Mărturii de la Harkiv: „Se termină produsele alimentare și sper că vom primi ajutor curând. Haideți să oprim acest război, vă rog”
O tânără rămasă la Harkiv povestește, în contextul unui mesaj video, despre situația din zona respectivă. Ea spune că alături de casa ei, recent, au fost explozii și că, acum, pentru a cumpăra produsele alimentare care se mai pot găsi pe rafturile magazinelor, oamenii rămași acolo trebuie să aștepte cu orele la rând.
„Bună tuturor! Mă numesc Tania, acum sunt în Harkiv, sunt ucraineană. Toată viața am vorbit rusă, sunt ucraineană și iubesc acest oraș. Casa aflată în apropiere de a mea a fost bombardată cu două zile în urmă. Asta e foarte înfricoșător, dacă e să fiu sinceră. Poți auzi sunetul exploziilor și nu știi cine va fi rănit și unde, și cum poți fi în siguranță.
Acum e frig, oamenii rămân fără geamuri (la case, n.r.), ei sunt într-o siderare îngrozitoare. Puteți, poate, auzi acum armele, care se presupune că sunt ale ucrainenilor și încearcă să ne ajute să scăpăm de ocupanții rușii.
Sper că toate astea se vor rezolva curând. Pentru moment, avem mâncare și apă, dar pentru a le obține, trebuie să stai la coadă cu orele. De exemplu, ieri, ne-am trezit la cinci și jumătate, am mers la supermarket și am stat două ore în rând, înainte să să ne lase să intrăm.
În supermarket este pâine, au cafea, dar când vrei să cumperi orez, nu îl vei găsi, dacă vrei să cumperi carne, nu o vei găsi. Acum, se termină produsele și sper că vom primi ajutor curând, că vom primi mâncare și lucrurile esențiale, dar haideți să oprim acest război, vă rog!”, a spus tânăra în mesajul său.
Invazia militară rusească asupra Ucrainei continuă pentru a unsprezecea zi consecutiv. În contextul crizei de securitate în regiune, secretarul de stat american, Antony Blinken, a venit la Chișinău pentru a discuta cu oficialii moldoveni despre gestionarea valului de refugiați ucraineni, dar și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.
Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat în dimineața zilei de 6 martie că „pierderile forțelor de ocupație ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere”. Iar Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, cere UE și NATO să nu mai ajute Ucraina cu armament.