Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Lilian Carp despre omorul…

VIDEO Lilian Carp despre omorul din sectorul Rîșcani: va fi inițiată o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General de Migrație

Colaj ZdG

Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică a declarat că Inspectoratul General de Migrație ar fi trebuit să aplice o procedură rapidă prevăzută de legislație în cazul persoanelor care reprezintă risc pentru securitate, dar nu a făcut acest lucru. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă după audierile în cazul omorului cetățeanului turc din data de 10 iulie. 

„Această persoană a ajuns în Moldova în mai 2020, prin segmentul transnitrean, după ce a început războiul. A veni cu valul de refugiați, folosind această portiță. (…) Potrivit legislației, urma să stea închis nu mai mult de 180 de zile, dar din cauza că instituțiile au tărăgănat, atât judecătoriile, cât și avocații, el a fost reținut mai mult de 500 de zile. S-a depășit termenul de câteva ori. În acea perioadă, erau 11 mii de cereri de azi din partea refugiaților. Însă, legea prevede că atunci când o persoană prezintă risc și procedura este una rapidă în raport cu această persoană. Din păcate, Biroul Migrație și azil nu a folosit această procedură”, a declarat Lilian Carp.

Carp a menționat că urmează să fie întreprinse „anumite măsuri în privința persoanelor care au perfectat actele și nu au aplicat procedura specială. Astfel, va fi inițiată o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General de Migrație. Totodată, poartă vina și judecătorii care au tot amânarea de la o ședință la alta luarea unei decizii”, a precizat deputatul.

Reamintim că Procuratura Generală (PG) a informat că miercuri, 10 iulie, în prima jumătate a zilei, în proximitatea unei terase din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o bicicletă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat 7 împușcături spre un bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat.

Conform unui comunicat al PG, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani al Direcției de Poliție a mun. Chişinău, care a efectuat cercetarea la fața locului, corpul neînsuflețit fiind transportat la Centrul de Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că în cazul omorului cetățeanului străin, în sectorul Rîșcani al capitalei, anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și „făcea parte dintr-o grupare criminală”, comunică oamenii legii într-un comunicat de presă.