Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Farmacie în satul tău”,…

VIDEO „Farmacie în satul tău”, provocări și dificultăți: lipsă de cadre, date eronate și birocrație

Colaj ZdG

Până în luna august, în 71 de localități din țară ce au peste o mie de oameni urmau să fie deschise farmacii. Doar că realitatea din hotărârea de Guvern aprobată în toamna anului 2023 s-a ciocnit cu provocările și birocrația. Până la sfârșitul lunii august au fost deschise doar 21 de farmacii, majoritatea agenților economici cerând termen suplimentar de trei luni pentru a finaliza proiectul. 

Cei implicați în implementarea proiectului afirmă că lipsa cadrelor specializate și a dorinței acestora de a munci la sate, dar și procesele de identificare și transmitere a spațiilor către agenții economici care urmează să deschidă farmaciile, sunt printre principalele impedimente care duc la întârzierea facilitării accesului persoanelor la medicamente. 

„A fost așteptat acest proiect”

Deși, conform datelor oficiale, numărul farmaciilor în țară este mare, acestea sunt amplasate neuniform, iar cele mai dezavantajate sunt localitățile rurale, unde oamenii sunt nevoiți să parcurgă uneori și zeci de kilometri pentru a-și cumpăra medicamente. 

Regulamentul cu privire la implementarea proiectului „Farmacie în satul tău” a fost aprobat de Guvern în toamna anului 2023. Statul își propune să ajute agenții economici să deschidă farmacii în peste 100 de sate și comune ce au peste o mie de locuitori.

În luna februarie 2024 a avut loc prima licitație organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), la care au participat trei agenți economici. Aceștia au câștigat dreptul de a deschide farmacii în 71 de localități. Una dintre aceste localități este satul Stolniceni din raionul Hîncești. 

Marina Tabuci a activat 35 de ani în calitate de asistentă medicală de familie, iar în acest an, în luna iulie, s-a angajat farmacistă în Stolniceni pentru a-și ajuta localitatea. 

Marina Tabuci, farmacistă din satul Stolniceni/ Foto: ZdG

Când a auzit că în sat se deschide o farmacie, iar cadre tinere pentru funcția de farmacistă nu s-au găsit, a decis să ajute și să se angajeze. Femeia spune că oamenii din localitate sunt foarte mulțumiți de noua farmacie deschisă. 

„A fost așteptat acest proiect, s-a preconizat de mai mult timp, pentru că ne lipsea,  într-adevăr, această farmacie. Oamenii erau nevoiți să se ducă după medicamente  la Bobeica sau la Hîncești. Aici ne stăruim să intrăm în situație la orice pacient și să-i ajutăm cu ce putem, pentru ca preparatele să se aducă la timp. Eu am fost nevoită să mă angajez, pentru că nu se ajung cadre. Dacă erau farmaciști, noi ne ocupam de lucrul nostru în medicina de familie, dar am vrut să intrăm în situație și să ajutăm lumea din sat”, spune Maria Tabuci. 

„Fără farmacie era foarte complicat”

Oamenii din sat susțin, toți într-un glas, că deschiderea farmaciei le-a ușurat cu mult viața, având acum acces direct la medicamentele de care au nevoie. În Stolniceni,  farmacia a fost deschisă chiar în incinta punctului medical al satului. 

Farmacia satului Stolniceni, raionul Hîncești/ Foto: ZdG

„Fără farmacie era foarte complicat. Era de dorit ca să se deschidă în sat, pentru că e primul ajutor, te-ai dus fuga și ți-ai luat ce ți-a trebuit ție, dar așa trebuia să alergi până la Hîncești. Aici, te-ai dus, te-ai consultat cu medicul de familie și îți cumperi pe loc”, spune o femeie din localitate. 

„E bine că s-a deschis, demult trebuia. Înainte trebuia să mergi în altă parte, câteodată este transport, câteodată nu-i, dar e iarnă, dar e frig, plouă, ninge, dar trebuia să te duci”,  remarcă un alt locuitor al satului. 

Cea mai apropiată farmacie e la 12 km distanță

Totuși, satul Stolniceni este mai mult o excepție. Deși după prima licitație a fost  câștigat dreptul de a deschide farmacii subvenționate în 71 de localități, iar conform regulamentului, acestea trebuiau inaugurate în termen de șase luni de la desfășurarea licitației, până la finele lunii august 2024, după expirarea acestui termen, au fost deschise doar 21 de farmacii. 

În mai multe sate agenții economici au solicitat alte trei luni suplimentare pentru a putea implementa proiectul. Motivele întârzierilor sunt diferite, dar două prevalează: lipsa cadrelor specializate și a spațiilor potrivite pentru amplasarea farmaciei. 

Satul Cenac din raionul Cimișlia este una dintre localitățile în care în acest an urma să fie deschisă o farmacie. Victor Bivol, secretarul Consiliului sătesc, afirmă că întârzierile țin de organizarea licitației pentru oferirea unui spațiu agentului economic.  

