Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Generalul moldovean care ar…

VIDEO Generalul moldovean care ar fi transmis informații rușilor, peste 30 de percheziții în dosarul „Interpol”, noi judecători la CSJ și indemnizații unice pentru absolvenții facultăților de pedagogie | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Șeful biroului Interpol din R. Moldova și alți funcționari de rang înalt sunt suspectați de implicare într-o schemă de corupție „de milioane de dolari”, iar un fost comandant al Armatei Naționale, cu grad de general, ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești, transmițându-le informații de pe teritoriul Republicii Moldova. Tot în această săptămână, paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, Marinei Tauber și Evgheniei Guțul au fost restricționate de gigantul american Meta.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, șeful Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului de Interne, Mihail Vodă, președintele Comisiei de Control al Fișierelor Interpol, Vitalie Pîrlog, și avocatul Oleg Mîța au fost reținuți, marți, într-un dosar de corupție. Aceștia, precum și persoane din alte țări, sunt cercetați penal pentru că ar fi blocat publicarea sau ar fi șters notificările roșii ale Biroului Interpol care anunță căutarea internațională a infractorilor din diverse țări. Procurorii moldoveni și francezi, cu asistența Biroului Federal de Investigații al Statelor Unite, au efectuat pe 4 iunie peste 30 de percheziții în cadrul dosarului. Conform șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme de corupție s-ar ridica la „câteva milioane de dolari SUA”. Joi, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a șefului Biroului Interpol de la Chișinău. Reprezentanții Guvernului susțin că Ministerul Afacerilor Interne este deschis să furnizeze toate datele necesare pentru anchetă.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Pe linia Guvernului este toleranța zero față de orice acțiuni ilegale și angajamentul acestui guvern pro-european pentru a combate corupția și pentru a combate orice acțiune ilicită, fie că vorbim despre persoane în funcții publice, fie că vorbim despre persoane în funcții din mediul privat dar care încalcă legislația”.

Procuratura Anticorupție a intentat un dosar penal pe 2 aprilie 2024 în baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței. De asemenea, instituția susține că a solicitat asistența FBI în prelucrarea dispozitivelor digitale care au fost ridicate în timpul perchezițiilor.

Comisia Europeană a recomandat vineri, 7 iunie, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova și Ucraina. În timpul unei reuniuni la Bruxelles, reprezentanții Comisiei Europene le-au spus ambasadorilor celor 27 de state membre că  toate etapele au fost îndeplinite de către cele două ţări. La scurt timp după anunțul Comisiei Europene, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a spus că R. Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE.

Fostul comandant al Armatei Naționale a R. Moldova Igor Gorgan ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești. Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la The Insider, generalul de brigadă Igor Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică din R. Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării. La scurt timp după apariția anchetei, reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că toate informațiile sunt atent verificate și analizate de specialiști. Serviciul de Informații și Securitate a confirmat pentru ZdG informațiile prezentate în investigația jurnalistică. 

Igor Gorgan a fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, formațiune care l-a promovat prima dată în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale. În iulie 2019 a fost numit din nou în această funcție, iar în 2021 a fost demis de către președinta Maia Sandu, la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi. Miercuri, 5 iunie, ca urmare a dezvăluirilor din presă, Igor Gorgan a fost suspendat din funcția de șef al securității agenției ONU pentru refugiați în R. Moldova. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Paginile de Facebook ale oligarhului fugar Ilan Șor, deputatei Marina Tauber și bașcanei Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, nu mai pot fi accesate. De asemenea, este indisponibilă și pagina oficială a fostului partid „Șor”. Reprezentanții companiei americane Meta au comunicat, la solicitarea Ziarului de Gardă, că acțiunile împotriva lui Ilan Șor și a asociaților săi au fost întreprinse în corespundere cu Politicile Meta privind organizațiile și persoanele periculoase.

Magistrata Stella Bleșceaga și avocatul Vladislav Gribincea vor fi propuși președintei Maia Sandu pentru numirea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, după ce au obținut peste 75% din punctajul maxim acumulat în cadrul concursului. Miercuri, șapte candidați la funcțiile de judecător la CSJ au fost audiați de Consiliul Superior al Magistraturii. Ion Munteanu, numit recent procuror general, s-a retras din concurs, iar alți cinci pretendenți nu au trecut etapa interviului. Iar Viorel Botnaraș, de la Judecătoria Hîncești, Lorina Ciubotaru, de la Judecătoria Chișinău, și Silvia Slobodzean, de la Judecătoria Strășeni, au fost numiți în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani, conform unor decrete promulgate de președinta Maia Sandu. Anterior, candidaturile celor trei au fost respinse de șefa statului, unii dintre aceștia fiind suspectați de probleme de integritate.

Fosta deputată Arina Spătaru, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea fostului deputat fugar Ilan Șor, a fost audiată, săptămâna aceasta, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice, unde deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, sunt vizați. Spătaru a menționat că deputata Irina Lozovan deținea „funcția de executor” și că deputatul Alexandr Nesterovschi este cel care, de fapt, „dădea indicații”. Aceasta a mai declarat în fața instanței că Șor le achita câte cinci mii de dolari lunar deputaților racolați pentru partidul «Renaștere»”, prin intermediul deputatului Nesterovschi, care, pentru a intra în posesia banilor, citez „mergea la cafenea, lăsa mașina deschisă, bea o cafea și apoi, când se întorcea, găsea pachetul cu bani în mașină”, citat încheiat. Mai multe mărturii făcute de Arina Spătaru în fața instanței găsiți în articolul publicat pe site-ul nostru – zdg.md.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, marți, zeci de percheziții în nordul țării în cadrul unor dosare pornite pe fapte de corupție. Sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor angajați ai Serviciului Fiscal de Stat din oficiile teritoriale Bălți, Șoldănești, Soroca, Fălești și Florești. În urma descinderilor, 1,5 milioane de lei au fost ridicați de oamenii legii, iar șefa adjunctă a Direcției Generale Control din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Liliana Mosorete, a fost reținută. Joi însă aceasta a fost eliberată. 

Primarul satului Boldurești, din raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal un adolescent și a fugit de la locul accidentului, a fost trimis pe banca acuzaților după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat, miercuri, finalizarea urmăririi penale. Conform procurorilor, după ce l-a lovit cu mașina pe adolescent, primarul și-a continuat drumul, fără a-i acorde ajutor victimei, așa cum era obligat de lege. Mai mult decât atât, acesta ar fi apelat la un prieten, pentru a-l ajuta să ascundă urmele infracțiunii. Bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani. Cumulativ, pentru părăsirea locului accidentului, primarul riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Procuratura Anticorupție ar urma să ocupe fosta clădire a Procuraturii Generale, care, în prezent, ține loc de sediu pentru Autoritatea Națională de Integritate și pentru Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor. Potrivit surselor ZdG, angajații Serviciului Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor ar fi fost informați despre faptul că ar trebui să elibereze sediul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că instituția analizează această opțiune, menționând că discuțiile sunt în desfășurare pentru a identifica, citez „soluții optime care să respecte interesele și continuitatea activității tuturor instituțiilor implicate”. În prezent, Procuratura Anticorupție împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție, iar anterior Veronica Dragalin a declarat că o prioritate pentru anul 2024 este obținerea unui sediu pentru PA.

Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică de 200 de mii de lei în primii 5 ani de activitate didactică. Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Guvernului. Pe lângă indemnizațiile unice, tinerii specialiști angajați în funcții didactice vor mai beneficia de compensarea cheltuielilor în primii 5 ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ, în mărime de 1000 de lei lunar, și pentru consumul de energie electrică și termică, în mărime de 3000 lei anual, dacă activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din Autonomia Găgăuză. Conform autorităților din educație, în anul de studii 2024 – 2025, sunt circa 1879 de funcții didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.

Artistul rus Filip Kirkorov, care în urmă cu doi ani a primit refuz de intrare în R. Moldova, ar putea avea din nou acces în țara noastră. Pe 30 mai, Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză lui Kirkorov în procesul împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care i-a refuzat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova în iulie 2022. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că vor ataca decizia la Curtea de Apel Chișinău. Filip Kirkorov este unul dintre artiștii ruși care susține agresiunea rusă din Ucraina și care a participat, la Moscova, la evenimentul de constituire a blocului politic „Victorie”, coordonat de Ilan Șor.

Continuăm cu noutăți de pe frontul din Ucraina. Săptămâna aceasta, autoritățile franceze au anunțat că vor oferi Kievului peste 650 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi pentru a consolida infrastructura critică a Ucrainei. Între timp, președintele Volodimir Zelenski susține că până acum peste 100 de ţări şi organizaţii și-au confirmat participarea la „Summitul de Pace” care va avea loc la mijlocul lunii iunie în Elveția. Pe canalul Ziarului de Gardă de pe youtube găsiți un material amplu despre stăpânii televiziunilor din Republica Moldova, inclusiv a acelor instituții „conectate” la Moscova direct sau prin intermediul unor politicieni pro-ruși de la Chișinău.