Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Percheziții într-o nouă schemă…

VIDEO Percheziții într-o nouă schemă de finanțare a partidelor afiliate lui Șor, demisii la IGM, moldoveni răniți la Berlin și noutăți de pe frontul din Ucraina | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Șeful Inspectoratului General pentru Migrație împreună cu adjuncții săi au fost demiși în urma unei anchete de serviciu. Cinci moldoveni au fost răniți într-un atac cu cuțitul la Berlin, iar Marina Tauber nu poate părăsi țara timp de 60 de zile.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Organele de drept au deconspirat, vineri, o nouă schemă de finanțare a partidelor afiliate lui Ilan Șor. Potrivit Poliției, reprezentanților partidelor afiliate lui Șor, le sunt create conturi la banca rusească „Promsvyazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale. Pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor din toamnă, prin intermediul unei aplicații, le sunt transferate sume care variază de la 10 000 la 55 000 de ruble rusești. Iar Partidul „Șansă”, afiliat lui Șor, ar putea să nu participe la alegerile prezidențiale din această toamnă. Magistrații Judecătoriei Bălți au restricționat pentru o perioadă de trei luni activitatea formațiunii politice. Conform NordNews, motivul ar fi problemele cu actele financiare pe care partidul le-a prezentat Comisiei Electorale Centrale.

Cinci cetățeni moldoveni, printre care un tânăr de 15 ani, au fost înjunghiați pe 13 august de către un tânăr algerian la un centru pentru refugiați din Berlin, Germania. Conform Ministerului de Externe al R. Moldova, înainte de a folosi arma albă, atacatorii provocase un conflict cu un agent de pază al centrului, precum și cu unii beneficiari. Autoritățile de la Chișinău susțin că moldovenii răniți se află în afara oricărui pericol. Suspectul în vârstă de 21 de ani a fost reținut și este anchetat de organele de drept din Germania.

Șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă, precum și adjuncții acestuia, au fost demiși după o anchetă de serviciu inițiată în urma unor nereguli depistate în dosarul de solicitare de azil în cazul interlopului turc asasinat, în iulie, la Chișinău. Neglijență în serviciu, insuficiențe în materia legislativă care reglementează domeniul migrației, azilului și apatridiei, dar și insuficiențe în procedurile interne au fost câteva dintre constatările anchetei realizate de Serviciul Protecție Internă și Anticorupție. Mihail Vodă deținea funcția de șef al Inspectoratului General pentru Migrație din martie 2023. Acesta este vizat și în dosarul schemei de corupție privind interferarea cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii.

Doi funcționari ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt cercetați de Centrul Național Anticorupție într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi luat mită de la agenți economici pentru eliberarea autorizațiilor sanitare. Organele de drept au descins, miercuri, cu percheziții la domiciliile, automobilele și birourile bănuiților de unde au ridicat mai multe probe. Cei doi sunt cercetați în stare de libertate.

Opt cetățeni ai Ucrainei, care prin înșelăciune au obținut circa 3 milioane de lei de la 40 de militari ucraineni, pentru cumpărarea unor mașini scoase la vânzare pe internet, au fost reținuți pe 30 iulie la Chișinău. Conform organelor de drept din R. Moldova, militarii colectau fonduri pentru procurarea mașinilor în scopul apărării estului Ucrainei. După ce le transferau banii persoanelor care au plasat anunțurile pe internet, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși. Procuratura Generală de la Kiev a anunțat că schema ar fi fost pusă la cale de câțiva locuitori ai regiunii Odesa, care s-au mutat în R. Moldova după ce Rusia a invadat Ucraina. Miercuri, Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile avocaților celor opt învinuiți și le-au menținut arestul preventiv.

Viceprim-ministrul în Guvernul Greceanîi, Iurie Roșca, fost președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, condamnat pe 2 august de Judecătoria Chișinău la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 31 iulie. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, Iurie Roșca a plecat spre București de pe Aeroportul Internațional Chișinău cu două zile înainte să-și afle sentința. Anterior, acesta a fost declarat persona non grata pe teritoriul României, însă Interdicția aplicată a fost anulată de Curtea de Apel București.

Săptămâna aceasta, instanța de apel a respins contestația depusă de avocatul șefului suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie. Astfel, funcționarul rămâne în arest preventiv. Și polițistului de frontieră, reținut în dosarul de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova, i-a fost păstrată măsura de arest preventiv. Conform TV8, apărătorul polițistului a cerut o măsură mai blândă pentru clientul său. Avocatul susține că angajatul Poliției de Frontieră avea doar sarcina de a prelua și preda armele angajaților aeroportului, neavând acces la secret de stat.

Iar șoferul învinuit de comiterea accidentului rutier din satul Codreanca, raionul Strășeni, în urma căruia au decedat cinci oameni, iar mai mulți minori au ajuns în stare gravă la spital, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată pe 14 august de către magistrații Judecătoriei Strășeni.  Accidentul rutier s-a produs pe 10 august, pe traseul Chișinău. Polițiștii au stabilit că șoferul uneia dintre mașini a efectuat o depășire neregulamentară lovind frontal un automobil care venea din sens opus. Șoferul de 22 de ani care se face vinovat de accident avea permisul de conducere suspendat de circa o lună, după ce a fost prins beat la volan. Tânărul este cercetat penal și pe acest caz. Anterior a fost condamnat pentru furt și jaf. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Un polițist din Chișinău a fost reținut de Centrul Național Anticorupție pentru corupere pasivă. Ofițerul a cerut și primit suma de 5000 de lei pentru a nu documenta desfășurarea ilicită a activității de antreprenoriat. „Tranzacția” a avut loc sub controlul organelor de drept. Ofițerii CNA au efectuat percheziția corporală a polițistului, în urma căreia a fost ridicată suma de 5000 de lei.

