Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Percheziții la organizațiile teritoriale…

VIDEO Percheziții la organizațiile teritoriale ale unor partide afiliate lui Șor, noul ambasador al Rusiei în R. Moldova, „Eurasia” și noutăți de pe frontul din Ucraina | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: Colaj ZdG

Judecătoarea care în 2018 a anulat rezultatul alegerilor locale din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, a fost demisă din funcție, iar un alt judecător riscă să nu poată deține această funcție timp de trei ani. Avem un nou ambasador al Federației Ruse în R. Moldova, iar Partidul Șansă, afiliat lui Șor, nu va putea participa la referendum.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

În urma unor percheziții efectuate luni, organele de drept au stabilit că membrii organizațiilor teritoriale ale unor partide afiliate oligarhului condamnat penal Ilan Șor sunt remunerați lunar din surse tenebre. Banii nu se găsesc în evidența contabilă pentru activitățile prestate în contextul alegerilor prezidențiale.  Conform Inspectoratului General al Poliției, transferurile de ruble rusești se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, iar sumele variază între 1 800 și 28 mii de lei. Activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediul aplicației Promsvyazbank, iar restul banilor le revin președinților oficiilor teritoriale.

Un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne, care ar fi coordonat o schemă privind acordarea cetățeniei R. Moldova în baza actelor falsificate din stânga Nistrului, a fost reținut, marți, de oamenii legii în urma unor percheziții. Potrivit organelor de drept, schema funcționa în felul următor: solicitanții de cetățenie a R. Moldova prezentau la ghișeele Agenției Servicii Publice certificatul de naștere și pașaportul intern de tip vechi din stânga Nistrului ale altor persoane, dar cu fotografia reală a solicitanților. În baza actelor false, mai multe persoane au primit cetățenia R. Moldova, printre care și două persoane din Ucraina.

Slovacia este pregătită să împartă cu R. Moldova toată experiența pe care a acumulat-o perioada de aderare, a declarat premierul slovac Robert Fico în cadrul unei întrevederi la Bratislava cu prim-ministrul Dorin Recean.

Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei: „În numele Republicii Slovacia pot să spun că faptul că suntem țară membră ne-a adus multe resurse, progrese și sper că aceeași experiență o va avea și Republica Moldova după ce va adera la UE. Vă dorim să finalizați cât mai bine și cât mai repede negocierile pentru a deveni membru deplin al UE”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Vreau să invit investitorii slovaci să analizeze oportunitățile de afaceri din Republica Moldova. Noi chiar recent am anunțat o licitație mare pentru energia regenerabilă – eoliană și fotovoltaică, dar avem și proiecte de infrastructură, unde credem că investitorii și oamenii de afaceri din Slovacia ar avea avantaje competitive. 

La Bratislava a fost semnat un protocol de modificare a Convenției între R. Moldova și Slovacia pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale.

Săptămâna aceasta, Oleg Vasnețov a fost retras din funcția de ambasador al Federației Ruse în R. Moldova după ce i-a expirat mandatul. În locul lui a fost numit diplomatul Oleg Ozerov. Noul ambasador este angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei din anul 1981. În contextul unor critici apărute în spațiul public, șeful diplomaţiei moldoveneşti, Mihai Popşoi, a explicat că, dacă R. Moldova ar fi respins candidatul propus de Moscova pentru funcția de ambasador la Chișinău, autoritățile ruse ar fi putut găsi, citez „o candidatură mult mai problematică”.

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova: „Eu sunt constrâns de responsabilitățile pe care le am, de respectarea drepturilor cetățenilor noștri din Federația Rusă, dar în R. Moldova vă asigur că instituția misiunii diplomatice ruse va acționa în strictă conformitate cu Convenția de la Viena. Și când vor exista abateri, dacă acestea vor exista, vor fi sancțiuni dure, așa cum s-a întâmplat în ultimii câțiva ani”.

Partidul Șansă, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, nu va putea participa la referendumul constituțional din 20 octombrie la care urma să fie înregistrat cu opțiunea „Nu”. Decizia a fost luată, miercuri, de Curtea de Apel Bălți. Motivul a fost problemele cu documentația financiară pe care formațiunea politică a prezentat-o Comisiei Electorale Centrale. Iar activitatea Partidului Regiunilor din Moldova va fi suspendată pe un termen de trei luni, după ce nu a depus la Comisia Electorală Centrală rapoartele financiare pentru anul 2023, dar și pentru primul semestru al anului 2024. Președintele formațiunii politice, Alexandr Kalinin, este cercetat penal pentru susținerea războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Președinta Maia Sandu a declarat recent într-un interviu că R. Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană, însă spune că și-ar dori rezolvarea conflictului și reintegrarea părții stângi a Nistrului până la aderare.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Noi ne dorim ca să ne integrăm în UE reîntregiți, cu conflictul transnistrean rezolvat, dar în cazul în care acest lucru nu va putea fi făcut, atunci suntem gata să ne integrăm în doi pași. Și pe de altă parte, ați auzit și răspunsurile oficialilor UE, care spun că acest conflict înghețat nu este o problemă pentru integrarea europeană a R. Moldova”.

