Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Krasnoselski, către funcționarii din…

VIDEO Krasnoselski, către funcționarii din regiune: „Vreau să vă avertizez că nu veți avea sărbători de Revelion. Toți cinovnicii vor trebui să lucreze, de la mic la mare”

Într-o adresare către așa-numitul Consiliu Suprem din stânga Nistrului, pretinsul lider Vadim Krasnoselski a declarat, cu referire la tranzitul de gaze naturale către regiunea transnistreană, că i s-a creat impresia „că nici Rusia, nici Ucraina nu vor să interzică livrarea gazului după 1 ianuarie, doar trebuie de purtat negocieri în această direcție”. Krasnolselski susține că mai curând „nu vede dorință și activizare din partea Moldovagaz și a autorităților din R. Moldova” în acest sens.

Într-un răspuns pentru ZdG, structurile vizate au declarat că nu comentează declarațiile politice ale liderului separatist.

Totodată, Krasnoselski a ținut să anunțe funcționarii din regiune că, „în cazul nelivrării de gaze, nu vor avea sărbătoare de Revelion, ci vor lucra, de la mic la mare”.

Ieri, 11 decembrie, Vadim Krasnoselski, pretinsul lider al regiunii transnistrene, a venit cu o declarație către așa-numitul Consiliu Suprem din stânga Nistrului, în care vorbește despre problema livrării de gaze naturale începând cu 1 ianuarie.

„La 31 decembrie 2024, se încheie contractul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina. În cazul neprelungirii acestui contract, a acestei înțelegeri, gazul natural nu va mai ajunge pe teritoriul regiunii transnistrene. Acestea sunt vorbe seci, informație seacă, dar eu vreau să divulg sensul evenimentelor din aceste zile. Era de înțeles și mai înainte că vor probleme cu prelungirea contractului de tranzitare. Astfel, încă din luna februarie, autoritățile regiunii transnistrene au purtat discuții cu Federația Rusă și cu Ucraina pentru păstrarea tranzitului gazului care ajunge în regiunea transnistreană.

Ce avem astăzi? Ce situație vedem astăzi? Gazul poate ajunge în regiunea transnistreană prin doi căi: prima este cea clasică, cu care ne-am obișnuit, prin Ucraina și a doua, alternativă, care a fost creată acum patru ani este prin Căușeni, prin R. Moldova, adică mai întâi prin România – acesta există și funcționează. Adică variante există, dar înțelegere, nu prea”, spune Krasnoselski.

Totodată, acesta susține că mai degrabă, problema nu ar fi legată de nedorința Rusiei de a livra gaze și nedorința Ucrainei de a permite tranzitul acestora, ci mai degrabă, ar fi „nedorința de negociere din partea autorităților R. Moldova și Moldovagaz”.

„Desigur că apare întrebarea – Cine trebuie să se înțeleagă, cine trebuie să negocieze? Desigur că există așa organizație ca Moldovagaz, sunt reprezentanții de stat din R. Moldova care au dreptul și atribuția din partea președintelui de a negocia, în special reprezentanții din sectorul energetic. Ei și sunt aceia care trebuie să se înțeleagă și să negocieze, este responsabilitatea lor primară și sfântă. Eu vreau ca de la început să lăsăm la o parte speculațiile că cineva nu vrea să permită sau să livreze gazul, asta nu e adevărat. Mie mi s-a creat impresia că nici Rusia, nici Ucraina nu vor să încurce la furnizarea gazului, trebuie doar de purtat negocieri, de semnat acord, trebuie de lucrat în această direcție. La drept vorbind, eu nu văd activizarea sau dorință din partea Moldovagaz în acest sens sau eu nu știu ceva, poate fi și asta. Dar cunosc altceva – când ministrul Energiei a mers recent la Sankt Petersburg și s-a întâlnit cu reprezentanții de rang înalt de la Gazprom și în principiu, a fost un dialog constructiv de furnizare, doar că peste puțin timp, el a fost înlăturat din funcție. Eu nu leg aceasta de negocierile care au avut loc, dar poate fi. Dar apare întrebarea – cine trebuie să vorbească mai departe? Desigur că Moldovagaz și autoritățile din R. Moldova”, a declarat Krasnoselski.

În acest context, Vadim Krasnoselski a vorbit despre posibila criză umanitară cu care se poate confrunta regiunea în cazul nelivrării de gaze naturale.

„Toți trebuie să înțelegem că noi vom avea o situație foarte complicată în cazul în care nu vom avea gaz, dar în același timp, am și suntem furnizorul garantat de energie electrică pe teritoriul R. Moldova. Și din acest motiv, cineva trebuie să se gândească la cetățenii Moldovei, care locuiesc acolo. Și nu trebuie să se speculeze nici pe marginea acestui subiect. Această problemă trebuie să fie rezolvată, dar nu de acuzat un stat sau altul. Din punctul meu de vedere, asta nu este nici corect, nici pe dreptate.

Până în ziua de azi (11 decembrie, n.r.), nicio persoană dintre cei responsabili nu a spus clar „Gaz va fi sau gaz nu va fi”. Nu există așa declarație. Eu m-am adresat cetățenilor din regiunea noastră și le-am zis: „Până în seara zilei de 31 decembrie, această întrebare rămâne a fi încă fără răspuns. Ce trebuie să facem noi?”

