La vot, cu alegătorii din regiunea transnistreană: „Este greșit să spunem că toți locuitorii nu vor în Uniunea Europeană”
La scrutinul de duminică, 20 octombrie, regiunea separatistă considerată pro-rusă, scăldată în falsuri și propagandă, a reușit să ofere un răspuns ușor îndrăzneț întrebării privind vectorul european. 31,02% dintre alegători, adică 4816 cetățeni, și-au afirmat susținerea pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
Aflându-se în acea zi la podul de pe Nistru, reporterii ZdG au discutat cu unii locuitori din regiunea transnistreană care se îndreptau ori se întorceau de la votare. În mare parte, aceștia, bazându-și percepția pe informații false, au răspuns că au votat pentru pace și împotriva UE, așa cum „SUA au început războiul în Ucraina”. „Trebuie să avem relații bune cu Rusia, ca înainte”, au mai zis localnicii din Rîbnița. Chiar dacă mulți dintre aceștia au copii ce muncesc în țările UE, o mare parte din ei ne-au zis că „nu am eu nevoie de UE a voastră”.
Totuși, am întâlnit și alegători care speră la un viitor prosper în Uniunea Europeană și au votat DA pentru modificarea Constituției țării, astfel încât parcursul european să devină ireversibil.
La primele ore ale dimineții „bătea vântul” la cele două secții de votare deschise în orașul Rezina, acolo unde votează și cetățenii din stânga Nistrului. Nu s-au format cozi ca la alte scrutine, nu am văzut alegători aduși în mod organizat. Astfel, am mers la podul peste Nistru ce leagă oraşele Rezina şi Rîbniţa, pod iluminat în 2020 în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană. Atunci, pentru prima dată din 1993, podul a fost iluminat, instalându-se 12 piloni noi și montându-se 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic. Suma totală a investiției în podul de la Rîbniţa şi Rezina a constituit aproximativ 49 de mii de euro, dintre care aproape 34 de mii de euro au fost contribuția Uniunii Europene și 15 mii de euro – cea a autorităților locale din Rezina.
„Ce legătură are acum UE? Nimeni nu va primi Moldova în Europa acum, corect?”
Nici pe pod nu era îmbulzeală. Punctul vamal funcționa în regim obișnuit. Unul dintre primii alegători care trecea vama pe jos în drum spre secția de votare din Rezina e Vasili. Acesta a spus ferm că merge pentru „a da votul împotriva actualei guvernări”, iar ce ține de referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, Vasili a răspuns: „Ce legătură are acum UE? Nimeni nu va primi Moldova în Europa acum, corect? 100% e așa.”
Și Victoria are aceeași opinie, doar că întrebată fiind despre poziția ei față de UE, femeia răspunde din start că va alege NU la referendum.
„Votez împotriva integrării europene, pentru că văd ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană. Acolo e sărăcie totală, producția e la pământ și scumpire la tot. Nu cred că R. Moldova îi va fi mai bine în Europa. Cred că R. Moldova trebuie să meargă pe calea sa, să se gândească la oamenii săi și să ridice nivelul de trai, nu să intre în voie cuiva.”
Olesea ne spune că va vota cu gândul la bunăstare și pace, dar „desigur, împotriva UE”.
„Sper să fie mai bine, să fie locuri de muncă, dar cel mai important – să nu fie război. Ceea ce ține de referendum, suntem împotrivă desigur. Am auzit multe și de toate. Nu vrem în UE”, spune femeia.
Svetlana, pensionară, susține că își dorește „Moldova fără UE, dar să aibă discuții normale cu poporul rus”. Femeia nu pare afectată de faptul că de doi ani Rusia omoară civili în Ucraina.
„Nu-i nimic, vor găsi limbă comună, asta e doar politică între ei, dar poporul – cum a trăit, așa și trăiește. Noi în Rîbnița, cum am trăit în prietenie, așa și trăim”, spune femeia.
„Am votat pentru pace și să nu fie așa ca în Ucraina”
Marina și Diana se întorceau de la vot. Influențate de dezinformare, pace își doresc și ele, dar și o țară fără UE.
„Am votat pentru pace și să nu fie așa ca în Ucraina.” Întrebate cine a început războiul în Ucraina, femeile răspund: „Ucrainenii au început războiul asupra țării lor. Ei s-au pregătit 10 ani ca să atace Donbasul.” La fel de fermă este și poziția lor față de eventuala aderare a R. Moldova la UE.
„Referitor la referendum – nicidecum, NU. Eu consider că nu trebuie să aderăm la UE, ci dimpotrivă, aici în interior să dezvoltăm economia și agricultura, pentru că dacă aici va veni UE, piața noastră va fi invadată de produse străine, iar produsele noastre se vor strica la soare. Pentru ce ne trebuie nouă mere din Grecia, căci au gust de plastic. Nu avem nevoie de mâncare de plastic și de UE”, consideră una din cele două femei.
Femeile recunosc că se informează din mai multe surse media locale.
