Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   VIDEO/ „Îi invit pe deputați…

VIDEO „Îi invit pe deputați măcar pentru o zi să lucreze în școală”. Voci de la protestul dascălilor

Un nou protest al profesorilor a avut loc joi, 19 decembrie, în fața Legislativului. Anterior, la 13 decembrie, ora 10:00, pe un frig de -2°C, zeci de profesori, educatori și membri ai Confederației Naționale a Sindicatelor s-au adunat în fața Parlamentului. „Cu așa salarizare, grădinița, școala moare”, „Profesorului – un trai decent. Acum”, „Investiți în Educație”, „Suntem profesorii acestei țări” –  cu astfel de pancarte în mâini, cei adunați scandau „Vrem salarii decente”. De la tribună, o profesoară afirma: „Credeți-ne că nimeni dintre noi nu și-a dorit un astfel de brad împodobit cu nemulțumiri (pancarte, n.r.), dar ne-a ajuns cuțitul la os”. Aceștia au cerut majorări salariale de 35%, nu de 9%, așa cum au propus autoritățile în bugetul pentru anul 2025.

Protest în fața Parlamentului, 13 decembrie. foto: Confederația Națională a Sindicatelor 

Ion Țapu este profesor de educație fizică la o universitate din capitală. Acesta se plânge că salariul nu-i ajunge nici pe jumătate pentru toate cheltuielile și e nevoit să caute de lucru cu ziua când nu are ore la universitate. 

Ion Țapu, profesor de educația fizică, Chișinău

„Profesorii sunt ultima treaptă la priorități, după cum se vede. Salariul e foarte-foarte mic. La un stagiu de 28 de ani, eu primesc un salariu de 9600 de lei. Ne ajunge doar de facturi, mai ales în perioada rece. Împărțim așa pentru fiecare săptămână, pentru ca să ne ajungă până la sfârșitul lunii de mâncare”, se plânge profesorul. 

„Elevii văd, elevii observă cum sunt îmbrăcate cadrele noastre didactice”

Igor Arseni este și el profesor universitar. Susține că protestul este pașnic și respectuos –  asta trebuie să rețină parlamentarii.    

Igor Arseni, profesor universitar, Chișinău

„Am venit să accentuăm că susținem conducerea țării într-un parcurs european, dar în același timp, vrem să fim tratați la egal ca și profesorii din Uniunea Europeană. Mărirea salariului cadrelor didactice este o necesitate care influențează direct asupra calității în educație, asupra predării lecțiilor de bună calitate, căci noi avem deja experiență în a economisi și a ne mulțumi cu puținul. Nu mai vorbesc de faptul că elevii văd, elevii observă cum sunt îmbrăcate cadrele noastre didactice și chiar cerem mărirea salariului pe bună dreptate, căci 35 de ani nu s-a acordat atenție educației”, susține profesorul universitar. 

Tatiana e psihopedagogă și activează într-o grădiniță pentru copii cu necesități speciale. Lucrează în domeniu de 38 de ani și recunoaște că salariul nu-i ajunge  de la o lună la alta. O mai ajută copiii, care muncesc peste hotare. 

Tatiana, psihopedagog, Chișinău

„La noi vin copilașii care pe urmă vor munci la viitorul țării. Și aceștia din Parlament tot au venit de la grădiniță și de la școală, de la banca școlară și de la patul din grădiniță, de aceea trebuie să se uite la noi, la fața noastră și să se gândească și la noi”, își justifică Tatiana prezența la protest. 

„Profesorul este flămând, este plin de datorii, astfel, care este viitorul educației în țara noastră?” – spune din mulțime o altă participantă. 

Vera este învățătoare într-un sat din raionul Cimișlia. Aceasta spune că și soțul ei este cadru didactic, dar pentru a putea porni construcția unei case, soțul ei a fost nevoit să renunțe la pedagogie și să meargă la muncă peste hotare. 

„Vrem să fim auziți de către guvernare, să fie apreciată munca noastră și să primim un salariu pe potriva muncii noastre, căci munca noastră nu se încheie odată cu încheierea programului de muncă. Mergem acasă – scriem, studiem, controlăm caiete, proiectăm lecțiile de mâine, putem să stăm până noaptea târziu și uneori și până dimineața”, povestește învățătoarea. 

„Noi investim și trup, și suflet, și energie în elevii noștri, care sunt viitorul de mâine. Mergând în fața copiilor, suntem ca o oglindă, ei fac tot ce văd la noi, suntem oglinda lor. Tocmai de aceasta, trebuie să fim și noi bine  și mulțumiți”, mai spune învățătoarea. 

„Munca unui învățător, căci nu este doar ceea ce se vede în 45 de minute, într-o lecție”

Ala Moroi e învățătoare în Hîncești. Aceasta mărturisește că salariul de învățătoare nu-i acoperă nici jumătate din cheltuieli. Din acest motiv, crește porci și vite pentru a le vinde, dar și fructe, legume. Învățătoarea crede că dacă măcar pentru o zi, deputații ar renunța la fotoliile din Parlament și ar merge în locul cadrelor didactice, reformele în învățământ s-ar mișca cu altă viteză. 

 Ala Moroi, învățătoare, r. Hîncești

„Eu îi invit pe deputați măcar pentru o zi să vină în școală, să vadă ce înseamnă cu adevărat munca unui învățător, căci nu este doar ceea ce se vede în 45 de minute, într-o lecție. Efortul unui pedagog este mult mai mare, presupune o pregătire foarte minuțioasă pentru activitatea cea de 45 de minute. Pe lângă aceasta, sunt lecții de planificat, caiete de verificat, procese verbale, adunare cu părinții. E o activitate complexă, care cere multă dedicare. Tocmai de aceasta, cerem salariu pe măsura muncii noastre”, povestește învățătoarea. 

„Fără educație nu putem asigura viitorul unei țări, mai ales că ne vrem moderni și europeni. Și eu îmi doresc să muncesc acasă, pentru ca și copiii mei să trăiască într-o țară europeană”, mai accentuează Ala Moroi. 

O altă profesoară, care se plânge că lucrează „pe un salariu jumătate” pentru a-și câștiga pâinea, afirmă că este mult prea obosită și nu e mulțumită de calitatea procesului educațional. 

„Nu mai zic de salariul nostru mizer, dar ne confruntăm și cu situații de discriminare, și de bullying. Chiar parcă au uitat cu toții de noi”, mărturisește profesoara. 

În aceste condiții, ea recunoaște că singurul lucru care o motivează să muncească sunt „ochișorii curioși ai elevilor și dragostea față de țară”.

După o oră de pichetare, în fața cadrelor didactice a ieșit președintele Parlamentului, care le-a promis că vor fi căutate soluții pentru a le mări leafa. 

La 16 decembrie, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor au mers din nou la discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Pentru că cele două părți nu au ajuns la un consens, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor au anunțat despre faptul că joi, 19 decembrie, dată la care este anunțată lectura a doua asupra Proiectului Bugetului pentru 2025, vor picheta repetat Parlamentul R. Moldova.

Prima revendicare a manifestanților este stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. O altă revendicare ține de majorarea cu 35% a salariilor cadrelor didactice. Totodată, sindicaliștii cer alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea profesorilor cu tratamente la centre de reabilitare și recuperare.