Pot să spun ce se poate întâmpla și ce vom decide noi. Pe teritoriul republicii noastre funcționează mai mult de 150 de școli și un pic mai multe grădinițe, instituțiile de învățământ, deci trebuie să organizăm și să garantăm activitatea acestor instituții, pentru că nu toți cetățenii pot să-și ia copiii acasă. Următoarea problemă sunt instituțiile de corecție, 15 la număr, unde copiii și maturii sunt în grija permanentă a statului, și aici trebuie să ne gândim cum să le păstrăm și să le încălzim. Următoarea problemă sunt centrele de plasament pentru bătrâni și centrele pentru persoane cu necesități speciale, și această problemă are nevoie de rezolvare. Desigur, o altă problemă sunt penitenciarele – și aici trebuie să oferim oamenilor căldură. Spitalele, ca să înțelegeți, în mod normal, în regiunea transnistreană se efectuează circa 60 de operații pe zi. Aproximativ 2000 de cetățeni sunt internați, oameni care au nevoie de tratament, e vorba de probleme de sănătate cu situație de risc, boli de inimă, boli oncologice, spitalizare postoperatorie, infecții de tipologie diferită – și noi trebuie să asigurăm căldura pe timp de iarnă acestor instituții și oameni, trebuie să înțelegem asta. E vorba de circa 15 spitale, nu mai vorbesc de policlinici și ambulatoriu. De aceea, suntem preocupați de aceste probleme.

În plus, regiunea transnistreană e gazificată în proporție de 97%. Desigur aceasta e bine, dar și îngrijorător. De regulă, 2/3 din populație locuiește la oraș. Dacă în sate e posibil de făcut focul, în blocurile din oraș, nu. Și la aceasta trebuie să ne gândim.”

Totodată, Krasnoselski a ținut să avertizeze toți funcționarii că „cel mai probabil nu se vor putea bucura de sărbătorile de iarnă”.

„Tocmai de aceasta, Consiliul de Securitate a dat sarcini fiecărui cinovnic să fie la lucru. Și, dragi conducători, vreau să mă adresez vouă: în cazurile menționate mai sus, în cazul nelivrării de gaz, eu vreau să vă avertizez – nu veți avea sărbători de Revelion, va trebui ca noi toți să lucrăm, toți cinovnicii – de la mic, la mare. De aceea, nu vă faceți griji. Ne așteaptă încă multe ședințe, unde vom decide acțiunile fiecăruia, într-o situație sau alta”, a accentuat acesta.

„Chiar și așa, vă rog să nu disperați, soluții există. Totul o să fie bine. Eu mă gândesc că ne va ajunge rațiune pentru ca să înțelegem că trebuie să asigurăm furnizarea, livrarea de gaze și energie electrică și pe malul drept, și pe malul stâng”, a conchis pretinsul lider al regiunii transnistrene.

Contactat de către ZdG, Vadim Ceban, președintele CA Moldovagaz, a declarat că nu poate comenta declarațiile politice ale lui Krasnoselski, negând însă disponibilitatea Rusiei și a Ucrainei de a prelungi contractul de livrare de gaze naturale.

„În primul rând, aceasta este o declarație politică și nu pot să o comentez. În al doilea rând, vreau să menționez că noi avem scrisori oficiale de la operatorul de sistem din Ucraina, de la punctul de interconectare din Sudja și acest punct nu este inclus în punctele de interconectare, la care se aprobă tariful de transport. Acest lucru înseamnă că partea ucraineană nu consideră că, în acest moment, va fi posibil de livrat cantități de gaze. Deci, nu este aprobat nimic, există documente confirmative. În rest, nu pot să comentez declarațiile politice ale lui Krasnoselski”, a declarat Vadim Ceban.

Am solicitat o reacție și din partea reprezentanților Ministerului Energiei, care însă ne-au redirecționat către Biroul pentru Reintegrare. Prin intermediul serviciului de presă, responsabilii au declarat că „Biroul este mereu gata să ofere toate formele de asistență disponibile pentru a asigura protecția cetățenilor săi care locuiesc în regiunea transnistreană”.

„Comunicarea prin canalele bilaterale și multilaterale externe se realizează prin autoritățile competente ale R. Moldova, în corespundere cu prioritățile stabilite.

În partea ce ține de Tiraspol, Chișinăul, în repetate rânduri, a reiterat că este mereu deschis spre un dialog constructiv și este gata să ofere toate formele de asistență disponibile pentru a asigura protecția cetățenilor săi care locuiesc în regiunea transnistreană a R. Moldova”, se arată în răspuns.

Pe 1 ianuarie 2025, un contract major care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se va încheia. Astfel, țările care folosesc ruta de tranzit ucraineană vor fi nevoite să caute alternative.

Prim-ministrul Dorin Recean a punctat că va face „tot ce depinde de noi, ca să ne asigurăm că fluxurile de gaze sunt stabile, consumatorii sunt asigurați și este stabilitate, inclusiv în regiunea transnistreană”.

Pe 18 noiembrie, în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că instituția pe care o conduce a elaborat un plan de iarnă privind aprovizionarea cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Acesta conține inclusiv „măsuri pentru scenariul în care concernul rusesc Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025”.

Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă în Ucraina, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.

În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, pentru o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rus a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz din Federația Rusă zilnic tranzitează Ucraina, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.