Parlamentarii au votat modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025

Deputații s-au întrunit luni, 7 aprilie, în ședință. Parlamentarii urmează să examineze două proiecte de lege – modificarea Legii bugetului de stat pentru 2025 și modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025.
UPDATE 15:58 Ședința s-a încheiat.
UPDATE 15:50 Parlamentul a votat, în prima lectură, modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025.
Documentul a fost adoptat cu 67 de voturi „pentru”. Patru deputați BCS și unul neafiliat s-au abținut de la vot.

UPDATE 15:15 Deputații au revenit în ședință. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, prezintă proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
„Acesta (proiectul de lege, n.red.) are drept scop să fortificăm și să creștem protecția și sprijinul pentru cetățenii și familiile din R. Moldova (…)”, a spus Buzu.
UPDATE 14:01 Parlamentarii și-au luat pauză până la ora 15:00.
UPDATE 13:52 Deputații au votat, în prima lectură, proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025.
Documentul a fost susținut de 55 de parlamentari. 16 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și un deputat neafiliat s-au abținut de la vot.

Modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 țin de includerea în acesta a resurselor financiare oferite anterior de către UE în cadrul Programului de independența energetică și reziliență pentru R. Moldova, precum și a pachetului de sprijin financiar din partea UE, pentru realizarea Planului de creștere economică pentru țara noastră.
Astfel, pentru sporirea rezilienței energetice sunt prevăzute 3,66 miliarde de lei. Din acești bani ar urma să fie acordate compensații gospodăriilor casnice și agenților economici.
În același timp, măsurile pentru realizarea Planului de creștere economică pentru R. Moldova însumează 3,8 miliarde de lei. Cu câte 1 miliard de lei vor fi suplimentate Fondul rutier și, respectiv, Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, din care prioritar vor fi reabilitate drumuri locale.
Totodată, câte 200 de milioane de lei vor fi direcționate în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii; pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare din școli. Pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar vor fi alocate 300 de milioane de lei. De mijloace suplimentare va beneficia și Fondul Național de Mediu – 100 de milioane de lei.
De asemenea, va fi susținută restabilirea segmentului de la Văleni a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2 (Cantemir) până la podul feroviar peste râul Prut, precum și finalizarea proiectului de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hîncești.
UPDATE 12:08 După o rundă de întrebări adresate premierului Recean în legătură cu modificarea Legii bugetului de stat, s-a trecut la luări de cuvânt.
UPDATE 10:32 Premierul Dorin Recean susține un discurs în Parlament. Prim-ministrul prezintă proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2025.
„Guvernul cere susținerea Parlamentului pentru Bugetul +Plus. Este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul R. Moldova pentru investiții și creșterea economică. Vreau să accentuez să aceste alocări de resurse sunt posibile doar datorită deschiderii enorme fără precedent din partea UE de a fi alături de Moldova pe drumul modernizării (…).
Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este constituit pe două dimensiuni: pachetul energetic, prin care oferim în continuare sprijin cetățenilor noștri, pachetul de dezvoltare economică, prin care vom face investiții în toată țara ca să creștem economia, veniturile și nivelul de trai al cetățenilor (…)”, a declarat premierul Recean.
UPDATE 10:20 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj cu prilejul marcării a 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009.
În debutul ședinței plenare a Parlamentului, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor protestelor violente din 7 aprilie 2009 și a celor care și-au pierdut viața în atacul rusesc asupra unui teren de joacă din orașul Krîvîi Rih.
„Acum 16 ani, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a cere dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat. Acum 16 ani, moldovenii au spus răspicat că viitorul R. Moldova este în marea familie europeană. Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar în anii care au urmat am avut noi tentative în care politicieni declarați proeuropeni au tot vândut această țară Kremlinului. Acum, la 16 ani distanță suntem tot mai aproape de a îndeplini visul acelor tineri de a trăi într-o țară ca afară, într-o Moldovă europeană și prosperă, de aceea nu avem dreptul moral să ne abatem de la acest drum (…)”, a subliniat Igor Grsou.