Includerea lui Șor, Tauber și Guțul în Mirotvoreț, o nouă asistență din partea UE, sportivi moldoveni la așa-numitele Jocuri Olimpice din Rusia și GagauziyaLand | Săptămâna de Gardă
Legea cetățeniei române a fost modificată. Cum ar putea să te afecteze noile măsuri? Afla cine în afară de Ilan Șor se regăsește în baza de data ucraineană Mirotvoreț, cum au ajuns sportivii moldoveni să participe la așa-numitele Jocuri Olimpice din Rusia, dar și când va începe R. Moldova negocierile cu Uniunea Europeană.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Magistrații Înaltei Curți au declarat, joi, drept neconstituționale modificările operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău, de la 3 la 5 ani. Decizia vine în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Mai exact, Curtea Constituțională a stabilit că amendamentele nu au fost supuse unei proceduri corespunzătoare de dezbatere și votare. Decizia este definitivă și a intrat în vigoare la data adoptării.
Oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber și bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, au fost incluși în baza de date ucraineană „Mirotvoreț”, aceștia fiind considerați inamici ai securității naționale a Ucrainei. Șor este acuzat de „negarea agresiunii ruse asupra Ucrainei”și „participarea în procese de destabilizare a vieții social-politice în țările din spațiul post-sovietic”. Lui Tauber, o acolită a fostului deputat fugar, îi sunt aduse aceleași acuzații. Iar bașcana Evghenia Guțul este învinuită de „incitare la ură interetnică” și „răspândirea narațiunilor propagandistice ale Kremlinului”. În Podcastul ZDCe, expertul politic Ion Tăbârță ne-a vorbit despre semnificația acestei măsuri.
Două milioane de euro vor fi oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană, pentru pregătirea forțelor de ordine. Proiectul EU4Public Order va fi implementat pe parcursul a trei ani, începând cu luna iulie 2024.
Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Astfel, pe 25 iunie Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Preşedinta Comisiei Europene în exerciţiu, Ursula von der Leyen, a calificat decizia drept „un pas uriaș” în drumul către UE și a dat asigurări că instituția va fi alături de R. Moldova și Ucraina. Decizia de începere a negocierilor a fost salutată și de șefa statului, Maia Sandu. Vineri, președinta Maia Sandu a semnat Decretul pentru inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov în calitate de negociatoare-șefă din partea țării noastre.
Siegfried Mureşan, reales în funcția de vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat că va continua să susțină R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai fostei Direcții asistență socială a Primăriei municipiului Bălți. Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, miercuri, percheziții la mai multe persoane implicate într-o schemă de corupție. În urma descinderilor, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, iar o șefă de secție din cadrul fostei Direcții a fost reținută pentru 72 de ore. Conform organelor de drept, în urmă cu doi ani, factori de decizie din cadrul fostei Direcții, profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice și psihice, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. De asemenea, organele de drept examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al fostei Direcții de profil a Primăriei municipiului Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii.
După o pauză de peste două luni de la examinarea dosarului, ședința de la Curtea Supremă de Justiție din 18 iunie în care urma să fie examinat recursul depus de avocații oligarhului Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care fostul deputat fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a fost contramandată. Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, motivul ar fi demisia lui Boris Talpă, unul dintre judecătorii care examinează dosarul. Deocamdată nu a fost stabilită următoarea ședință de judecată.
Construcția parcului de distracții „GagauziyaLand”, una dintre principalele promisiuni electorale ale bașcanei Evghenia Guțul, nu este doar un proiect nefinalizat, dar și un motiv de campanie împotriva guvernării de la Chișinău. Conducerea autonomiei găgăuze acuză Guvernul și Președinția că ar pune piedici în calea construcției acestui parc – prin diverse controale care sunt efectuate pe șantier. De cealaltă parte, autoritățile de control din domeniul construcției susțin că au depistat mai multe nereguli. Ancheta integrală poate fi văzută pe canalul de YouTube al Ziarului de Gardă.
Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, în cadrul vizitei sale de lucru în țara noastră în perioada 17-18 iunie, a declarat că susține parcursul european al R. Moldova.
Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene: „Am confirmat doamnei președinte aprecierea noastră pentru eforturile depuse de Chișinău în calea reformelor, în ceea ce privește statul de drept și sectorul judiciar. Suntem foarte bucuroși de aprobarea iminentă a cadrului de negocieri și pentru convocarea conferinței interguvernamentale”.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi, Ucraina apără nu doar țara lor, dar și Moldova. Ea apără întreaga Europă. Italia a fost și este alături de Ucraina, lucru pentru care vă suntem recunoscători”.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a refuzat să se prezinte în fața Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului, pentru a oferi informații în legătură cu scrisoarea în care era vizată fosta membră a comisiilor pre-vetting și vetting, Tatiana Răducanu. În schimb, Veronica Dragalin a expediat o scrisoare în care susține că „audierea unui procuror sau judecător indiferent de funcția deținută se situează în afara cadrului legal”. Totuși, în cazul unor neclarități, afirmă șefa Procuraturii Anticorupție, instituția va comunica în scris răspunsurile la întrebările Comisiei.
Sistemul de justiție, aflat în plină reformă, a trecut la începutul lunii mai printr-un scandal. Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, a depus cerere de demisie la scurt timp după ce, în spațiul public, a apărut o scrisoare semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se spune că „Răducanu este apropiată și a executat comenzile lui Platon, Colenco și Șor”. Fosta membră a comisiilor pre-vetting și vetting a respins acuzațiile.
Compania „Bucuria” a fost sancționată cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”. Decizia a fost luată de Consiliul Concurenței, în urma unor plângeri depuse de întreprinderile străine care fabrică produse de cofetărie similare și de către importatorul oficial al acestora în R. Moldova. Astfel, întreprinderii i s-a cerut să retragă de pe piață produsele de cofetărie „MU” și „PARKUR”. De cealaltă parte, reprezentanții companiei „Bucuria” declară că firma folosește legal cele două mărci și că vor ataca decizia în instanța de judecată.
Șase sportivi din R. Moldova riscă să fie sancționați după participarea la Jocurile BRICS, o versiune rusească a Jocurilor Olimpice. Aceștia ar fi plecat în Rusia fără avizul autorităților de la Chișinău. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au deschis o anchetă internă. Dacă se va constata că federațiile de sport au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea ar putea rămâne fără finanțare. Conform Europei Libere, trei sportivi reprezintă naționala R. Moldova la sambo, unul – la gimnastica ritmică, altul la judo, iar altul – la proba de belt wrestling. Ediția din acest an a Jocurilor BRICS se desfășoară în perioada 12-23 iunie în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse.
Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani. Legislaţia actuală prevede că, pentru acordarea cetăţeniei unui cetăţean străin căsătorit cu un român sau o româncă, acesta trebuie să locuiască cel puţin cinci ani în România.
Doliu în lumea culturii. Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din R. Moldova, supranumit tatăl lui Guguță, a decedat la vârsta de 92 de ani. Spiridon Vangheli a scris proză pentru copii care a fost tradusă în peste 40 de limbi. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel” și „Băiețelul din coliba albastră”.
În timp ce trupele ucrainene încearcă să țină piept agresiunii ruse, președintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială în Coreea de Nord, unde a semnat cu dictatorul Kim Jong Un un acord. Pactul prevede o clauză de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre cele două țări. Tot în această săptămână autoritățile române au declarat că vor transmite Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit României, declarând că „această contribuție crucială ne va consolida scutul aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă”. Joi, Uniunea Europeană a convenit în privința unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând pentru prima dată livrările de gaze naturale lichefiate. Noile măsuri ar urma să limiteze capacitatea Rusiei de a obține finanțare pentru războiul din Ucraina.
Pe parcursul lunii mai, spațiul public a fost intoxicat cu mesaje despre „anexarea” Republicii Moldova de către România. Colega noastră Mariana Colun a contrapus narațiunile celor care promovează aceste idei cu fapte, pentru a dezvălui adevărul. Ce spun la acest subiect analistul de politică externă Mihai Isac și jurnalistul cu cetățenie rusă Ivan Sveatcenko, aflați din materialul video integral publicat pe canalul YouTube al Ziarului de Gardă.