„Noi vom avea o ședință a Consiliului pentru a acorda spațiul prin licitație publică. Când se preconizează să fie deschisă farmacia nu cunosc. Cu mine nu s-a discutat, poate cu primarul a discutat, dar primarul acum e în concediu, mai înainte eu am fost în concediu”, a precizat Bivol. 

Nu toți oamenii din Cenac știu că există posibilitatea deschiderii unei farmacii în sat. Ei spun însă că aceasta ar fi binevenită, deoarece sunt nevoiți să cumpere medicamentele preponderent din Cimișlia, la circa 12 kilometri distanță. 

Locuitor al satului Cenac, raionul Cimișlia/ Foto: ZdG

„Avem probleme, ne ducem la punctul medical din sat, dar nu sunt toate medicamentele necesare. Ne mai ajută sora medicală. Dacă ar fi o farmacie mare,  cu mai multe medicamente, ar fi foarte bine pentru Cenac. Acum, lumea merge cu rutiera până în Cimișlia, ea circulă de la ora șapte dimineața și revine la unsprezece. Oamenii care se duc la medic și sunt programați la doisprezece, ei cu ce să vină?” –  se întreabă un bărbat din sat.

„E greu fără farmacie în sat, mai ales pentru noi, care ne deplasăm greu. Sunt oameni bolnavi care nu pot merge, ei roagă pe cineva care mai au copii sau roagă  vecinii. La punctul medical se aduc medicamente, dar nu-s de toate”, precizează o femeie. 

„Circa 600 de locuitori care sunt la evidență la medic au nevoie zilnic să meargă la  farmacie”

La circa 60 de kilometri distanță de Cenac se află comuna Gangura din raionul Ialoveni, formată din patru sate. Aici, deși s-a identificat spațiul pentru deschiderea  farmaciei, agentul economic nu poate găsi o persoană care să activeze în calitate de farmacist/ă. Primarul comunei, Marcel Bobeica, spune că localitatea are mare nevoie de farmacie, oamenii făcând naveta către Puhoi sau Căinari pentru a putea cumpăra medicamente, localități ce se află la circa 10 kilometri distanță. 

„În comună sunt, conform datelor pe care le cunosc, circa 2100 de locuitori. Știm că sunt persoane care zilnic sunt monitorizate, zilnic se adresează la medic, undeva 600 de locuitori care sunt la evidență la medic, care au nevoie de medicamente compensate și pentru aceste persoane, practic, zilnic este necesară o adresare la farmacie”, precizează Marcel Bobeica.

Primarul a spus că a avut câteva discuții cu agentul economic care a câștigat licitația pentru a deschide o farmacie subvenționată. 

Marcel Bobeica, primarul comunei Gangura/ Foto: ZdG

„Noi am găsit un spațiu în apropiere de primărie, care era cândva un magazin alimentar. Am discutat cu persoana care este proprietar, l-am rugat să vină în întâmpinare ca să poată să deschidă agentul economic. Dumnealor s-au înțeles, iar după asta a venit a doua solicitare – ca să-i ofer un specialist domnului. Am găsit un tânăr care este angajat la momentul de față în orașul Chișinău, cu studii în domeniu, dar, din câte cunosc, persoana dată a refuzat, nu vă pot spune exact care a fost motivul. Acum agentul economic caută un specialist”, punctează primarul.

„Eu îmi iau medicamentele la Puhoi și Căinari, care sunt la vreo 10 kilometri ambele. Îmi este greu, eu am 70 de ani, mă dor încheieturile. Dar, trebuie, am nevoie. Eu cred că o să fie mai bine dacă se va deschide farmacie în sat”, spune un locuitor al comunei.

„Le-am explicat necesitatea proiectului, i-am rugat, pe măsura posibilităților,  să urgenteze procedura dată”

Proiectul „Farmacie în satul tău” este monitorizat și gestionat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Directorul agenției, Dragoș Guțu, spune că din punct de vedere numeric, farmacii în țară sunt suficiente, dar din punct de vedere al localizării lor, există „o discrepanță masivă” – un număr mare  în orașe/municipii și un număr foarte mic în mediul rural. 

Guțu precizează că amplasarea unei farmacii în sate întâmpină două mari probleme: nu sunt suficiente cadre farmaceutice, iar vânzările într-un sat nu acoperă cheltuielile care sunt legate de întreținerea acesteia. Conform legii, într-o farmacie poate lucra doar un farmacist cu studii superioare, dar pentru localitățile rurale s-a făcut o excepție, putând fi angajat și un farmacist cu studii medii. Iar pentru a motiva agenții economici să deschidă farmacii în mediul rural, statul a decis să subvenționeze o parte din cheltuieli. 

Dragoș Guțu, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale/ Foto: ZdG

Dacă în cadrul primei licitații trei agenți economici și-au adjudecat dreptul de a deschide farmacii în 71 de localități, la a doua licitație au fost distribuite 48 de sate, participând 12 agenți economici. Dragoș Guțu susține că în luna septembrie este  planificată deschiderea a 18 farmacii, iar în octombrie – a altor 15-16. 

