Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Italia susține parcursul european…

VIDEO Italia susține parcursul european al R. Moldova, afirmă președintele Sergio Mattarella. Ce documente au fost semnate în timpul unei conferințe de presă susținute de șefa statului și președintele Italiei

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Președinta Maia Sandu a susținut marți, 18 iunie, o conferință de presă comună cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care efectuează o vizită de lucru în R. Moldova. Oficialul italian a declarat că țara sa susține parcursul european al R. Moldova.

În cadrul conferinței au fost semnate două documente: Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru 2024 – 2027 de către ministrul Culturii al R. Moldova și viceministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, precum și Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la UE între viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, și viceministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Republicii Italiene, Edmondo Cirielli.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Maia Sandu: „Sunt onorată să găzduiesc prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în R. Moldova. Vizita dvs. transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru țara noastră, în special în contextul actual complicat de securitate regionale. Vă salut astăzi la Chișinău după exact trei ani de la vizita mea oficială la Roma, unde m-ați găzduit cu multă deschidere și căldură. Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie (…). Mă bucur să constat că, în acești ani, Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse, în beneficiul cetățenilor țărilor noastre. Astăzi R. Moldova este angajată ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Apreciem sprijinul Italiei pentru parcursul european al țării noastre. Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a R. Moldova reprezintă un nou și puternic semn de sprijin. Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că țara noastră are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Îndemn toți concetățenii noștri – și cei de acasă, și cei din diasporă – să participe la referendumul privind integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, care va avea loc în luna octombrie (…)”.

Sergio Mattarella: „(…) R. Moldova a suferit direct de pe urma consecințelor conflictului din Ucraina. Italia s-a oferit să contribuie la reducerea acestor efecte. Este un adevărat angajament pentru viitor, în cadrul Platformei pentru dezvoltarea Moldova (…). Italia sprijină cu convingere parcursul european al Moldovei la UE (…)”.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, vizita lui Sergio Mattarella este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în R. Moldova, Italia fiind „unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre”. În ceea ce privește cooperarea economică, Italia este al șaselea partener comercial al R. Moldova, cu peste 1200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră. 

Cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella, luni, la Palatul Republicii a fost organizat un concert care va onora opera lui Giacomo Puccini. Iar marți, 19 iunie, președinta Maia Sandu îl va întâmpina la Președinție pe omologul său italian, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii oficiale, iar ulterior vor susține o conferință de presă comună.

Sergio Mattarella s-a născut la Palermo la 23 iulie 1941. Primul mandat de președinte al Italiei l-a obținut pe 31 ianuarie 2015. Pe 29 ianuarie 2022 a fost reales în această funcție.