Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Moldovenii din Israel au…

VIDEO Moldovenii din Israel au ieșit la vot. Cozi de alegători în orașul Tel Aviv: „Sperăm la un viitor bun”

Sursa foto: Ambasada R. Moldova în Israel

Cetățenii moldoveni stabiliți în Israel au început să-și exercite dreptul la vot în cadrul celor două secții de votare deschise pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Cozi de alegători s-au format în orașul Tel Aviv.

„Vin din orașul Netania, pentru a-mi exprima votul în favoarea unui viitor președinte, care va fi președinte pentru tot poporul și care să ne reprezinte frumos. Sperăm la un viitor bun, ca noi să revenim (acasă, n.red.) și să punem umărul la dezvoltarea țării”, a spus o moldoveancă, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, Renato Usatîi a obținut 1462 de voturi din partea moldovenilor stabiliți în Israel. Pe locul doi s-a clasat Maia Sandu, cu 819 voturi, iar Alexandr Stoianoglo a acumulat 398 de voturi.

Duminică, 3 noiembrie 2024, cetățenii R. Moldova își aleg președintele pentru următorii patru ani în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria țării. Lupta pentru fotoliul de președinte al țării se dă între candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Dreptul de a alege îl au cetățenii R. Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.

Alegătorii sunt așteptați să voteze la cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar altele 231 organizate în 37 de țări, inclusiv cu 3 secții de votare pentru cei care și-au exercitat votul prin corespondență.

La alegerile de duminică, 3 noiembrie, alegătorii vor putea vota în baza unuia dintre acte:

  • buletinul de identitate al cetățeanului R. Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară al alegătorului pe teritoriul secției de votare;
  • buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia R. Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • pașaportul cetățeanului R. Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat.