Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Interlopi eliberați | Închisoare pentru…

VIDEO Interlopi eliberați | Închisoare pentru Irina Lozovan și soțul său | Cum a fugit Nesterovschi în stânga Nistrului | SĂPTĂMÂNA DE GARDĂ

Sursa foto: Colaj ZdG

Organele de drept au condamnat-o la 6 ani de închisoare pe deputata Irina Lozovan și au anunțat-o în căutare. Ce pedeapsă a primit soțul deputatei transfuge și cum a reușit un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, să fugă în regiunea transnistreană ajutat de ambasada rusă, vă spunem în această ediție. Tot astăzi vă spunem ce prevăd noile modificări la bugetul de stat.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Deputata Olesea Stamate, fostă președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a parlamentului, a fost exclusă din PAS și i s-a cerut să-și depună mandatul. Reacția PAS vine în contextul scandalului legat de unele modificări legislative, făcute în 2022, care au permis eliberarea din penitenciar a unor interlopi condamnați la detenție pe viață, printre care Iurie Radulov alias „Babior”, care între timp a reușit să fugă din R. Moldova. Un alt condamnat eliberat a fost Alexander Sinigur. Acesta însă a fost reținut din nou, pe un alt dosar. În comunicatul Partidului Acțiune și Solidaritate se spune că, citez, „din cauza unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață”.

De cealaltă parte, Stamate susține că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”. Un articol amplu la acest subiect e de găsit pe zdg.md

Deputata Irina Lozovan, afiliată lui Ilan Șor, a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul în care era învinuită de acceptarea finanțării ilegale a unui partid politic din partea unui „grup criminal organizat”. Soțul parlamentarei, Pavel Gîrleanu, vizat și el în cauza penală, a primit 5 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată pe 31 martie de Judecătoria Chișinău. Nici deputata transfugă și nici soțul acesteia nu s-au prezentat la judecătorie pentru a-și afla sentința, motiv pentru care instanța a dispus anunțarea lor în căutare. Conform procurorilor, Irina Lozovan, fiind membră a Partidului „Renaștere”, acționând prin înțelegere prealabilă cu soțul ei, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii politice din partea unui „grup criminal organizat condus de Ilan Șor”. Lozovan avea rolul de a convinge cât mai mulți primari și consilieri locali să adere la Partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Șor.

Marcel Dumbravan, procurorul-șef interimar, Procuratura Anticorupție: „Inculpații ar fi încercat să-l recruteze pe primarul orașului Ocnița, promițându-i un milion de lei personal și un alt milion de lei alocați Primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „Renaștere”. Deși primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, inculpații ar fi continuat acțiunile de convingere și, la 2 august 2023, soțul deputatei i-ar fi transmis primarului suma de 30 000 dolari SUA, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan de la sediul Partidului „Renaștere”, care proveneau de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor”.

Iar colegul de partid al Irinei Lozovan, deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat recent și el la 12 ani de închisoare, se ascunde de justiție, cel mai probabil, în regiunea transnistreană. Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, acuză Ambasada Federației Ruse în R. Moldova că l-a ajutat pe Nesterovschi să fugă în stânga Nistrului, pentru a se sustrage de la pedeapsa penală. Potrivit SIS, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, Nesterovschi a fost surprins de camerele de supraveghere intrând pe teritoriul Ambasadei ruse la Chișinău.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate: „În intervalul orelor 21:00 și până după miezul nopții a fost sesizată o activitate atipică a diplomaților ruși pentru orele nopții, deplasându-se spre clădirea ambasadei în afara orelor de program. Ulterior, pe 19 martie 2025, ziua în care era planificată ședința de judecată, la ora 11:19, un microbuz de model Mercedes Sprinter cu numere diplomatice ale ambasadei ruse a părăsit teritoriul ambasadei, iar peste o oră, microbuzul a fost fixat la postul vamal intern „Gura Bîcului”, deplasându-se cu viteză în regiunea transnistreană”.

La câteva ore după declarațiile directorului SIS, ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova. Acestuia i-a fost transmisă o notă prin care trei angajați ai misiunii diplomatice au fost declarați persoane indezirabile. La ieșirea din clădirea Ministerului de Externe, Oleg Ozerov a calificat acuzațiile SIS drept „nefondate”. Întrebat de jurnaliști dacă Nesterovschi s-a aflat pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse pe 18 martie, diplomatul a spus că el nu poate confirma acest lucru.

Oleg Ozerov, ambasadorul desemnat al Rusiei în R. Moldova: „Mi s-a spus că el, chipurile, a venit la ambasadă la 20:15. La această oră eu eram la reședință, iar ce ține de domnul Nesterovschi, eu nu-l cunosc și nici nu l-am cunoscut vreodată. Am aflat din presă numele lui de familie”.

Miercuri, diplomații ruși declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova au fost conduși la Aeroportul Internațional Chișinău de către reprezentanți ai blocului „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor. Cu drapele ale Rusiei în mâini, oamenii mobilizați la aeroport au interpretat melodia „Katiusha”, din repertoriul militar-sovietic.

Evghenia Guțul, cercetată în dosarul privind gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale, rămâne după gratii. Curtea de Apel Centru a respins, miercuri, recursul avocaților bașcanei, care au cerut eliberarea acesteia. Guțul a fost prezentă la ședința de judecată prin videoconferință. În timp ce judecătorii examinau demersul avocaților, mai mulți susținători ai bașcanei Autonomiei Găgăuze au protestat în fața instanței de apel. Pe 28 martie, Judecătoria Chișinău a dispus plasarea Evgheniei Guțul în arest preventiv pentru 20 de zile, după ce aceasta a încercat să părăsească țara deși avea o interdicție în acest sens.

