Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Marina Tauber, filmată când…

VIDEO Marina Tauber, filmată când explica activiștilor lui Șor cine și când ar urma să primească bani din Rusia – deschide.md

Sursa foto: deschide.md

Mai mulți membri ai blocului „Victorie”, condus de fugarul penal Ilan Șor, au rămas dezamăgiți de faptul că „gruparea criminală” nu a trimis bani din Rusia pentru perioada aprilie-iulie. Unii lideri teritoriali au avut o discuție cu deputata Marina Tauber, care a explicat acestora motivul pentru care ei nu au fost remunerați. O secvență video cu discuția care ar fi avut loc în luna august dintre Tauber și liderii teritoriali ai blocului a fost publicată miercuri, 16 octombrie, de către portalul deschide.md.

În cadrul discuției, parlamentara lui Șor anunță că pentru lunile aprilie-iulie nu sunt prevăzuți bani pentru activiști. Totuși, începând cu luna august aceștia urmau să primească din nou „salarii” de la Moscova.

„Va fi dublat. Adică, se va achita încă o dată. Este vorba de lunile din campanie. Sunt încă câteva regiuni care nu au reușit să meargă la Moscova – lor, la fel, se vor transfera banii pe card. Faptul că oamenilor li s-au transmis (banii – nota red.), dar din anumite motive nu au ajuns, am rugat ca toți conducătorii să facă o inventariere și să transmită (informația – nota red.) Departamentului de monitorizare. Ne vom gândi ce să facem”, a spus Tauber.

La un moment dat, Tauber este întreruptă de fostul vicepretor al sectorului Ciocana din capitală, actualul reprezentant al „Renașterii” lui Șor, Oleg Suslov. Acesta susține că reprezentanții „Șansă” – o altă formațiune afiliată lui Șor – urmează să primească remunerări pentru perioada aprilie-iulie, însă deputata Marina Tauber îl contrazice.

„Nu, ei nu vor primi. Toți activiștii au primit bani până în luna martie. Iar în lunile aprilie, mai, iunie și iulie nu sunt prevăzute remunerări. Este prevăzută acum remunerarea tuturor pentru august”, a conchis Tauber.

În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat pe 3 octombrie mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari. Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul
criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii lui Șor înainte sau după ședințe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații lui Șor, pe care însă oamenii oligarhului care se ascunde la Moscova mizează că va fi scos din cursă și chiar a împărțit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică.

Reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale care NU există în realitate. Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG, am „clonat” un buletin de identitate cu date inventate, iar în luna septembrie, după aproape două luni în slujba lui Șor și a Moscovei, reportera ZdG a primit „iablociki”-le (meriȘOaRele, n.r.) promise, adică 15 mii de ruble rusești, echivalentul a circa 2,7 mii de lei. În final, s-a ales cu mai puțini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacții, cât și de către persoanele fizice care o coordonau. În octombrie, pe același cont au fost transferate încă 15 mii de ruble. În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova” pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.