„Am votat cu gândul la prietenie și pace, așa ca toți aici să vorbească în limba rusă, pentru că, până la urmă, suntem aceeași țară cu R. Moldova”, spune o alegătoare.
Și Vera ne întreabă dacă suntem din R. Moldova, iar întrebată de unde este ea, aceasta răspunde: „Din Transnistria, nu din R. Moldova”. Tot ea accentuează: „Nu am nevoie eu de Uniunea Europeană a voastră”.
„Pe mine mă interesează mai mult să trăim bine cu Rusia”
Reportera ZdG: Ce vreți să schimbați cu votul dvs.?
Vera: Multe vreau eu. Vreau să trăim în prietenie cu toți. Nu am nevoie eu de Uniunea Europeană a voastră, pe mine mă interesează mai mult să trăim bine cu Rusia, să avem resurse energetice ieftine. Așa vor lucra întreprinderile, iar copiii noștri vor reveni acasă. Noi nu ne vedem copiii și nepoții, pentru că ei lucrează în Europa, în Rusia. Trebuie să trăim în prietenie cu toți, cum a fost odată.
Reportera ZdG: Chiar și cu cei care pornesc război?
Vera: Dar cine a pornit războiul? Eu cred că Ucraina a început războiul, nici nu Ucraina, dar America. De asta și zic – nu avem nevoie de Europa voastră, de America.
Femeia mai spune că deși copiii săi lucrează în Uniunea Europeană, aceștia se declară împotriva aderării R. Moldova la UE.
„Copiii mei lucrează în Europa, dar nu susțin integrarea europeană. Ei stau în Europa doar pentru că nu au de lucru acasă, dar și eu, și ei vor să trăiască acasă”, conchide femeia.
Spre amiază, au început a se forma cozi la punctul de trecere a vamei. Cu mașinile proprii, alegătorii din stânga Nistrului mergeau și se întorceau de la votare.
Galina, altă votantă din stânga Nistrului, ne zice că merge la vot indecisă. „A fost foarte puțină informație și încă nu știm pentru cine să votăm. O să citim și o să vedem acolo pe loc”, se plânge aceasta.
Deși copiii săi muncesc și locuiesc în UE, femeia recunoaște că încă nu știe ce ștampilă va aplica sub întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană?”
„Nici despre referendum nu pot spune multe. Copiii mei sunt peste hotare. Copiii spun că acolo e bine, au și cetățenie deja, dar eu nu știu cum să votez. Parcă aș vrea în UE, dar nu știu dacă se va reuși, dacă ne va lua în Europa cu Moldova, cu divizarea asta între Moldova și regiunea transnistreană. Cred că nu vor lua R. Moldova în așa stare în UE”, spune femeia.
Argumentele a doi alegători din regiunea transnistreană care au votat DA la referendum
Iurie și Valerii – sunt doi dintre cei 4816 cetățeni cu viză de reședință în regiunea transnistreană care au votat DA la referendum. Ei și-au afirmat public sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova.
Iurie are 65 de ani și a mărturisit că a votat cu gândul la copiii și nepoții săi.
„Am votat pentru viitorul copiilor și nepoților. Mergem înainte, doar înainte. Am votat și la referendum cu gândul că trebuie să ne apropiem de UE, acolo unde e mai bine. Mă informez cel mai mult de pe canalele de YouTube. Și e greșit să spunem că toți locuitorii din regiunea transnistreană nu vor în UE, sunt și oameni care își doresc aderarea la UE. Eu sper că așa viața va deveni mai bună, vor fi locuri de muncă și salarii bune. Eu, ca pensionar, sper că vom avea o pensie mai mare”, a argumentat bărbatul.
Valerii ne-a spus că se întoarce de la votare cu „gânduri luminoase”.
„Vrem pentru R. Moldova un viitor bun, în componența UE. Mai multă lume crede așa, nu sunt eu singurul”, susține bărbatul.
Întrebat de ce consideră vectorul european necesar dezvoltării R. Moldova, Valeri ne-a zis că „sunt multe lucruri bune, nu poți spune într-un cuvânt. Trebuie să ne pregătim ca să ajungem în UE”, adaugă alegătorul din stânga Nistrului.
În regiunea transnistreană locuiesc 366 532 de cetățeni. La referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE au participat 15 526 de cetățeni, 31,02% dintre aceștia și-au dat votul pentru opțiunea DA, în favoarea vectorului european, în timp ce regiuni controlate în totalitate de autoritățile de la Chișinău precum Bălți (29,42%), Briceni (28,63%), Ocnița (21,06%), Edineț (29,74%) sau Dondușeni (27,16%) au înregistrat un scor mai mic la referendum.
În cadrul scrutinului prezidențial, 5670 de alegători din stânga Nistrului (35,41%) și-au dat votul pentru Alexandr Stoianoglo, 4037 (25,21%) și-au exprimat opțiunea de vot pentru Maia Sandu, 2514 (15,70%) voturi au mers spre Irina Vlah, iar 1187 (7,41%) și-au dat votul pentru Victoria Furtună.