Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Evghenia Guțul, sancționată de SUA,…

VIDEO/ Evghenia Guțul, sancționată de SUA, nouă milioane de euro pentru Armata Națională, detalii noi din dosarul „Kuliok” și „Putin team” la ședința Parlamentului  | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Procuratura a pornit o cauză penală pe faptul transmiterii de informații din R. Moldova către serviciilor secrete rusești, Uniunea Europeană va acorda Armatei Naționale 9 milioane de euro pentru a-și întări sistemul de apărare anti-aeriană, iar șapte deputați ai blocului „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor, nu vor putea participa la următoarele 5 ședințe ale Parlamentului.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Statele Unite ale Americii au anunțat, miercuri, sancțiuni împotriva bașcanei Autonomiei Găgăuze, Evgheniei Guțul, pentru, citez, „complicitate activă cu oligarhul Ilan Șor și înlesnirea acțiunilor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Potrivit Ambasadei SUA la Chișinău, acolita lui Șor are interdicție de a intra în Statele Unite. Sancțiunile mai includ blocarea tuturor proprietăților din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din Statele Unite sau care tranzitează țara. În ultimele luni, bașcana Evghenia Guțul a întreprins constant vizite în Rusia, acolo unde a participat la mai multe evenimente alături de fostul deputat fugar Ilan Șor. De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a trei companii din R. Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service, pe motiv că acestea ar fi furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Federația Rusă.

Președinta Maia Sandu i-a retras fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, bănuit că ar fi transmis informații serviciilor secrete rusești, toate distincțiile de stat pe care acesta le deținea. Printr-un decret semnat pe 11 iunie, șefa statului i-a retras acestuia Medalia „Meritul Militar” și Ordinul „Credință Patriei”. Joi, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a pornit o cauză penală pe marginea pretinselor acțiuni subversive ale fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei. Potrivit instituției, în prezent investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în scurgerile de informații.

Avocatul Vladislav Gribincea și magistrata Stella Bleșceaga au fost numiți judecători la Curtea Supremă de Justiție. Vladislav Gribincea este director de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, iar Stella Bleșceaga activează în sistemul magistraturii din septembrie 2008. Curtea Supremă de Justiție are 20 de judecători. 11 sunt numiți din rândul judecătorilor, iar 9 – din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

Procurorii Sergiu Rusu și Sergiu Brigai au fost numiți în această săptămână adjuncți ai procurorului general Ion Munteanu, în timp ce procurorii Dumitru Robu și Alexandru Machidon au fost desemnați la funcțiile de adjuncți ai procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Deciziile au fost aprobate în ședința de miercuri a Consiliului Superior al Procurorilor. 

Joi, 13 iunie, la Curtea Supremă de Justiție a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul „Kuliok”, în care inculpat este fostul președinte Igor Dodon. De această dată a fost audiat finul lui Vladimir Plahotniuc, fostul deputat democrat Adrian Candu, în calitate de martor al acuzării. Adrian Candu a declarat instanței că nu a participat niciodată la negocierile de formare a coaliției PDM-PSRM. Acesta însă a menționat că Plahotniuc organiza, periodic, ședințe informative pe marginea discuțiilor purtate privind formarea unei potențiale coaliții între aceste formațiuni politice. Mai multe detalii aflați de pe site-ul nostru.

Fostul polițist Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului Anei-Maria, o tânără de 19 ani însărcinată, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Fostul polițist este cercetat pentru răpire, viol și omorul unei femei gravide, pentru care riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Organele de drept au efectuat percheziții noi în dosarul Interpol. În urma descinderilor, o persoană, vizată în schema de corupție „de milioane de dolari”, a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce încerca să părăsească R. Moldova. Ulterior, aceasta a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Conform Procuraturii Anticorupție, în același dosar, o altă persoană a fost reținută pe data de 10 iunie fiind, de asemenea, efectuate percheziții la adresele asociate acesteia. A doua zi de la reținere, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, ea urmând să fie cercetată în stare de libertate.

Tatiana Vozian, fostă angajată a Curții de Conturi care l-a acuzat pe Marian Lupu de „avansuri sexuale”, urmează să-i achite acestuia un prejudiciu moral de 20 de mii de lei, precum și 10 mii de lei pentru serviciile unui avocat, potrivit anticoruptie.md. Hotărârea a fost pronunțată pe 11 iunie și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile. În același litigiu, magistrații au obligat-o pe Tatiana Vozian să-i achite lui Marian Lupu alte prejudicii morale în valoare de 15 mii de lei, dar și să dezmintă, citez „informația defăimătoare, care lezează onoarea, demnitatea şi reputația profesională” a ex-președintelui Curții de Conturi.

Judecătoarea Valentina Garabagiu, vizată în noiembrie 2023 de percheziții într-un dosar de trafic de influență și corupere pasivă, rămâne suspendată din funcție. Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins ca neîntemeiată cererea judecătoarei prin care aceasta ceruse anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea ei din funcție „până la adoptarea hotărârii definitive pe cauza dată”. Valentina Garabagiu activează în sistemul magistraturii din noiembrie 2017 și este soția  judecătorului Garri Bivol, achitat de prima instanță în aprilie, în dosarul „Laundromat”.