„Întârzierile au fost motivate de mai mulți factori, în special la etapa de obținere a contractului de chirie. Ca regulă, dacă este vorba despre o persoană fizică, atunci lucrurile merg repede. Dacă este vorba de un spațiu public, care aparține primăriei, atunci este necesară o licitație publică. Adunările consiliilor locale au o anumită frecvență și, respectiv, noi am planificat inițial două luni pentru acest lucru, dar realitatea arată că poate dura și trei, patru sau chiar și cinci luni. Astfel, noi am organizat întâlniri on-line, atât cu primarii, cât și cu președinții de raion, unde le-am explicat necesitatea proiectului, i-am rugat, într-un fel sau altul, să aibă o maximă seriozitate față de proiectul dat și pe măsura posibilităților, să urgenteze procedura dată”, explică directorul AMDM. 

Datele Guvernului: 1059 de sate nu beneficiază de asistență farmaceutică și acces la medicamente esențiale. 

Conform Hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat regulamentul de subvenționare a farmaciilor în mediul rural, rețeaua farmaceutică din țară, constituită din 1510 farmacii autorizate, are o distribuire neuniformă (concentrare preponderent în municipii și centre raionale – 1022 de unități) și insuficientă la nivel rural – doar 488 de unități. La finele anului 2023, din totalul de 1477 de sate, asigurate cu farmacii erau doar 418, iar 1059 de sate nu beneficiau de asistență farmaceutică și acces la medicamente esențiale. 

„Conform proiectului Regulamentului, mărimea subvenției va fi stabilită în funcție de venitul din vânzări lunare medii fără TVA, în modul următor: pentru venitul din vânzări lunare medii fără TVA până la 50 mii lei, suma subvenției lunare – 20 mii lei, în cazul venitului din vânzări de până la 100 mii lei, suma subvenției lunare va constitui 15 mii lei, iar la venitul din vânzări până la 150 mii lei, suma subvenției va fi de 10 mii lei. Totodată, dacă pentru trimestrul raportat volumul total al venitului din vânzări medii fără TVA depășește 450 mii lei, farmacia rurală nu va beneficia de subvenții de stat pentru acest trimestru. Dacă în decursul unui an calendaristic (4 trimestre consecutive) farmacia raportează venit din vânzări medii fără TVA ce depășește 450 mii lei, contractul de subvenționare de stat se anulează”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Proiectul conține și lista localităților rurale în care urmează a fi deschise farmacii subvenționate de stat, fiind identificate circa 150 de comune și sate, ca și criterii fiind numărul populației (peste 1000 de cetățeni), distanța mare de la centrul raional sau prezența drumurilor magistrale, a Centrului de Sănătate sau a oricărei asistențe medicale primare, precum și disponibilitatea autorităților locale de a atribui gratuit încăperile. 

Agentul economic care a câștigat dreptul de a deschide farmacii în cele mai multe localități a renunțat la 10 locații

Agentul economic care a câștigat dreptul de a deschide farmacii în cele mai multe localități în cadrul celor două licitații organizate de AMDM este „Sanfarm-Prim” SA, la care statul deține pachetul majoritar de 99,11%. Firma a câștigat dreptul de a deschide farmacii în 43 de localități. 

Veronica Bogatu, directoarea adjunctă a companiei, a punctat pentru ZdG că s-a renunțat la implementarea proiectului în 10 localități.

Veronica Bogatu, directoarea adjunctă la Sanfarm-Prim SA/ Sursa: Newsmaker

„În două dintre aceste localități s-au deschis alte farmacii, în afara proiectului inițiat de stat. Deși aceste localități au fost incluse, pe parcurs, alți agenți economici au început procedura de deschidere și până a fost licitația, una dintre ele, chiar a doua zi după ce a fost licitația, agentul economic a scris cerere de licențiere. În cazul altor localități unde am renunțat să deschidem farmacie, fie autoritățile publice locale au spus că nu au nevoie de noi, fie nu a fost spațiu pentru amplasarea farmaciei, fie ne propuneau să închiriem un spațiu de la o persoană fizică pentru 8 mii de lei pe lună. Acest lucru nu este rentabil”, a spus reprezentanta agentului economic.  

Bogatu a precizat că și unele date în baza cărora s-au identificat localitățile potențial beneficiare de farmacii nu corespundeau realității. Ele s-au bazat pe cifrele recensământului din anul 2014, doar că de atunci situația s-a schimbat, iar azi, în realitate, unele sate cu o mie de locuitori pe hârtie au, de fapt, circa 500-600 de oameni. 

„Am întâmpinat și problema cadrelor, atunci când nu poți găsi o persoană care să activeze la farmacie. În plus, în unele sate, primarii nu cunosc nimic despre proiect. Cred că statul trebuia din start să acționeze proactiv, să discute la nivel de țară cu toți primarii și să fie identificate localitățile potrivite”, a precizat Veronica Bogatu.