Vom respecta toate drepturile procedurale ale contravenientului, bănuitului, învinuitului sau inculpatului, dar legea va fi aplicată dur și corect, în pofida tuturor tertipurilor de procedură aplicate de făptuitori și apărătorii acestora.
Deloc întâmplător am menționat termenul de arhitect. Probele vorbesc despre o coordonare înaltă a procedeelor de corupere electorală, acțiune ce vine într-o succesiune de evenimente să destabilizeze situația din țara noastră, fiind unul din episoadele războiului hibrid”, susține procurorul general al R. Moldova.
Activitatea Pa Finantarea I… by Ziarul de Gardă
UPDATE 10:26 Nouă schemă de finanțare, prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de către serviciile speciale ale Federației Ruse, a declarat șeful Procuraturii Generale.
„S-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice. Aceștia sunt remunerați lunar pentru a plăti alegătorii să voteze pentru un anumit candidat care a fost anunțat cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie de către membrii partidului politic Șansă și blocul Victorie. Plățile erau destinate pentru participarea la mitinguri, flashmoburi și acțiuni de protest.
În cadrul măsurilor speciale de investigații au fost documentate mai multe persoane care efectuează transferuri de ruble prin diferite platforme financiare. După care le achitau activiștilor doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin aplicația PSB. Restul banilor îi repartizau președinților oficiilor teritoriale ale formațiunilor”, a relatat Ion Munteanu.
UPDATE 10:20 Potrivit oamenilor legii, până în primăvara anului 2024, coruperea alegătorilor și alte acțiuni organizate de condamnatul fugar Ilan Șor erau finanțare cu numerar, bani care ar fi venit prin: contrabandă din Federația Rusă, tranzacții cu criptomonede, finanțare de către persoane fizice sau juridice.
UPDATE 10:17 Conform procurorului general Ion Munteanu, din septembrie 2022, au fost atestate mai multe forme de finanțare aplicate de către „organizația criminală Șor”: a partidelor politice, a concurenților electorali, a activităților de corupere electorală, precum și remunerarea ilicită a „activiștilor” și reprezentanților implicați în campania electorală.
„În majoritatea cazurilor, mijloacele financiare au fost folosite în următoarele scopuri: coruperea alegătorilor, finanțarea ilicită a partidelor politice, remunerarea financiară ilicită a activiștilor, colectarea semnăturilor în favoarea unui anumit candidat, organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, achitarea serviciilor protestatarilor folosiți în organizarea diferitor tipuri de proteste, precum și pregătire de personal special pentru încercări de destabilizare socială în caz de necesitate”, a declarat Ion Munteanu.
Procurorul general Ion Munteanu, prima reacție la acuzațiile aduse în mesajul anonim al „ofițerului care își respectă profesia”. Ce pot face persoanele care și-au găsit datele personale în lista cu „rețeaua lui Șor”
Procurorul general Ion Munteanu a declarat pentru ZdG că acuzațiile aduse procurorilor în emailul trimis mai multor surse media vineri, 25 octombrie, de către cineva care se prezintă drept „ofițer care își respectă profesia”, ar fi nefondate. Procurorii sunt acuzați că „distrug dosarele și le prelungesc”, toți fiind „cumpărați de Șor”.
Mesajul anonim trimis de un „ofițer care își respectă profesia” și o listă cu 3 789 de persoane din „rețeaua lui Șor”: „Noi privim cum ei ies din detenție și ne râd în față”
Vineri, 25 octombrie, mai mulți jurnaliști și redacții din R. Moldova au primit un email cu un document despre „rețeaua lui Șor”. Documentul include 3 789 de nume și date de contact ale unor persoane despre care se precizează că lucrează pentru Ilan Șor.
Mesajul a venit de la o adresă de e-mail anonimă și nu este semnat. Persoana care l-a trimis se prezintă însă un „ofițer” care își respectă profesia.
Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua lui Șor”.
În lista trimisă presei se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții.