Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ministrul de externe al…

VIDEO Ministrul de externe al Ucrainei, la Chișinău: „Încercăm să ne mișcăm repede, o să colaborăm și suntem bucuroși că și R. Moldova merge pe același drum”

Foto: privesc.eu/screenshot

Ministrul afacerilor externe al R. Moldova Mihai Popșoi a susținut o conferință de presă, joi, 19 septembrie, alături de omologul său din Ucraina Andrii Sîbiha, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Popșoi a declarat că „Ucraina este pentru R. Moldova o țară prietenă, care luptă curajos de doi ani și jumătate pentru libertatea sa și a Moldovei, dar și a întregii Europe”.

În consultările cu Sîbiha, Mihai Popșoi declară că a evidențiat încă o dată susținerea fermă a R. Moldova pentru Ucraina.

„Am reafirmat angajamentul R. Moldova de acorda în continuare sprijin politic, diplomatic și umanitar prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Țara noastră condamnă hotărât agresiunea armată, neprovocată, nelegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei. O agresiune asociată cu multiple crize, război, pierderi de vieți omenești, ocupare de teritorii, distrugere masivă a infrastructurii”, a declarat ministrul Popșoi.

Acesta a „reiterat voința fermă a R. Moldova de a ajuta în continuare cei peste 125 de mii de refugiați ucraineni, inclusiv prin sprijin social, școlarizare, angajarea în câmpul muncii, servicii medicale”.

Totodată, Mihai Popșoi a mulțumit Ucrainei pentru „contribuția ei inestimabilă și în special pentru jertfa de sânge pe altarul libertății și dezvoltării întregului continent european”.

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei Andrii Sâbiha și-a afirmat solidaritatea pentru moldovenii care au avut de suferit în urma calamităților naturale. Acesta a declarat că „poporul moldovenesc poate să conteze pe sprijinul substanțial al Ucrainei în acest sens”.

Totodată el a mulțumit „poporului și conducerii R. Moldova pentru susținere, solidaritate și pentru faptul că au primit peste 100 de mii de ucraineni care au fost nevoiți să se refugieze în Moldova din cauza războiului”.

„Astăzi am discutat despre colaborarea regională și bilaterală în domeniul energetic pentru a putea mări producția dar și posibilitatea de a transporta gaze, dar și despre perspectiva integrării Ucrainei și R. Moldova în Uniunea Europeană. (…) Încercăm să ne mișcăm repede, o să colaborăm și suntem bucuroși că și R. Moldova merge pe același drum. (…) Uniunea Europeană este bunăstare pentru oameni, este o posibilitate de dezvoltare pentru economiile statelor, este o platformă pentru colaborare”, a afirmat ministrul ucrainean de externe.

Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Andrii Sîbiha de la preluarea mandatului de ministru de externe al Ucrainei.