Membrii CSM au decis eliberarea din funcție a judecătoarei de la CSJ cu Porsche de 11 mii de lei
Luni, 2 decembrie, are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul acesteia urmează a fi anunțat concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea de Apel Cahul, Curtea de Apel Comrat, dar și de la Curtea de Apel Bălți, de unde 12 judecători au demisionat înainte să fie evaluați în cadrul Comisiei Vetting.
În total, pe agenda inițială și cea suplimentară sunt 14 subiecte.
Printre acestea se numără sesizarea procurorului general, Ion Munteanu, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința unui judecător, cererea magistratului Dumitru Cherdivara de demisie din funcția de președinte interimar al Judecătoriei Cimișlia, raportul Comisiei de evaluare externă a judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mariana Ursachi, cererea candidatului la funcția de judecător Vitalie Fachira, privind înaintarea propunerii repetate șefei statului de numire în funcție și mai multe cereri de demisie din funcție ale unor judecători.
UPDATE 16:45 Ședința CSM a luat sfârșit.
UPDATE 16:40 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus luni, 2 decembrie, organizarea concursului pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea de Apel Cahul, Curtea de Apel Comrat, dar și de la Curtea de Apel Bălți, de unde mai mulți judecători au demisionat după ce au fost notificați că vor fi supuși evaluării externe.
În cadrul ședinței de luni, 2 decembrie, președintele CSM, Sergiu Caraman a menționat că în urma demisiilor judecătorilor de la Bălți, în instanță au rămas să activeze doar 8 judecători. Susținut de membrii CSM, acesta a propus suplinirea instanței de Apel de la Bălți cu 12 magistrați. La Cahul, din nouă funcții disponibile, activează doar trei judecători. Din acest motiv, CSM a decis să suplinească Curtea de Apel Cahul, prin transfer, cu patru funcții de judecător. De asemenea, la Curtea de Apel de la Comrat, CSM a decis să anunțe concurs pentru trei funcții de judecător.
UPDATE 15:19 Cererea candidatului la funcția de judecător Vitalie Fachira, privind înaintarea propunerii repetate președintelui Republicii Moldova de numire în funcție de magistrat la Judecătoria Căușeni până la atingerea plafonului de vârstă a fost acceptată unanim. Raportorul Vasile Șchiopu a afirmat că consideră refuzul inițial de la președinție da fiind unul mai mult„formal”.
UPDATE 13:53 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătorului Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi, și au constatat nepromovarea evaluării. Aceasta este eliberată din funcția de magistrată CSJ, în temeiul articolului 17, aliniat 4 din legea nr 65/2023. De asemenea, ea este decăzută din dreptul de a exercita funcția de judecător pe un termen de 7 ani, din data rămânerii definitive a deciziei CSM, cât și alte funcții publice. Ursachi mai este lipsită de dreptul de a obține o indemnizație unică la concediere. Decizia poate fi contestată la CSJ în termen de 5 de zile.
ZdG a scris anterior despre faptul că Mariana Ursachi deține un Porsche Cayenne pe care-l evalua la doar 11 mii de lei.
UPDATE 13:20 În semn de protest față de decizia CSM de a examina subiectul în ședință închisă, dar și invocând că membrii Comisiei nu ar vota obiectiv, Mariana Ursachi a părăsit sala alături de avocat sa. Astfel, subiectul va fi examinat în lipsa acesteia.
UPDATE 12:58 Membrii CSM au respins solicitarea Marianei Ursachi de a amâna examinarea subiectului.
UPDATE 12:20 Plenul CSM s-a retras în ședință închisă pentru a examina o cerere a judecătoarei CSJ, Mariana Ursachi, cu privire la subiectul care se referă la raportul Comisiei de evaluare externă în legătură cu aceasta.
UPDATE 11:35 În urma examinării în ședință închisă și a deliberărilor, membrii CSM au admis, cu 5 voturi por și 2 contra, sesizarea procurorului general și au dat acordul pentru inițierea urmăririi penale în privința unui judecător, în baza articolului 352 prim, aliniat 2 din Codul Penal, pentru fals în declarații. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 30 de zile. După pronunțarea deciziei, președintele CSM, Sergiu Caraman, a anunțat o pauză.
UPDATE 09:25 Subiectul cu referire la sesizarea procurorului general, Ion Munteanu, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința unui judecător va fi examinată în ședință închisă.
UPDATE 09:20 Subiectul 4 de pe ordinea de zi, care se referă la examinarea cererilor de demisie din funcție ale unor judecători, a fost eliminat din ordinea de zi și va fi inclus în agenda următoarei ședințe. Ordinea de zi a fost votată.