Deputata Marina Tauber, o acolită a oligarhului penal Ilan Șor, are interdicție de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile. Decizia a fost luată, luni, de magistrații Judecătoriei Chișinău. Procurorii anticorupție au solicitat instanței aplicarea acestei măsuri după ce Tauber declarase la începutul lunii august că este „intimidată și forțată” să părăsească țara. Instanța și-a argumentat decizia prin faptul că acolita lui Șor, cercetată în mai multe dosare penale, avea procurat un bilet avia și urma să părăsească R. Moldova pe 12 august. De asemenea, judecătorul de instrucție a luat în considerare și declarațiile deputatei prin care spunea că este „intimidată”. Marina Tauber este cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, într-o cauză penală privind amestecul în înfăptuirea justiției și are statut de învinuit și în dosarul „Frauda bancară”.

Mai mulți agricultori din sudul R. Moldova cer autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților. Fermierii susțin că seceta le-a afectat peste 19 mii de hectare de culturi agricole de prima grupă și că valoarea pagubelor a ajuns la peste 134 de milioane de lei. De cealaltă parte, premierul Dorin Recean spune că înțelege dificultățile cu care se confruntă unii agricultori și că Guvernul implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor. Prim-ministrul a declarat că pe 20 august îi va invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol.

Directorul Agenției de Mediu, cel al Institutului de Cercetare și Amenajare Silvică, precum și cel al Agenției Moldsilva au fost convocați, miercuri, la Ministerul Mediului. Se întâmplă după ce marți seara un copac a căzut peste o bancă, în apropierea unei mame cu un copil în cărucior. Incidentul a avut loc în sectorul Botanica al capitalei.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat că pentru această zonă responsabilii de la Spații Verzi nu au solicitat autorizație de defrișare a copacilor și nu au făcut nicio notificare de lichidare a arborilor uscați din acel perimetru. Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău susțin că au fost inițiate măsuri de curățare a arborilor în toate sectoarele capitalei, curți, parcuri, alei și alte zone verzi. Voi ce credeți?  Autoritățile locale și centrale întreprind suficiente acțiuni pentru evitarea tragediilor provocate de căderea crengilor și copacilor? Scrieți-ne în comentarii.

Zece instituții de învățământ din R. Moldova se vor închide începând cu data de 1 septembrie, iar alte 13 școli din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție. Ministrul Dan Perciun a declarat pentru Ziarul de Gardă că aceste instituții de învățământ sunt „extrem de mici”, iar calitatea studiilor era slabă. Careul dedicat noului an de studii va putea fi organizat de către școli pe data de 1 sau 2 septembrie. Decizia urmează să fie adoptată de fiecare instituție de învățământ după consultarea opiniei comunității școlare. La fel, școlile pot să decidă formatul careului, dar și a activităților care vor avea loc în sălile de clasă în prima zi a anului de studii 2024-2025. Anterior, Ministerul propunea ca ziua de duminică, 1 septembrie 2024, și sâmbătă, 31 mai 2025, să fie zile dedicate festivităților de deschidere și încheiere a anului școlar. Mai mulți părinți însă au criticat intenția Ministerului. Prima lecție din acest an de studii va avea genericul „Împreună pentru pace” și va fi obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ publice și private.

Zeci de copii din R. Moldova participă la o tabără de odihnă din Federația Rusă prin intermediul unui program finanțat de organizația „Eurasia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Părinții copiilor au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko, ex-președinte de onoare al fostului partid „Șor”, cu implicarea unui profesor de la un liceu din capitală. Cum au ajuns zeci de copii din R. Moldova să-și petreacă vacanța în tabăra de „reeducare” a copiilor ucraineni, în cadrul unui program finanțat de Șor, aflați de pe site-ul nostru – zdg.md.

În R. Moldova are loc o creștere alarmantă a cazurilor de Covid-19. În ultimele zile au fost înregistrate 1381 de cazuri, dintre care 115 în regiunea transnistreană. Autoritățile din sănătate bat alarma și îndeamnă populația să se vaccineze împotriva Covid-19. Conform unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, în perioada 22-28 iulie, regiunea europeană a înregistrat o creștere cu peste 5 mii de cazuri de Covid‒19 față de săptămâna precedentă. Tendința de creștere a cazurilor se observă în mai multe țări.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, autoritățile de la Kiev au recunoscut oficial că au desfășurat trupe pe teritoriul Federației Ruse. În noaptea de 6 spre 7 august, armata ucraineană a lansat o operațiune în regiunea Kursk. După mai multe zile de înaintare, armata ucraineană susține că deține controlul a circa o mie de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei. Președintele SUA, Joe Biden, crede că incursiunea militară a ucrainenilor a „creat o adevărată dilemă” pentru Vladimir Putin. De cealaltă parte, președintele rus a promis o „ripostă pe măsură” la operațiunea armatei ucrainene. Numărul militarilor răniți și morți rămâne deocamdată necunoscut.