Foști miniștri, avocați sau ex-parlamentari se regăsesc printre conducătorii grupurilor de inițiativă ale celor 13 persoane care vor să ajungă în fotoliul de președinte al R. Moldova. În timp ce unii s-au „remarcat” prin traseism politic sau prin decizii în baza cărora statul a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alții sunt mai puțin cunoscuți în spațiul public.  Ziarul de Gardă a analizat cine sunt oamenii din spatele pretendenților la funcția de președinte, iar detaliile despre ei le găsiți pe zdg.md.

În timp ce unii pretendenți la președinție au fost deja înregistrați în calitate de candidați, iar alții încă strâng semnături, Ziarul de Gardă a întrebat câțiva alegători ce cred despre numărul doritorilor de a ajunge președinți și dacă îi cunosc pe toți. Ce spun oamenii, dar și cum comentează analistul politic Igor Boțan, vedeți în materialul integral publicat pe canalul nostru de YouTube.

Fostul președinte al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu, și membrii familiei sale au fost constatați de Autoritățile Naționale de Integritate cu o avere nejustificată de peste 600 mii de lei. Dacă actul ANI va rămâne în vigoare, acesta va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani. Sergiu Osoianu, care în prezent este președinte interimar al Judecătoriei Strășeni, a declarat pentru Ziarul de Gardă că va contesta decizia în instanța de judecată. Iar șase judecători care au fost respinși anterior pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, au fost eliberați din funcție pe 11 septembrie. Este vorba despre Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu. Svetlana Tizu a fost achitată anterior într-un dosar de corupere pasivă și pronunţare a unei decizii contrare legii, iar Rodica Berdilo este judecătoarea care în 2018 a invalidat alegerile locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase. Rămânem la justiție și vă spunem că trei judecători vor fi transferați temporar, începând cu data de 23 septembrie, la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba despre Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, și magistrații de la Judecătoria Chișinău Constantin Roșca și Roman Pascari. Decizia a fost luată, joi, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Cetățeana Ucrainei, care în luna mai 2024 a încercat să-l corupă pe șeful Inspectoratului de Poliție Botanica, Sergiu Rusu, cu 20 de mii de dolari, iar apoi a fost denunțată, a fost condamnată de prima instanță la 4 ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei pe un termen de 3 ani, și la o amendă penală de 200 de mii de lei. Pe 30 mai 2024 oamenii legii au efectuat percheziții la un call-centru din capitală într-un dosar de corupere activă în baza denunțului depus de șeful IP Botanica. Cetățeana Ucrainei a fost reținută atunci, după ce a încercat să mituiască ofițerul de poliție în schimbul protejării activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”. 

Elevii din Chișinău care au fost duși în tabăra de odihnă „Orlionok” din Federația Rusă au fost expuși propagandei sovietice, înregistrați video cu declarații rupte din narațiunile rusești, iar secvențele au fost publicate pe canalul de Telegram al organizației „Eurasia”, controlată de oligarhul Ilan Șor. Copiii au discutat despre Operațiunea Iași-Chișinău din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au vorbit despre „eroii eliberatori” ai Moldovei de fasciști. 

Ancheta de serviciu inițiată pe acest caz de Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chișinău a fost finalizată, dar fără a fi aplicate sancțiuni. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru – zdg.md.

Săptămâna aceasta, autoritățile din Marea Britanie au permis Kievului să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, unii analiști militari sunt de părere că folosirea rachetelor nu va schimba semnificativ mersul războiului. Între timp, Ministerul rus al Apărării pretinde că rușii ar fi reluat 10 sate din regiunea rusă  Kursk. În ultimele zile, Marea Britanie și Suedia au anunțat noi pachete de ajutoare militare pentru Ucraina. Primul valorează 781 de milioane de dolari, iar al doilea – 443 de milioane de dolari. 

În luna august, exponenții blocului „Victoria/Pobeda”, în frunte cu oligarhul fugar Ilan Șor, au lansat mai multe falsuri la tema energiei, constată expertul în energetică Sergiu Tofilat, consultat de Ziarul de Gardă. „Mărirea considerabilă a tarifelor, robie și pierderea alternativelor de conectare la surse mai ieftine” – sunt doar câteva dintre scenariile pe care le „prorocește” Șor și echipa sa în ajunul referendumului privind viitorul european al R. Moldova. Materialul integral la acest subiect e de găsit pe canalul de youtube al Ziarului de Gardă.