Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Mesajul Maiei Sandu, înainte…

VIDEO Mesajul Maiei Sandu, înainte de scrutinele din România, pentru cei care cred că țara ar fi mai puternică fără UE: „Vedeți cât de mult a avansat România în ultimele două decenii și cu cât greu s-a descurcat R. Moldova”

Captură de ecran/Facebook

Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii R. Moldova, care dețin și cetățenia României, să iasă la vot la 1 și 8 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare și turul II al alegerilor prezidențiale.

Șefa statului a venit cu un mesaj video pe rețelele de socializare în dimineața zilei de vineri, 29 noiembrie, cu o zi înainte de deschiderea secțiilor de votare în R. Moldova, pentru că votarea în afara granițelor României pentru alegerile parlamentare se desfășoară pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Sandu le-a spus celor care cred că România ar fi mai puternică și prosperă fără Uniunea Europeană să privească spre R. Moldova.

„Vedeți cât de mult a avansat România în ultimele două decenii și cu cât greu s-a descurcat R. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Președinta Sandu a mai spus că poporul român „are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot”.

„Dragi români, pe 1 și 8 decembrie mergem din nou la vot. Alegem Parlamentul României și Președintele României. Și eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a transmis Maia Sandu.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, cetățenii români sunt invitați  din nou la urne, de data aceasta – să voteze în cadrul alegerilor parlamentare. În urma scrutinului va fi determinată structura Legislativului român, format din Senat și Camera Deputaților. Pentru cele 136 de locuri în Senat și 330 de mandate în Camera Deputaților luptă 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale. Pe liste se regăsesc și cetățeni ai R. Moldova.

Sistemul electoral

Membrii Camerei Deputaților (330) și ai Senatului (136) sunt aleși din 43 de circumscripții plurinominale, care includ județele României, Bucureștiul și diaspora. Legea prevede un deputat la 73 de mii de locuitori și un senator la 168 de mii. Fiecare circumscripție are cel puțin 4 deputați și 2 senatori.

Pragul electoral este de 5% din numărul total de voturi pentru partide sau 20% în patru circumscripții. Alianțele au praguri mai mari: 8% (două partide), 9% (trei) și 10% (mai multe). Camera Deputaților oferă 18 locuri suplimentare pentru minorități, acordate dacă acestea obțin 5% din voturile necesare unui loc.

Modelul buletinului de vot

Duminică, 1 decembrie, cetățenii români vor primi două buletine de vot: unul pentru Senat și altul pentru Camera Deputaților. Buletinele vor conține patrulatere paralele, suficiente pentru toate listele de candidați și candidaturi independente. Pe ultima pagină albă se va aplica ștampila de control.

Listele de candidați sunt trecute în patrulaterele fiecărui buletin. Fiecare candidat este identificat prin nume, prenume și apartenența politică. Ordinea candidaților este stabilită de partid, alianță sau organizația minorităților naționale care a depus lista. 

Alegătorii votează aplicând ștampila „VOTAT” în patrulaterul corespunzător listei sau candidatului ales. După vot, buletinele se îndoaie astfel încât ștampila de control de pe pagina albă să fie vizibilă, apoi se introduc în urnă.

Secțiile de pe teritoriul R. Moldova

Cetățenii români din R. Moldova vor putea vota în cadrul alegerilor parlamentare la aceleași secții de votare care au fost deschise în fiecare raion din țară la alegerile președintelui României, în intervalul orelor 07:00-21:00. Alegătorii români din R. Moldova, la fel ca toți cei care votează din diasporă, vor avea la dispoziție două zile pentru a vota – 30 noiembrie și 1 decembrie.