Guvernul britanic a sancționat, pe 2 aprilie, organizația „Evrazia”, afiliată fugarului Ilan Șor, pe directoarea organizației, Nelli Parutenco, pe deputata Marina Tauber și fosta lideră a Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Astfel, agenților pro-Kremlin, așa cum îi numește guvernul britanic, le-au fost înghețate activele și impuse interdicții de călătorie. Comentând măsura luată de guvern, ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat: „nu vom sta cu mâinile încrucișate în timp ce Rusia subminează democrația și statul de drept, amenințând securitatea națională a țărilor partenere”.

Procurorii anticorupție au finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința deputatei Marina Tauber, cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor. La această cauză penală a fost conexat și procesul în cadrul căruia Tauber este acuzată de amestecul în înfăptuirea justiției. Conform Procuraturii Anticorupție, cauza a fost expediată în instanță în iunie 2023, timp de 1 an și 9 luni fiind desfășurate 103 ședințe de judecată, în cadrul cărora au fost audiați peste 40 de martori și au fost cercetate probe materiale. În perioada următoare vor fi examinate probele apărării.

Ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a efectuat, miercuri, o vizită oficială în R. Moldova. În timpul unei conferințe de presă susținute împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, șefa diplomației germane a anunțat că țara sa va oferi R. Moldova un pachet de ajutor în valoare de 37 de milioane de euro.

Annalena Baerbock, ministra de externe a Germaniei: „În următorii doi ani, la nivel european, dar și german, vom sprijini și mai puternic independența energetică a Moldovei și integrarea sa completă pe piața energetică europeană”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Pe plan economic, Germania este al cincilea partener comercial al nostru și al șaptelea investitor al capitalului. Avem în R. Moldova peste 400 de companii cu capital german care oferă mii de locuri de muncă”.

Annalena Baerbock a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu. Discuțiile s-au axat pe subiecte privind parcursul european al R. Moldova, sprijinul bilateral și securitatea regională.

Guvernul a aprobat, joi, modificări la bugetul de stat pentru anul 2025, incluzând circa 8 miliarde de lei din partea Uniunii Europene. Astfel, pentru sporirea rezilienței energetice, sunt prevăzute 3,66 miliarde de lei. 3,8 miliarde de lei vor fi redirecționate către Planul de creștere economică pentru R. Moldova, care presupune inclusiv repararea mai multor drumuri locale și regionale. Câte 200 de milioane de lei vor fi direcționate în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii; pentru renovarea blocurilor alimentare din școli. Cât privește salarizarea în sectorul bugetar, vor fi alocate 300 de milioane de lei. De mijloace suplimentare, și anume 100 de milioane de lei, va beneficia și Fondul Național de Mediu. De asemenea, ar urma să fie susținută restabilirea segmentului de la Văleni a liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești și reparația liniei de cale ferată de la stația Prut-2.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Această alocare bugetară este posibilă doar datorită sprijinului prietenilor noștri, mă refer la UE și țări membre ale UE. Anume banii oferiți de UE – finanțări gratuite – ne permit să oferim compensații semnificative la lumină și căldură. Bugetul +Plus este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvern pentru investiții și creștere economică”.

Olga Bondarciuc, notara implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, a pierdut litigiul cu Ministerul Justiției și rămâne în continuare fără licența care i-a fost retrasă în 2022. Decizia Judecătoriei Chișinău a fost pronunțată pe 3 aprilie. În prezent, Olga Bondarciuc este cercetată pentru fals în acte publice, pentru că ar fi autentificat mai multe acte ce vizează afacerile fugarilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. Totodată, femeia are statut de învinuită și în dosarul „Fraudei bancare”, pentru declarații mincinoase în cadrul unui proces penal. 

Săptămâna aceasta, președintele american Donald Trump a anunțat noi tarife vamale pentru 70 de țări. În cazul R. Moldova au fost aplicate tarife vamale de 31%. Premierul Dorin Recean a declarat că aproximativ 2,5% din comerț va fi afectat de decizia Administrației Trump. Ce spun experții despre măsurile lui Donald Trump, aflați de pe zdg.md.

Într-o investigație recentă, Ziarul de Gardă a constatat că nu mai puțin de 27 de persoane din grupul de inițiativă al Irinei Vlah au candidat, dețin sau au deținut funcții elective, fiind înaintați de partidele controlate de Șor, care fac parte din Blocul „Victorie”. Unii dintre ei conduc acum organizații teritoriale și primare ale Partidului „Inima Moldovei” al fostei bașcane a regiunii găgăuze. Solicitată de ZdG pe acest subiect, Irina Vlah, împreună cu alți membrii partidului său, au acuzat că Ziarul de Gardă ar fi „ziar de guvernare”, că ar fi primit bani pentru propagandă din partea USAID și că ar fi finanțat de… Ilan Șor.

Într-un material video publicat recent pe canalul nostru de youtube trecem în revistă etapele din cariera de politician a primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Cu un trecut pro-rus, Ceban și-a fondat propriul partid, declarat pro-european, iar tribuna Primăriei este deseori folosită pentru promovarea acestuia. Întregul material e de găsit pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.