R. Moldova va trebui să plătească 5 000 de euro drept prejudiciu moral unui fost deținut al penitenciarului nr. 13 din Chișinău, diagnosticat la internare cu o stare psiho-emoțională instabilă și tulburare organică de personalitate. Potrivit Asociației Promo-LEX, bărbatul s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că lipsa asistenței medicale adecvate a dus la vătămarea sa și la aplicarea frecventă a forței împotriva sa de către personalul închisorii. Curtea de la Strasbourg a constatat că autoritățile nu au oferit reclamantului un tratament psihologic și psihiatric adecvat, ceea ce a avut ca rezultat o deteriorare suplimentară a sănătății sale. Avocatul Vadim Vieru, director de program în cadrul Asociației Promo-LEX, consideră că R. Moldova este obligată să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și a asigura respectarea standardelor internaționale privind tratamentul deținuților.

Uniunea Europeană va acorda Armatei Naționale a R. Moldova un pachet de sprijin nerambursabil de 9 milioane de euro, pentru întărirea sistemului de apărare antiaeriană. Potrivit Ministerului Apărării, asistența este „parte a unei cooperării mai largi cu UE în domeniul apărării” și vine în contextul efectelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Un bărbat care și-ar fi violat sistematic fiica vitregă în vârstă de 11 ani, lăsând-o însărcinată, a fost trimis pe banca acuzaților. Potrivit procurorilor, în perioada martie-iulie 2023, abuzând de vulnerabilitatea minorei și profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra, învinuitul a constrâns-o pe copilă să întrețină relații intime cu el. Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul s-a aflat în stare de arest preventiv. Potrivit procurorilor, bărbatul pledează nevinovat. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

În noaptea de marți spre miercuri, o furtună puternică a făcut ravagii în mai multe localități din R. Moldova, inclusiv în capitală. Două persoane și-au pierdut viața după ce au fost strivite de copacii doborâți de vântul puternic. O copilă de 12 ani a fost ucisă de o creangă în sectorul Buiucani al Capitalei, iar un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost strivit de un copac în timp ce se afla într-un cort pe malul Nistrului. Acesta s-a dovedit a fi regizorul Arcadie Spoială, co-fondator al casei de producție video Spoiala Brothers. Bărbatul era căsătorit și avea doi copii.

Deputatul Vasile Bolea, trecut de la socialiști la unul dintre partidele lui Șor, s-a prezentat la ședința din 13 iunie a Parlamentului într-un tricou pe care scria „PUTIN TEAM”, în traducere – Echipa Putin. Bolea a refuzat să răspundă la întrebările Ziarului de Gardă despre mesajul de pe tricoul său. „Putin team” este o mișcare anunțată de jucătorul rus de hochei Alexander Ovecikin, în 2017, pentru a-l susține pe președintele rus Vladimir Putin și campania sa prezidențială din 2018. Scopul inițial al acestei mișcări era să mobilizeze tinerii în sprijinul lui Putin, prezentându-l într-o lumină pozitivă. Ulterior, Ovecikin a condamnat războiul provocat de Rusia în Ucraina. „Putin team” este și un brand rusesc de haine. Pe pagina magazinului, un tricou precum cel purtat de Bolea costă 2 990 de ruble, adică aproximativ 600 de lei. 

După ce au acuzat partidul de guvernământ că le ignoră inițiativele legislative, șapte deputați ai blocului „Victorie”, afiliat oligarhului Ilan Șor, au blocat, joi, tribuna Parlamentului, împiedicând astfel desfășurarea ședinței plenare. După mai multe avertismente, deputații Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi au fost sancționați și nu vor avea dreptul să participe la următoarele cinci ședințe plenare ale Parlamentului.

Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat. Proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății a fost votat, joi, de Parlament în prima lectură. Potrivit documentului, a fost extinsă perioada obligatorie de activitate – de la 3 la 5 ani de la repartizare, precum și de acordare a facilităților, inclusiv a indemnizației mărite, absolvenților cu studii superioare de licență în medicină și cu studii postuniversitare de rezidențiat. De asemenea, lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare din alte localități decât cele în care-și au domiciliul,, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru navetă.

Săptămâna aceasta, la Berlin, a avut loc o reuniune la nivel înalt a Grupului de coordonare G7+ pentru sprijinirea sectorului energetic al Ucrainei. În timpul evenimentului a fost anunțată acordarea de asistență suplimentară pentru sectorul energetic al Ucrainei, în valoare totală de peste 1 miliard de dolari. Între timp, autoritățile din Norvegia au anunțat că vor furniza Ucrainei muniție pentru lansatoare de bombe în valoare de peste 45 de milioane de dolari. 

Mai multe conturi de Facebook cu nume improprii pentru R. Moldova toate create în aceeași zi, la 23 ianuarie curent, au început să comenteze situația din agricultura R. Moldova. Multe dintre aceste profiluri distribuie exclusiv postări ce au legătură cu „echipa lui Ilan Șor” și care promovează ideile lui Șor. Materialul integral e de găsit pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.